Μία αυτόματη αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων είναι να θεωρούν τις λιγούρες για συγκεκριμένα τρόφιμα αδυναμία και να προσπαθούν να τις αγνοήσουν. Στην πραγματικότητα όμως, η έντονη επιθυμία για κάποιο φαγητό μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα από το σώμα μας. Η λιγούρα μπορεί να είναι μία προειδοποίηση από τον οργανισμό ότι έχει ανάγκη μια συγκεκριμένη τροφή για να προάγει την υγεία και την ευεξία του. Επιπλέον, η έντονη αυτή επιθυμία μπορεί να συνδέεται με την συναισθηματική σας κατάσταση, η οποία επιθυμεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάποια διατάραξη που έχει υποστεί (πχ έντονο στρες).

Οι λιγούρες λοιπόν είναι κάτι που όλοι βιώνουμε κατά καιρούς - πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε τι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας και να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας;

Πιθανές αιτίες για τις λιγούρες σας

Η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι συνήθως διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: σωματικούς και ψυχολογικούς.

Σωματικοί παράγοντες

Ανισορροπίες λεπτίνης και γκρελίνης. Μια ανισορροπία σε αυτές τις ορμόνες της πείνας και του αισθήματος κορεσμού μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερη λαχτάρα για φαγητό από άλλους.

Εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν τους υποδοχείς της όσφρησης και της γεύσης, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο έντονη λαχτάρα για ένα φαγητό.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Οι αλλαγές στις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη που συμβαίνουν ακριβώς πριν από την περίοδό σας μπορεί να εντείνουν τη λιγούρα, ειδικά για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Η έλλειψη ύπνου. Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της πείνας, του αισθήματος κορεσμού και των κύκλων ύπνου-αφύπνισης, εντείνοντας πιθανώς την επιθυμία για φαγητό, ειδικά τα βράδια.

Μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι. Μια δίαιτα χαμηλή σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πείνα ή λιγούρες, ακόμα κι αν έχετε καταναλώσει αρκετές θερμίδες.

Κακή ενυδάτωση. Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να εντείνει τα αισθήματα πείνας ή τις λιγούρες σε μερικούς ανθρώπους.

Η χλωρίδα του εντέρου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό σας μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα και τον τύπο της λιγούρας που αισθάνεστε. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση.

Σωματική δραστηριότητα. Η αύξηση του επιπέδου της σωματικής σας δραστηριότητας, ακόμα κι αν περπατάτε περισσότερο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό. Ομοίως, το να αθλείστε λιγότερο από ό,τι συνήθως μπορεί να προκαλέσει περισσότερη λαχτάρα για φαγητό.

Επεξεργασμένα τρόφιμα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα λιπαρά και ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με εθισμό και πιθανώς να αυξάνουν τις λιγούρες.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Στρες. Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ενδέχεται να συνδέονται με την πείνα, τις λιγούρες και την υψηλότερη πιθανότητα για περιστατικά υπερφαγίας.

Η προσωπικότητα. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα άτομα που είναι πιο παρορμητικά ή έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε μετρήσεις εθιστικής προσωπικότητας μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερη πιθανότητα να βιώσουν λιγούρες για φαγητό.

Διατροφικό πλαίσιο. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να συσχετίσει την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο - για παράδειγμα, ποπ κορν και μια ταινία. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε το συγκεκριμένο φαγητό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο ίδιο πλαίσιο.

Η διάθεσή. Ορισμένες διαθέσεις μπορεί να πυροδοτήσουν την επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι αρνητικές διαθέσεις φαίνεται να προκαλούν συχνά λαχτάρα για λιπαρά «comfort foods».

Τι «λένε» οι λιγούρες για την υγεία σας

Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που οι άνθρωποι λαχταρούν συχνότερα όταν έχουν έντονες λιγούρες. Τι σημαίνει κάθε ένα από αυτά;

Σοκολάτα: έλλειψη μαγνησίου, έντονο άγχος, έλλειψη ύπνου, κατάθλιψη

Γλυκό: έλλειψη σε χρώμιο, άνθρακα, φώσφορο, θείο και τρυπτοφάνη, ορμονικές μεταβολές λόγω έμμηνου ρύσης

Υδατάνθρακες: έλλειψη αζώτου, πρωτεϊνική ανεπάρκεια

Αλμυρό: έλλειψη χλωριούχου νατρίου ή πυριτίου, αφυδάτωση, έντονο στρες

Τυρί: έλλειψη βιταμίνης D, ψυχολογική πίεση ή άγχος

Αναψυκτικά: έλλειψη καλίου ή μαγνησίου, ανάγκη του σώματος για καφεΐνη

Πάγος: έλλειψη σιδήρου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις