Περσινό αντηλιακό – Τελικά πόσο «κακό» είναι να το χρησιμοποιήσουμε;
Updated on:
Επειδή -κακά τα ψέματα- όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό που αγοράσαμε πέρυσι για να προστατευτούμε από τον ήλιο, εξετάζουμε αν είναι τελικά τόσο «κακή» η χρήση του
Έχετε μόλις καταφθάσει στην αγαπημένη σας παραλία. Ο ήλιος λάμπει από πάνω σας, έχετε κατοχυρώσει τις αναπαυτικές σας ξαπλώστρες και ανυπομονείτε να απολαύσετε μία χαλαρωτική ημέρα δίπλα στην θάλασσα. Απαραίτητο βήμα πριν κάνετε την πρώτη σας βουτιά ή πριν την ηλιοθεραπεία, φυσικά το αντηλιακό. Πιάνοντας όμως το σωληνάριο και ρίχνοντας μία πιο προσεκτική ματιά, διαπιστώνετε ότι… η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει προ πολλού! Σε αυτό το σημείο είναι επόμενο να αναρωτηθείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας, παρότι έχει λήξει. Ή μήπως τελικά η χρήση του θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη;
Στο παρόν άρθρο εξετάζουμε το ζήτημα του «περσινού» ή «ληγμένου» αντηλιακού, το οποίο όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας.
Πόσο «κακό» είναι το ληγμένο αντηλιακό;
Η συντριπτική πλειοψηφία των αντηλιακών αναγράφουν πάνω στη συσκευασία την ημερομηνία λήξης -δηλαδή μία ημερομηνία που από την πάροδό της και έπειτα σταματούν να είναι αποτελεσματικά. Και τα «κακά» νέα είναι πως αυτή η ημερομηνία είναι συνήθως πολύ σύντομη. Μετά την λήξη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πετάξετε το αντηλιακό, καθώς δεν σας προσφέρει πια την απαραίτητη προστασία από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Στην σπάνια περίπτωση που η ημερομηνία λήξης δεν αναγράφεται, ένας γενικός κανόνας είναι πως τα περισσότερα αντηλιακά παραμένουν αποτελεσματικά έως και τρία χρόνια μετά το άνοιγμα του δοχείου. Ωστόσο, η αποθήκευση σε ζεστά μέρη ή η έκθεση σε ήλιο και υγρασία μπορεί να διασπάσει τα συστατικά και να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και πριν λήξουν «επίσημα».
Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε συστατικό περιλαμβάνεται σε ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας - ακόμη και ανενεργά, όπως γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά - μπορεί να υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η υποβάθμιση συχνά επιταχύνεται από την ανεπαρκή αποθήκευση. Συγκεκριμένα για τα αντηλιακά, η αποθήκευσή τους στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου ή η έκθεσή τους απευθείας στον ήλιο όσο βρίσκεστε στην παραλία, σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες λύσεις.
Ληγμένο αντηλιακό ή καθόλου αντηλιακό;
Ένα ληγμένο αντηλιακό μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τις ακτίνες UV, αυξάνοντας την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, τα αντηλιακά σε μορφή κρέμας και με πυκνή σύσταση παρέχουν καλύτερη κάλυψη και προστασία από τα τζελ ή τα σπρέι και ενδέχεται να παρέχουν ασπίδα μεταξύ του δέρματος και του ήλιου, ακόμα κι αν έχουν λήξει!
Το ληγμένο αντηλιακό μπορεί να είναι καλύτερο από το μηδενικό αντηλιακό, ειδικά εάν το δραστικό συστατικό είναι ένα φυσικό αντηλιακό όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. Ωστόσο, τα αντηλιακά μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς τη σύνθεσή τους σε ενεργά συστατικά και ανενεργά συστατικά ενώ το ιστορικό αποθήκευσής τους μπορεί να διαφέρει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα πόσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι ένα ληγμένο σωληνάριο αντηλιακού. Συνεπώς θα ήταν πολύ πιο ασφαλείς να αναζητήσετε μία πιο δραστική επιλογή, εάν έχετε τη δυνατότητα.
Εάν βρεθήκατε στην παραλία χωρίς αντηλιακό ή με αντηλιακό που έχει λήξει, το ύφασμα μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τον ήλιο, ειδικά εάν είναι χοντρό ή επεξεργασμένο προκειμένου να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες. Στα ρούχα, η βαθμολογία UPF (παράγοντας υπεριώδους προστασίας) περιγράφει πόσο αποτελεσματικά σας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, ακόμη και το ύφασμα που έχει υποστεί επεξεργασία με UPF δεν παρέχει 100% προστασία, συνεπώς η ιδανικότερη λύση είναι ο συνδυασμός ρουχισμού αυτού του τύπου με την χρήση ενεργού -και μη ληγμένου- αντηλιακού.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις