ΕΛΛΑΔΑ. Το TasteAtlas, ο παγκοσμίου φήμης οδηγός γεύσης, ανακοίνωσε τη λίστα με τις καλύτερες πατάτες του κόσμου για το 2025, και η Ελλάδα κατακτά επάξια την κορυφή! Μετά από διεθνείς αξιολογήσεις, οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου αναδείχθηκαν πρώτες με βαθμολογία 4,5 στα 5 αστέρια, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι πατάτες Νάξου με 4,4 αστέρια.

Η λίστα με τις 10 καλύτερες πατάτες του κόσμου:

  1. Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
  2. Yukon Gold (Καναδάς)
  3. Papa Criolla (Κολομβία)
  4. Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
  5. Pataca de Galicia (Ισπανία)
  6. Idaho Potatoes (ΗΠΑ)
  7. Papa Púrpura (Περού)
  8. Lički Krumpir (Κροατία)
  9. Pomme de Terre de Noirmoutier (Γαλλία)
  10. Maris Piper Potatoes (Ηνωμένο Βασίλειο)

Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου: Τι τις κάνει ξεχωριστές;

Οι πατάτες Νευροκοπίου, που καλλιεργούνται στις περιοχές του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ξεκίνησαν την καλλιέργειά τους τη δεκαετία του 1920. Ξεχωρίζουν για:

  • Ανώτερη ποιότητα, πλούσια σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες.
  • Εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και αμμώδη εδάφη.
  • Συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν οι συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της γεύσης και της υφής τους.

Οι πατάτες Νάξου: Ένα «γαστρονομικό θαύμα»

Οι πατάτες Νάξου καλλιεργούνται σε ποικιλίες όπως Liseta, Spunta και Marfona, και διακρίνονται για:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (18%) και λιγότερη από 1% ζάχαρη.
  • Χειροποίητη συγκομιδή δύο φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο-Μάρτιο και Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
  • Την ιδιαίτερη θέση τους στην ελληνική κουζίνα, με πλήθος παραδοσιακών συνταγών.

Μάλιστα, για την προώθησή τους, η Νάξος διοργανώνει το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας, το οποίο κάθε χρόνο σημειώνει αύξηση επισκεψιμότητας κατά 10%.

Το TasteAtlas και η διεθνής αναγνώριση

Το TasteAtlas είναι γνωστός παγκόσμιος οδηγός που εξετάζει παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα από όλο τον κόσμο. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ενισχύει τη φήμη της χώρας μας στον τομέα της γαστρονομίας.

Με τις ελληνικές πατάτες να κυριαρχούν στη λίστα, γίνεται ξεκάθαρο πως η παράδοση, οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και η αγάπη για τη γεύση διατηρούν τη χώρα μας στην κορυφή της γαστρονομίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις