Τα ήθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης
Δεν θα σταθούμε στο αν και κατά πόσο ένας δημοτικός σύμβουλος, που προηγουμένως έχει εκτεθεί στις εκλογές κι έχει ζητήσει την εξουσιοδότηση των πολιτών - δια της ψήφου - να τους εκπροσωπήσει, ασκεί πλήρως το λειτούργημα και ανταποκρίνεται με ενάργεια στην υποχρέωσή του, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό δυστυχώς είναι μια διαχρονική παθογένεια, που κατατρέχει τον δήμο αλλά και την κοινωνία της Σπάρτης.
Αυτό όμως που είδαμε στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου 2024 να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια όλων των αιρετών και μπροστά στις κάμερες, ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ίσως και κάθε επόμενο - αλλά ποτέ δεν ξέρεις - και προβληματίζει, προκαλεί και προσβάλει.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, όχι μόνον της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας δεν ψηφίζουν φανερά, ονομαστικά, με φωνή, ανάταση χεριού ή με τοποθέτηση τους που είναι και το ιδανικό, αλλά τους εκπροσωπεί είτε ο επικεφαλής είτε ένας εξ αυτών… κατά την ψηφοφορία! Είναι η λεγόμενη μη ονομαστική ψηφοφορία η οποία προβλέπεται. Δυστυχώς το παρόν δημοτικό συμβούλιο πολιτικά δειλιάζει συχνά. Με αυτόν τον τρόπο όμως «καταργούνται» θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της διαβούλευσης, του διαλόγου.
Είναι δυνατόν από τους 35 δημοτικούς συμβούλους, οι 30, περίπου, να μην έχουν λόγο (και λόγο ύπαρξης) στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε καν την στιγμή που μπορούν να ψηφίσουν; Ο κανονισμός λειτουργίας μπορεί να δίνει την ευκαιρία στις συνοπτικές (συλλήβδην) ψηφοφορίες αλλά τι υπαγορεύει το δημοκρατικό φρόνημα και τι επιτάσσει το καθήκον έναντι των πολιτών που παρακολουθούν και αγωνιούν για το μικρό τους κοινοβούλιο; Θα ψηφίζουν δια εκπροσώπου; Και το 2028 τι θα πουν στους πολίτες; Ψηφίστε μας για να σας εκπροσωπήσουμε;
Είναι σε θέση να αντιληφθούν που οδηγεί αυτό; Η συνήθεια του κακού και του βολέματος είναι μονόδρομος προς την καταστροφή; Η στάση τους σώματός τους, οι μορφασμοί τους και η δυσφορία που είναι ανάγλυφη στα πρόσωπα τους την ώρα της συνεδρίασης δίνουν τον τόνο και συνδιαμορφώνουν όχι μόνον την εικόνα αλλά και τις πολιτικές.
Ποιος προσβάλλεται όταν συμβαίνει αυτό; Ο δημοτικός σύμβουλος που πείθεται, σύρεται ή βολεύεται σε μια τέτοια κατάσταση ή ο πολίτης που τον ψήφισε; Ποιος θίγεται όταν δεν ακούγεται η άποψη όλων ή όταν δεν υπάρχει άποψη;
Τι είναι αυτό που επιβάλει την συγκεκριμένη στάση που διαμορφώνει ανάλογο πολιτικό ύφος και ήθος στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας ιστορικής πόλης; Στην πόλη της Γερουσίας αλλά και της Απέλλας. Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί τέτοια απαξίωση του λόγου; Γιατί αυτή η τυπολατρεία στην εξοικονόμηση χρόνου; Τι συμβαίνει; Τι περιμένει τους δημοτικούς συμβούλους που μόλις ανέλαβαν μόλις και κουράστηκαν; Μάλωμα, Ταβέρνα, Ματς, Πινάκλ, Εργασία;
Το προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό καλό ήθος των πολιτών που βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης είναι εγκεκριμένο και δεδομένο. Όλοι τους είναι πολίτες, οικογενειάρχες, επαγγελματίες με καλό αποτύπωμα που τόλμησαν να εκτεθούν στις εκλογές για να εκπροσωπήσουν τους πολίτες. Όπως στις άλλες δραστηριότητες κι ενέργειές τους είναι θετικοί, ενεργοί, προσεκτικοί και άτεγκτοι, έτσι και στο δημοτικό συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο έκφρασης, διαβούλευσης, πολιτικής της Σπάρτης πρέπει να σταθούν στο «ύψος» που τους έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Ελάχιστοι το πράττουν σήμερα και ξεχωρίζουν.
Το πολιτικό ήθος είναι πλέον ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους που πρέπει να προστατεύσουν και να καλλιεργήσουν.