Γίγαντες πλακί στον φούρνο με ψητό παραδοσιακό λουκάνικο Σπάρτης

Αγαπημένη συνταγή για όλες τις εποχές, οι γίγαντες πλακί σερβιρισμένοι με παραδοσιακό λουκάνικο Σπάρτης ψητό στον φούρνο, βάζουν τα όσπρια πολύ ψηλά στις προτιμήσεις της ελληνικής κουζίνας. Σαφώς κι αν θέλουμε το φαγητό μας νηστίσιμο, μπορούμε απλώς να παραλείψουμε το λουκάνικο.
Πέρα από το γεγονός, πως τα όσπρια έχουν υψηλή διατροφική αξία και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών· θεωρούνται εύκολες και οικονομικές επιλογές, για το τραπέζι του νοικοκυριού. Όλα τα καλά δηλαδή, σε ένα πιάτο!
Γίγαντες πλακί στον φούρνο με ψητό παραδοσιακό λουκάνικο Σπάρτης
Υλικά για 4 μερίδες:
- 500 γρ γίγαντες
- 3 ώριμες και κόκκινες ντομάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ. σ. πελτέ
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι & πιπέρι
- ½ κ. γ. πάπρικα καυτερή προαιρετικά
- 400 γρ. λουκάνικο Σπάρτης προαιρετικά

Παρασκευή, μαγείρεμα και σερβίρισμα:
- Αρχικά βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό, από το προηγούμενο βράδυ. Ιδανικά, για να μαλακώσουν τα όσπρια, χρειάζονται δώδεκα ώρες στο νερό
- Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να βράσουν εντελώς. Υπολογίζουμε, ότι θα μπουν και στον φούρνο, για τουλάχιστον ένα μισάωρο
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε ένα σουρωτήρι και τους μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά κομμένα σε λεπτές ροδέλες και το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φετούλες
- Τρίβουμε το καρότο και τις ντομάτες στο χοντρό του τρίφτη και τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί
- Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε καυτό νερό και καρυκεύουμε με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα
- Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο για τριάντα με σαράντα λεπτά· σκεπασμένο στην αρχή και μετά ανοιχτό, για να πάρει χρώμα
- Λίγο πριν βγάλουμε τους γίγαντες από τον φούρνο, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αν προτιμήσουμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με παραδοσιακό λουκάνικο Σπάρτης, κόβουμε σε λεπτά κομμάτια το λουκάνικο και το ψήνουμε για δεκαπέντε περίπου λεπτά στον φούρνο, ξεχωριστά από τους γίγαντες
- Σερβίρουμε τους γίγαντες με κομμάτια από λουκάνικο (προαιρετικά) και με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο έξτρα πιπέρι ή λίγη καυτερή πάπρικα
