Αυτά είναι τα 3 μεγάλα Πελοποννησιακά κρασιά που συμμετέχουν στο «Μουντιάλ» οίνου
Ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης κερδίζει την προσοχή της εγχώριας και διεθνούς κοινότητας για τον ελληνικό αμπελώνα και ανοίγει το Συμπόσιο των Masters of Wine στη Γερμανία με ελληνικά κρασιά.
ΕΛΛΑΔΑ. Πριν τρία, περίπου, χρόνια μια πρωτοποριακή πλατφόρμα, που πλέον έχει αναδειχθεί σε θεσμό, εισήλθε δυναμικά στην οινική ζωή του τόπου μας, έχοντας τον μεγαλεπήβολο στόχο να προβάλει την «εξαιρετικά υψηλή ποιότητα του ελληνικού κρασιού» με την επιλογή «50 σπουδαίων κρασιών» από τον ελληνικό αμπελώνα και τη συνεχή τους προώθηση εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Ο λόγος για το 50 Great Greek Wines ή 50 GGW, όπως γρήγορα έγινε γνωστό.
Αγραφος κανόνας των επιτυχημένων εγχειρημάτων είναι ότι στηρίζονται σε ανθρώπους με όραμα, σθένος και πάθος. Για το 50 GGW ο άνθρωπος αυτός είναι ο ευφυής αρτίστας του κρασιού Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους 416 Masters of Wine (MW) παγκοσμίως. Η αγάπη και η περηφάνια του για τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και η πεποίθησή του για το ότι αυτός «παράγει πλέον μερικά από τα πιο συναρπαστικά κρασιά στον κόσμο, δίχως ίχνος υπερβολής» είναι αδιαμφισβήτητες, όπως είναι και η έμφαση που δίνει στην προβολή όχι μόνο των ελληνικών κρασιών, αλλά και των παραγωγών που βρίσκονται πίσω από αυτά. Οπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά, εμπνέεται από τις αυθεντικές ιστορίες ανθρώπων που θέλουν να ξεχωρίσουν μέσα από τα κρασιά τους και που καταθέτουν την ψυχή τους στο αμπέλι και στο κελάρι, δηλώντας επίσης ότι «κυρίαρχη κοινή ανησυχία» του ίδιου και των Ελλήνων οινοπαραγωγών είναι «πώς το ελληνικό κρασί θα γίνει πιο αναγνωρίσιμο ανά την υφήλιο, ξεφεύγοντας από την κατηγορία «Οι Αλλοι» και πιστεύοντας ότι «η αξία και η ποιότητα υπάρχουν και πρέπει να αναδειχθούν».
Στο πλευρό του Γιάννη Καρακάση στέκεται ο ταλαντούχος Γρήγορης Μιχαήλος. Ιδρυτικό στέλεχος και Development Manager του 50 GGW, ο Γρηγόρης κατέχει δίπλωμα WSET (Wine & Spirits Education Trust) και είναι Certified Sommelier. Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του 50 GGW αλλά και την κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από ειδήμονες της διεθνούς και εγχώριας οινικής σκηνής, ανεβάζουν κάθε χρόνο στο βάθρο 50 κρασιά, βραβεύοντας τόσο τα ίδια όσο και τις ακούραστες προσπάθειες των παραγωγών τους. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο εμφιαλωμένα κρασιά που οινοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ από φέτος και στην Κύπρο, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο σε αριθμό παραγωγής άνω των 500 φιαλών. Μετά την κατάθεση των αιτήσεων από τα οινοποιεία, το 50 GGW αγοράζει τα κρασιά απευθείας από το εμπόριο. Οσο σημαντικό είναι το έργο της ανάδειξης των πιο σπουδαίων κρασιών, άλλο τόσο, και περισσότερο ίσως, είναι η συνεχής προβολή και προώθησή τους σε όλο τον κόσμο μέσα από πληθώρα ενεργειών.
Η απονομή των βραβείων για το 2022 πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στα τέλη Μαΐου. Στον περσινό διαγωνισμό συμμετείχαν 460 κρασιά από 156 οινοποιεία. Για τα βραβευθέντα κρασιά, το 50 GGW εξέδωσε ηλεκτρονικό βιβλίο (greatgreekwines.com/ebook-2022), εργάστηκε σχολαστικά για να τα εντάξει σε ελληνικά αλλά και διεθνή σημεία λιανικής πώλησης, κάβες και εστιατόρια και τα πρόβαλε παγκοσμίως μέσω εκδηλώσεων που διοργάνωσε σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κύπρο και Ελλάδα. Ο διεθνής Τύπος χειροκρότησε την προσπάθεια του 50 GGW με δημοσιεύσεις τόσο των ενεργειών του όσο και των κρασιών που βραβεύτηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Julia Harding MW, αυθεντίας στον χώρο του κρασιού, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο επιδραστικά οινικά sites του κόσμου, το jancisrobinson.com, με τίτλο «50 GGW – Συγχρονισμένη Αριστεία».
Ως ηχηρή απόδειξη της «συγχρονισμένης αριστείας» και της αποτελεσματικότητας των ενεργειών του θεσμού, εικοσιένα από τα πενήντα σπουδαία κρασιά του 2022 θα καλωσορίσουν, μαζί με σαμπάνια από τον οίκο Bollinger, τους πάνω από εξακόσιους καλεσμένους που θα παραβρεθούν στο Welcome Reception του Συμποσίου του ινστιτούτου των Masters of Wine. Το Συμπόσιο, 10ο κατά σειρά φέτος, πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και συγκεντρώνει σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας οινικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους Masters of Wine, αγοραστές οίνου, δημοσιογράφους του χώρου καθώς και αστέρες του παγκόσμιου θεάματος. Θα διεξαχθεί στο Wiesbaden της Γερμανίας μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή, ο Γιάννης Καρακάσης δήλωσε: «το να παρουσιάσεις κρασιά στο Συμπόσιο των Masters of Wine αποτελεί ένα όνειρο για κάθε παραγωγό και ένα όνειρο φυσικά και δικό μας, που με σκληρή δουλειά, βασιζόμενοι πρωτίστως στα υπέροχα κρασιά των Ελλήνων παραγωγών, κάνουμε πράξη φέτος. Με πολλή περηφάνεια θα είμαστε παρόντες με μερικά από τα πιο cutting – edge ελληνικά κρασιά» ενώ ο Γρηγόρης Μιχαήλος τόνισε για ακόμη μια φορά την αξία των ενεργειών εξωστρέφειας, η οποία «αποτελεί μια ακόμα δυνατή φωνή που έχει σκοπό να αναδείξει το ελληνικό κρασί και να το τοποθετήσει στη θέση που του αξίζει».
Δυναμικά συνεχίζεται και το έργο για την ανάδειξη των σπουδαίων κρασιών του 2023. Οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό ανοίγουν στις 24 Απριλίου και αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές της περσινής χρονιάς. Ο φετινός, τρίτος στη σειρά, διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις περίφημες Antique Wine Caves του εμβληματικού Selene Restaurant στη Σαντορίνη στις 25-28 Σεπτεμβρίου 2023. H δε απονομή των βραβείων και η ανακοίνωση της λίστας με τα 50 σπουδαία κρασιά θα λάβουν χώρα στο Grand Resort Lagonisi στις 20 Οκτωβρίου. Τα ονόματα της νικητήριας λίστας θα παρουσιαστούν αλφαβητικά. Αριθμητική κατάταξη, με πρώτο αυτό που θα ανακηρυχθεί ως το «καλύτερο» στην κατηγορία του, θα υπάρχει µόνο για τους νικητές των επιμέρους κατηγοριών, που ορίζονται με βάση την ποικιλία σταφυλιών από τα οποία προέρχονται. Ξεχωριστή, επίσης, μνεία θα γίνει στις κατηγορίες των «Value for Money» καθώς και των «Γλυκών Οίνων».
Τέλος, θα θεσμοθετηθούν τα Greek Industry Awards για κατηγορίες στις οποίες δικαίωμα ψήφου θα δοθεί και στο ευρύτερο κοινό. Ετσι οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τα κρασιά της αρεσκείας τους για συγκεκριμένα βραβεία. Η αστείρευτη ελληνική μυθολογία αποτελεί την πηγή έμπνευσης για την επικοινωνία του διαγωνισμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Ποσειδώνας, ο Ατλαντας και φυσικά ο θεός του κρασιού ο Διόνυσος, «απεικονίζονται συμβολικά μέσα από μια σειρά τριών εικαστικών, παρουσιάζοντας το ταξίδι, την τόλμη, την υπομονή και τη χαρά που ζει σε κάθε εσοδεία ο δημιουργός ενός οίνου».
Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του, ο θεσμός έχει κάνει άλματα. Ως εκ τούτου, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των διακεκριμένων sponsor του και φέρνει τα ελληνικά κρασιά όλο και πιο συχνά σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια οινική σκηνή. Αποτελεί αναμφίβολα ένα αξιέπαινο εγχείρημα που θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την προώθηση της ελληνικής οινικής βιομηχανίας.
Aπο τα 50 σπουδαία ελληνικά κρασιά για το 2022 τα 6 είναι Πελοποννησιακά:
- Sant`Or, Santameriana Skin Contact 2021, Peloponnese
- Troupis Winery, “Pitys Ritinitis” 2021, Assyrtiko, Peloponnese
- Lafazanis Winery, “Geometria” 2021, Agiorgitiko, Peloponnese
- Troupis Winery, “Route Gris” 2021, Moschofilero, Peloponnese
- Athanasiou Winery, “Thronos” 2020, Agiorgitiko, Nemea
- Tetramythos Winery, “Laurier Noir Nature” 2020, Mavrodaphne, Peloponnese
Τα άλλα 44 είναι:
- Gaia Wines, “Ammonite” 2020, Assyrtiko, Santorini
- Gentilini Winery & Vineyards, “Iri`s Vineyard” 2021, Mavrodaphne, Cephalonia
- Lyrarakis Wines, “Dafni Psarades” 2021, Crete
- Akritos Oinos, “Adrestea” 2020, Chidiriotiko, Lesvos
- Argyros Estate, “Cuvee Monsignori” 2019, Assyrtiko, Santorini
- Diamantakis Winery, “Petali” 2019, Liatiko, Crete
- Alpha Estate, “Ecosystem Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block Barba Yannis” 2018, Xinomavro, Amyndeo
- Ktima Zafeiraki, Limniona 2019, Tyrnavos
- Oenops Wines, Xinomavro 2020, Greece
- Artemis Karamolegos Winery, “34” 2019, Assyrtiko, Santorini
- Strataridakis Winery, Moschato Spinas 2021, Crete
- Gavalas Winery, “Enalia” 2018, Assyrtiko, Santorini
- Kokotos Estate, Kokotos Estate 2017, Cabernet Sauvignon/Merlot, Attica
- Artemis Karamolegos Winery, Nykteri 2018, Assyrtiko, Santorini
- Artemis Karamolegos Winery, “Pyritis” 2019, Assyrtiko, Santorini
- Amargiotakis Winery, Thrapsathiri 2020, Crete
- Oenops Wines, Limniona 2020, Greece
- Artemis Karamolegos Winery, “34” 2020, Assyrtiko, Santorini
- Argyros Estate, “Cuvee Evdemon” 2018, Assyrtiko, Santorini
- Alexakis, Kotsifali 2019, Crete
- Tiniakoi Ampelones, “Clos Stegasta” 2020, Assyrtiko, Tinos
- Avantis Estate, “Collection” 2017, Syrah, Evia
- Wine Art Estate, “Idisma Drios Xi” 2017, Xinomavro, Macedonia
- Kir Yianni, “Ramnista” 2017, Xinomavro, Naoussa
- Argyros Estate, “Cuvee Evdemon” 2019, Assyrtiko, Santorini
- Noema, “Invicta” 2019, Xinomavro, Amyndeo
- Spanoudis Winery, “Ventum” 2019, Xinomavro/Merlot, Paiko
- Theopetra Estate, Limniona 2018, Meteora
- Manolesakis Winery, “Pelagia” 2018, Pinot Noir/Agiorgitiko, Macedonia
- Argyros Estate, “Cuvee Nykteri” 2018, Assyrtiko, Santorini
- Tiniakoi Ampelones, “Clos Stegasta” Mavrotragano 2019, Tinos
- Kir Yianni, “Diaporos” 2017, Xinomavro/Syrah, Imathia
- Terrasea Winery – Mikra Thira, “Terrasea”, Assyrtiko/Aidani, Santorini
- Ktima Zafeiraki, “Terracotta” 2020, Limniona, Tyrnavos
- Dougos Winery, Rapsani Old Vines 2018, Xinomavro blend, Rapsani
- Ktima Gerovassiliou, Chardonnay 2020, Epanomi
- Volcanic Slopes Vineyards, “Pure” 2018, Assyrtiko, Santorini
- Domaine Sigalas, Mavrotragano 2020, Cyclades
- Douloufakis Winery, “Dafnios” 2016, Vidiano, Crete
- Domaine Sigalas, “Kavalieros” 2020, Assyrtiko, Santorini
- Sarris, “Panochori Old Vines” 2021, Robola, Cephalonia
- Gavalas Winery, “Natural Ferment” 2020, Assyrtiko, Santorini
- Dougos Winery, “Meth` Imon L” 2020, Limniona, Thessaly
- Domaine Paterianakis, Vidiano 2020, Crete & Terrasea Winery – Mikra Thira, Santorini 2020, Assyrtiko/Aidani, Santorini
21 ελληνικά κρασιά στο Συμπόσιο των Masters of Wine:
- Alexakis Winery, Kotsifali, Crete
- Alpha Estate, “Barba Yiannis Xinomavro Single Vineyard” 2019, Xinomavro, Amyndeo
- Artemis Karamolegos Winery, Pyritis 2020, Assyrtiko, Santorini
- Athanasiou Winery, Thronos 2020, Agiorgitiko, Nemea
- Avantis Estate, Collection 2019, Syrah, Evia
- Domaine Paterianakis, Vidiano Bio, 2022, Vidiano, Crete
- Domaine Zafeirakis, Teracotta 2020, Limniona, Tyrnavos
- Douloufakis Wines, Dafnios 2018, Vidiano, Crete
- Estate Argyros, Vinsanto Late Release 2002 Assyrtiko / Athiri / Aidani, Santorini
- Gavalas Winery, Enalia Santorini 2019, Assyrtiko, Santorini
- Ktima Gerovassiliou, Chardonnay 2021, Chardonnay, Epanomi
- Ktima Kyr Yianni, Ramnista 2017, Xinomavro, Naoussa
- Manolesakis Winery, Pelagia, Pinot Noir/Agiorgitiko, Macedonia
- Mikra Thira Winery, TerraSea 2020, Assyrtiko/Aidani, Santorini
- Oenops Wines, Xinomavro 2021, Xinomavro, Drama
- Santor Wines, Santameriana Skin Contact 2022, Santameriana, Peloponnese
- T-OINOS Wines, Clos Stegasta Assyrtiko 2021, Assyrtiko, Tinos
- T-OINOS Wines, Clos Stegasta Mavrotragano 2020, Mavrotragano, Tinos
- Troupis Winery, Pitys Ritinitis NV, Assyrtiko, Peloponnese
- Volcanic Slopes Vineyards, Pure 2018, Assyrtiko, Santorini
- Wine Art Estate, Idisma Drios Xi 2017, Xinomavro, Macedonia
Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού για την ανάδειξη των 50 σπουδαίων κρασιών του 2023:
- Julia Harding MW (Ανώτερος Συντάκτης, Δημοσιογράφος στο JancisRobinson.com)
- Μark Andrew MW (Noble Rot Magazine & Restaurants)
- Lenka Sedlackova MW (Senior Brand Manager Bancroft)
- Wojciech Bońkowski ΜW (Οινικός Δημοσιογράφος)
- Caro Maurer MW (Δημοσιογράφος και Journalist και Wine Educator)
- Demetri Walters MW (Οινικός Σύμβουλος)
- Christophe Heynen MW (Επιχειρηματίας στην Οινική Βιομηχανία)
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις