Μπακαλιάρος κοκκινιστός στον φούρνο με ντοματίνια και ελιές

Αν θες να αποφύγεις το τηγανιτό ψάρι, τότε ο κοκκινιστός μπακαλιάρος στον φούρνο με ντοματίνια κι ελιές, είναι η εκδοχή που πρέπει να δοκιμάσεις. Μια εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη συνταγή, με έντονα χαρακτηριστικά της ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας.
Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, για απόλυτη επιτυχία σε αυτό το φαγητό, είναι το σωστό ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου. Δεν θέλουμε δηλαδή να είναι αλμυρό το ψάρι όταν το μαγειρέψουμε, γιατί δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη η γεύση του.
Κοκκινιστός μπακαλιάρος στον φούρνο με ντοματίνια και ελιές
Υλικά για 4 μερίδες:
- 4 κομμάτια μπακαλιάρο καλά ξαρμυρισμένο
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 15 περίπου ντοματίνια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ. σ. πελτέ
- 1 φλιτζάνι ελιές σε ροδέλα
- Φρέσκο άνηθο
- Ελαιόλαδο
- Πιπέρι
- Αλάτι μόνο αν χρειαστεί

Προετοιμασία και μαγείρεμα:
- Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα από το άλλο
- Προσθέτουμε πάνω στον μπακαλιάρο το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο κομμένο επίσης σε λεπτές ροδέλες
- Τρίβουμε τις ντομάτες στο ψιλό του τρίφτη ή τις λιώνουμε σε πολυκόπτη και ρίχνουμε τη σάλτσα, πάνω στο ψάρι
- Λιώνουμε τον πελτέ σε λίγο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στο ταψί
- Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε πιπέρι
- Βάζουμε στον φούρνο τον μπακαλιάρο να ψηθεί για μισή ώρα, σε όχι πολύ δυνατή θερμοκρασία
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, τις ελιές ροδέλα και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
- Ελέγχουμε επίσης σε αυτό το σημείο, την αλμυρότητα του φαγητού. Καθώς ψήνεται το ψάρι αμολάει υγρά, μαζί και αλάτι. Έτσι λοιπόν, δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο αλμυρό είναι το ψάρι και η σάλτσα και μόνο αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι
- Αφήνουμε δέκα με δεκαπέντε λεπτά ακόμα, να ψηθεί το φαγητό στον φούρνο
- Σερβίρουμε με λίγο έξτρα πιπέρι και λίγο άνηθο
