Οι καλύτερες πατάτες του κόσμου για το 2025: Ελληνικές στην κορυφή!
Δύο ελληνικές ποικιλίες στις πρώτες θέσεις της λίστας του TasteAtlas, με τις πατάτες Κάτω Νευροκοπίου να κατακτούν την κορυφή για δεύτερη συνεχή χρονιά.
ΕΛΛΑΔΑ. Το TasteAtlas, ο παγκοσμίου φήμης οδηγός γεύσης, ανακοίνωσε τη λίστα με τις καλύτερες πατάτες του κόσμου για το 2025, και η Ελλάδα κατακτά επάξια την κορυφή! Μετά από διεθνείς αξιολογήσεις, οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου αναδείχθηκαν πρώτες με βαθμολογία 4,5 στα 5 αστέρια, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι πατάτες Νάξου με 4,4 αστέρια.
Η λίστα με τις 10 καλύτερες πατάτες του κόσμου:
- Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
- Yukon Gold (Καναδάς)
- Papa Criolla (Κολομβία)
- Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
- Pataca de Galicia (Ισπανία)
- Idaho Potatoes (ΗΠΑ)
- Papa Púrpura (Περού)
- Lički Krumpir (Κροατία)
- Pomme de Terre de Noirmoutier (Γαλλία)
- Maris Piper Potatoes (Ηνωμένο Βασίλειο)
Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου: Τι τις κάνει ξεχωριστές;
Οι πατάτες Νευροκοπίου, που καλλιεργούνται στις περιοχές του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ξεκίνησαν την καλλιέργειά τους τη δεκαετία του 1920. Ξεχωρίζουν για:
- Ανώτερη ποιότητα, πλούσια σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες.
- Εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και αμμώδη εδάφη.
- Συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν οι συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της γεύσης και της υφής τους.
Οι πατάτες Νάξου: Ένα «γαστρονομικό θαύμα»
Οι πατάτες Νάξου καλλιεργούνται σε ποικιλίες όπως Liseta, Spunta και Marfona, και διακρίνονται για:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (18%) και λιγότερη από 1% ζάχαρη.
- Χειροποίητη συγκομιδή δύο φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο-Μάρτιο και Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
- Την ιδιαίτερη θέση τους στην ελληνική κουζίνα, με πλήθος παραδοσιακών συνταγών.
Μάλιστα, για την προώθησή τους, η Νάξος διοργανώνει το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας, το οποίο κάθε χρόνο σημειώνει αύξηση επισκεψιμότητας κατά 10%.
Το TasteAtlas και η διεθνής αναγνώριση
Το TasteAtlas είναι γνωστός παγκόσμιος οδηγός που εξετάζει παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα από όλο τον κόσμο. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ενισχύει τη φήμη της χώρας μας στον τομέα της γαστρονομίας.
Με τις ελληνικές πατάτες να κυριαρχούν στη λίστα, γίνεται ξεκάθαρο πως η παράδοση, οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και η αγάπη για τη γεύση διατηρούν τη χώρα μας στην κορυφή της γαστρονομίας.