ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στο «μη παρέκει» έχει φτάσει η κατάσταση με τις μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Όπως καταγγέλλουν αυτή τη φορά, παθολόγοι από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μετακινούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης για να καλυφθούν κενά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στις κλινικές της Καλαμάτας και να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η παραίτηση, «προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους».

Χωρίς γιατρό

Στην καταγγελία του το Σωματείο αναφέρει ότι η 6η ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα κενά σε παθολόγους του Νοσοκομείου Σπάρτης, δίνουν εντολή στους παθολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας να μετακινηθούν εκεί για την κάλυψη εφημεριών. «Αυτή η ενέργεια κρίνεται απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους πολίτες του νομού μας, καθώς ήδη η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργεί πια αποκλειστικά με τους συναδέλφους μας στο “κόκκινο” και εξαναγκάζονται να δουλέψουν ακόμη και συνεχή 48ωρα. Παρόλη την επιβάρυνσή τους δεν καταφέρνουν να καλύψουν όλες τις ημέρες του μήνα με ασφαλή εφημέρευση, δηλαδή σε ενεργή εφημερία. Υπάρχουν ημέρες του μήνα που οι κλινικές βρίσκονται με ιατρό σε εφημερία μικτή ή ετοιμότητας και, δυστυχώς, υπάρχουν και ημέρες στο μήνα που δεν υπάρχει καθόλου ιατρός σε κάποια από τις 2 κλινικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν συσσωρευμένες κανονικές άδειες προηγουμένων ετών, τις οποίες με την παρούσα κατάσταση των κλινικών είναι αδύνατο να αποχρεώσουν, με άμεση συνέπεια την εργασιακή εξουθένωση των παθολόγων μας, η οποία πια αρχίζει να δημιουργεί και ορατά θέματα υγείας», τονίζουν οι ειδικευμένοι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι κατανοούν και στέκονται αλληλέγγυοι στους γιατρούς της Σπάρτης, αλλά η μετακίνηση των παθολόγων της Καλαμάτας το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαλύσει και την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Θα παραιτηθούν

Στην ίδια καταγγελία το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας σημειώνει ότι οι μετακινήσεις των ιατρών από το Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελούν πια πάγια τακτική της Διοίκησης και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται με γοργούς ρυθμούς προς την πλήρη διάλυσή του. «Το καλοκαίρι μετακινήθηκε καρδιολόγος στη Σπάρτη πάλι για εφημερίες. Όταν προκύπτουν ανάγκες στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας μετακινούνται οι μόλις τρεις νεφρολόγοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας εκεί. Μετακινούνται οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πώς οι μετακινήσεις καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο τμημάτων.

Η πλήρης ηθική, επιστημονική και εργασιακή απαξίωσή μας δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή σε πολλούς συναδέλφους πέρα από την παραίτηση για να διαφυλάξουν στοιχειωδώς την αξιοπρέπειά τους», προσθέτουν οι γιατροί.

Καταλήγοντας, ζητούν:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις. Δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης.
  • Να δοθεί αύξηση στους μισθούς των υγειονομικών και να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια
  • Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα δύο νοσοκομεία του νομού μας.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις