ΚΟΣΜΟΣ. Καθώς παρακολουθείτε κάποιον να τρώει απρόσεκτα τον πυρήνα ενός μήλου, μερικά αόριστα καμπανάκια συναγερμού χτυπούν στο κεφάλι σας. Δεν ακούσατε κάπου ότι οι σπόροι των μήλων είναι δηλητηριώδεις; Λοιπόν, οι σπόροι μήλου μπορεί πράγματι να είναι δηλητηριώδεις, αλλά χρειάζονται αρκετοί από αυτούς για να σας σκοτώσουν και μόνο αν έχουν συνθλιβεί.

Οι σπόροι μήλων (και οι σπόροι σχετικών φυτών, όπως τα αχλάδια και τα κεράσια) περιέχουν αμυγδαλίνη, έναν κυανογόνο γλυκοσίδη που αποτελείται από κυάνιο και ζάχαρη. Όταν μεταβολίζεται στο πεπτικό σύστημα, αυτή η χημική ουσία αποικοδομείται σε εξαιρετικά δηλητηριώδες υδροκυάνιο (HCN). Μια θανατηφόρα δόση HCN μπορεί να σας σκοτώσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθιστούν τον θάνατο από μήλο πολύ απίθανο.

  • Πρώτον, η αμυγδαλίνη είναι προσβάσιμη μόνο εάν οι σπόροι έχουν θρυμματιστεί ή μασηθεί, ένας ολόκληρος αδιάσπαστος σπόρος θα περάσει ακριβώς από μέσα.
  • Δεύτερον, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επεξεργαστεί το HCN σε μικρές δόσεις, επομένως μερικοί μασημένοι σπόροι είναι συνήθως εντελώς ακίνδυνοι.
  • Τέλος, ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να φάει από 150 έως αρκετές χιλιάδες θρυμματισμένους σπόρους (ανάλογα με την ποικιλία μήλων) για να κινδυνεύει από δηλητηρίαση από κυάνιο.

Το μέσο μήλο περιέχει μόνο πέντε έως οκτώ σπόρους. Έτσι, εκτός κι αν κάποιος τρώει το 18ο συνεχόμενο μήλο του και έχει μασήσει σχολαστικά όλους τους σπόρους, δεν διατρέχει κίνδυνο να πάθει δηλητηρίαση από το μήλο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις