ΕΛΛΑΔΑ. «Ήταν σημαντικό να βλέπουμε πώς δουλεύει το προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί, βρέξει χιονίσει», λένε στην «Κ» φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση, το οποίο επαναλαμβάνεται και φέτος.

«Απόβαση» σε νησιά και σε απομακρυσμένους ηπειρωτικούς προορισμούς ετοιμάζουν και για τη φετινή χρονιά φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας.

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος καλεί φοιτητές της Ιατρικής να δηλώσουν συμμετοχή για το πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση, που πραγματοποιείται για 27η συνεχόμενη χρονιά, και το οποίο έχει εκπαιδευτικό και εθελοντικό χαρακτήρα:

  • Φοιτητές της Ιατρικής, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος της Σχολής και επομένως έχουν μια σχετική εμπειρία από κλινικά μαθήματα, μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εθελοντική εργασία σε ένα Κέντρο Υγείας, ένα Περιφερειακό Ιατρείο ή ακόμη και σε Νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σε πραγματικές συνθήκες τι αντιμετωπίζουν οι γιατροί αυτών των μονάδων.

«Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα έχει πάρει μια διαφορετική χροιά και όσοι συμμετέχουν έχουν περισσότερο τη λογική ότι “πάμε να βοηθήσουμε” και λιγότερο “πάμε να μάθουμε και να κάνουμε και τις διακοπές μας”. Είναι πιο έντονο το αίσθημα του εθελοντισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν τηρούν το ωράριο (9 π.μ. με 2 μ.μ.), όπως είναι η υποχρέωσή τους, αλλά παραμένουν και για τις εφημερίες. Ίσως είναι «ο μικρόβιο του γιατρού», επισημαίνει στην «Κ» η Φρύνη Αυγερινοπούλου, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, που μαζί με την Ελπίδα Στρατή (γραμματέας του παραρτήματος), συντονίζουν τη φετινή Ιατρική Απόβαση. Η ίδια πέρυσι, στο πλαίσιο του προγράμματος, είχε πάει στο Βοστάνειο Νοσοκομείο στη Λέσβο. Όπως λέει, «μας ρωτούσαν οι γιατροί, “δεν θα πάτε για μπάνιο; Δεν θα πάτε για ποτό;” Τους απαντούσαμε “Όχι. Μας αρέσει εδώ”». Και προσθέτει:

  • «Τα περιστατικά είχαν ενδιαφέρον, ενώ ήταν σημαντικό να βλέπουμε πώς δουλεύει το προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί, βρέξει-χιονίσει. Είναι για τους κατοίκους, είναι για τους επισκέπτες. Είναι για τον ηλικιωμένο, για το παιδί με σκωληκοειδίτιδα, για τον τουρίστα με κάταγμα. Είναι εκεί για όλους μας».

Φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη.

  • Για το φετινό πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής (www.eefie.org/apovasis/) από τις 24 Μαΐου έως και τις 6 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε δεκαήμερα από τις 23 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 1.000. Επελέγησαν 404 φοιτητές που πέρασαν δέκα ημέρες από τις διακοπές τους σε κάποια μονάδα υγείας νησιωτικής ή απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής. Συνολικά πέρυσι υπήρχαν 49 προορισμοί –μονάδες Υγείας του ΕΣΥ που ανταποκρίθηκαν θετικά στη σχετική πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα– με δυνατότητα δωρεάν διαμονής.

  • Συμπεριλαμβανομένων και των προορισμών όπου δεν διασφαλίστηκε δωρεάν διαμονή, οι μονάδες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 100. Φέτος, έως σήμερα έχουν εξασφαλισθεί 48 προορισμοί με διαμονή (περισσότεροι από 100 συνολικά) και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Άλλωστε, όπως τονίζει η κ. Αυγερινοπούλου, «υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και τώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα μας μια μονάδα Υγείας, εφόσον υπάρχει η βούληση».

Οι μονάδες Υγείας που συμμετέχουν είναι από όλη σχεδόν τη χώρα, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με το ενδιαφέρον των φοιτητών να μοιράζεται μεταξύ νησιωτικών περιοχών αλλά και ηπειρωτικών.

Όπως αναφέρει στην «Κ» ο Ευαγγελινός Μιχελής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, συντονιστικής της Ιατρικής Απόβασης 2022, «πέρυσι καταφέραμε να φτάσουμε και στο Καστελλόριζο. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Μεγίστης. Ήταν και υποχρέωσή μας και τιμή μας να βρεθούμε εκεί. Το νησί έχει πολύ λίγα μέσα. Αισθανθήκαμε ότι έστω και στο ελάχιστο βοηθήσαμε. Ακόμη και δύο φοιτητές, είναι τέσσερα χέρια παραπάνω».

Το πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση πραγματοποιείται για 27η συνεχόμενη χρονιά. Πέρυσι, 404 φοιτητές πέρασαν δέκα ημέρες από τις διακοπές τους σε κάποια μονάδα υγείας νησιωτικής ή απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής.

Ο ίδιος πέρυσι το δεκαήμερο από 10 έως 20 Αυγούστου βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. «Ηταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με ένα άλλο περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από αυτό του νοσοκομείου όπου κάνουμε κλινικά μαθήματα σε ομάδες. Ουσιαστικά εκείνο το οποίο δουλεύαμε, ακούγαμε και φανταζόμασταν από το πρώτο έτος της σχολής, το είδαμε και στην πράξη», επισημαίνει ο κ. Μιχελής. Και προσθέτει: «Είδαμε πώς γίνεται μια διακομιδή. Τον τρόπο με τον οποίο η οικογενειακή ιατρική είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και πώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βάση σε ένα σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη. Πώς ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας μπορεί να βγάλει άμεσα τη διάγνωση στον ασθενή, αφού γνωρίζει τον ίδιο και το ιστορικό του»

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης «θητείας του» στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, ο κ. Μιχελής δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. «Κυρίως η συνήθης παθολογία. Αλλά είδαμε άτομα από διαφορετικές χώρες και καταλάβαμε πώς είναι να επικοινωνείς με ασθενείς που δεν μιλούν τη γλώσσα σου ούτε καλά καλά γνωρίζουν αγγλικά. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε ήταν όταν ήρθε ένας κύριος ο οποίος είχε περάσει πολιομυελίτιδα όταν ήταν μικρός και είδαμε την ακτινογραφία του. Πλέον, με τα εμβόλια που ουσιαστικά έχουν εκριζώσει τη νόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να δεις κάτι τέτοιο». Το πρόγραμμα είναι και μια πρώτη επαφή των φοιτητών με όσα θα αντιμετωπίσουν ως αγροτικοί γιατροί.

  • «Όσοι θέλουν να εργαστούν στο ΕΣΥ πρέπει να εκπληρώσουν υπηρεσία υπαίθρου, γεγονός που απαιτεί γνώσεις και κυρίως εμπειρία και την οποία είναι δύσκολο να αποκτήσεις εάν δεν την κυνηγήσεις μόνος σου. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα βλέπεις βασικές παθολογίες που είναι σίγουρο ότι θα τις βρεις μπροστά σου και για τις οποίες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ή να έχεις πρακτικές δεξιότητες. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τα έχεις αυτά, απλά τελειώνοντας τη σχολή».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις