ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Επιμελητήριο Λακωνίας διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας στη γαστρονομία και η συμβολή τους στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Λακωνίας», την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025. Αφορούσε τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες στην Εστίαση αλλά και στην Πρωτογενή παραγωγή και Τυποποίηση Λακωνικών προϊόντων.

Στόχος της Ημερίδας ήταν να καταδείξει την ανάγκη συνεργασίας του Πρωτογενή, του Δευτερογενή και του Τριτογενή τομέα για την Τουριστική και Οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας. Η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της Πελοποννήσου θα επιτευχθεί με τη σύνδεση της παράδοσης με τις σύγχρονες τάσεις στη κουζίνα. Αγνά ποιοτικά προϊόντα, αυθεντικές γεύσεις, μέσα από συνταγές που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις για γαστρονομική εμπειρία, ταύτιση με τον τρόπο ζωής σε προορισμούς όπως η Λακωνίας και φυσικά υγιεινή διατροφή.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης υποδέχθηκε στο Μystras Grand Palace Resort and Spa, στον Μυστρά:

  • Τον κ. Γεώργιο Καββαθά, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος)
  • Την κ. Ντίνα Νικολάου, Chef μαγειρικής, συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας, γαστρονομική σύμβουλο.
  • Τον κ. Μιχάλη Βακαλόπουλο Δήμαρχο Σπάρτης
  • Τον κ. Γεώργιο Γκουβάτσο, Πρόεδρο Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Λακωνίας
  • Τον κ. Βασίλειο Αθανασιάδη, Πρόεδρο Συλλόγου Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας.
  • Τον κ. Νίκο Μαλαπέτσα Πρόεδρο Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τους Κλάδους της Πρωτογενούς Παραγωγής Προϊόντων, της Τυποποίησης, Εμπορίας και Εξαγωγής, της Εστίασης και του Τουρισμού. Χαιρέτησε την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΤΕΕ στη Λακωνία κ Πολυζώης Κουρκούλης. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπόνος.

Η συζήτηση παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον. Έγιναν αναφορές σχετικά με την διαφοροποίηση της Ελληνικής από τη Μεσογειακή Κουζίνα. Για την ανάγκη συστηματικής Εκπαίδευσης των στελεχών της Γαστρονομίας και της Εστίασης. Για τη σύνδεση Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα με στόχο την αναβάθμιση του Γαστρονομικού Τουρισμού. Για τον προορισμό Πελοπόννησος και την τοπική κουζίνα της. Για την μετάβαση από το visit στο taste. Για την αξία και την υπεροχή των Ελληνικών προϊόντων. Για τον Μύθο της Ελλάδας και της Πελοποννήσου που είναι δεδομένος στο αφήγημα και στην διαμόρφωση των προορισμών. Για τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με την Περιφέρεια και τους Δήμους με ρόλους διακριτούς. Για την ανάγκη να επικρατεί Οικονομική Δημοκρατία στο Επιχειρείν. Για την πιο δίκαιη κατανομή πόρων για την ανάπτυξη με αποδέκτες τους πολύ μικρούς, μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Περιφέρειας και ειδικά της Πελοποννήσου που βιώνει περίοδο μετάβασης. Οι θέσεις όλων των συνομιλητών συνέκλιναν στην ανάγκη αλλά και στην ευκαιρία να διαμορφωθεί και ανάλογα να αξιοποιηθεί η «Κουζίνα της Πελοποννήσου», μια υπόθεση που πρέπει να υπηρετήσουν όλοι οι επαγγελματίες Γαστρονομίας, Εστίασης και Τουρισμού.

Δείτε βίντεο:

Στη συνέχεια η chef κ. Ντίνα Νικολάου μαζί με chef του Μystras Grand Palace Γιώργο Αποστολάκο παρασκεύασαν και προσέφεραν στους συμμετέχοντες κεράσματα που δημιούργησαν σε ανοικτή κουζίνα αξιοποιώντας αποκλειστικά αγνά λακωνικά προϊόντα. Το πιάτο που προσέφεραν ήταν γκόγκες με σύγλινο, σάλτσα τομάτας, τυρί σφέλα και αυγό, «πειραγμένο», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψαν, σε σχέση με την παραδοσιακή λακωνική συνταγή. Το κεντρικό πιάτο πλαισιώθηκε από καγιανά με σύγλινο και πορτοκάλι, με σαλάτα εποχής λακωνικής υφής και συνοδεύτηκε από κρασιά οινοποιείων της Λακωνίας.

Οι Λακωνικές επιχειρήσεις που στήριξαν την εκδήλωση ήταν:

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ - ORIGANES
  • PHILOCALY ΜΕΛΙ ΤΣΑΚΩΝΑ
  • AMΠΕΛΩΝΕΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • SOTIRALE FAMILY
  • ΑΝΔΡΟΜΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ
  • ΛΑΒΙΟΓΑΛ - ΚΥΡΙΑΖΑΚΟΣ ΑΒΕΕ
  • ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΕΣΤΙ
  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΑΣΤΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΧΑΝΤΖΗΣ (ΚΩΝ. ΧΑΝΤΖΗΣ)
  • Γ. ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ - ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΕΕ.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκδήλωση και δεσμεύτηκαν ότι θα είναι παρόντες στην προσπάθεια εύστοχων επιλογών και θετικών αποτελεσμάτων τόσο για τη Λακωνία όσο και για την Πελοπόννησο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης απευθυνόμενος τόσο στους παρευρισκόμενους όσο και στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά ΜΜΕ ανέφερε επιπλέον ότι η προσπάθεια «η Λακωνία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο» σε αρμονική συνεργασία και σύμπραξη με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στην Πελοπόννησο, συνεχίζεται.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις