Οξυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης και η δύναμή της
Updated on:
Για μικρή χημική ουσία του εγκεφάλου, η οξυτοκίνη έχει τεράστιες επιδράσεις στην σωματική και ψυχική υγεία μας!
Η οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη θεωρείται η «ορμόνη της αγάπης» για έναν καλό λόγο! Θυμάστε τα ζεστά και μπερδεμένα συναισθήματα που νιώθετε όταν χαϊδεύετε ένα κουτάβι, αγκαλιάζετε κάποιον φίλο σας ή φιλάτε τον σύντροφό σας; Αυτό ακριβώς είναι η οξυτοκίνη!
Πρόκειται για ένα νευροπεπτίδιο, που σημαίνει ότι είναι ένα μόριο που μοιάζει με πρωτεΐνη το οποίο χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά σας κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η ωκυτοκίνη είναι επίσης ορμόνη, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος για να επικοινωνήσει με το σώμα.
Για μια μικρή χημική ουσία στον εγκέφαλο, η ωκυτοκίνη έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας: συμμετέχει στο σεξ, τον τοκετό, το δέσιμο, την κοινωνική αλληλεπίδραση, τα συναισθήματα και πολλές άλλες λειτουργίες που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον άνθρωπο. Ο εγκέφαλός μας παράγει φυσικά την οξυτοκίνη, αλλά υπάρχει και συνθετική μορφή της που μερικές φορές χορηγείται θεραπευτικά.
Ανεξάρτητα από το πώς λαμβάνετε μια δόση, η ωκυτοκίνη φαίνεται ότι όχι μόνο μας ωθεί προς μια πιο κοινωνική συμπεριφορά, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη και τη σκέψη μας. Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους αυτή η περίπλοκη χημική ουσία του εγκεφάλου επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε και ενεργούμε:
Η οξυτοκύνη βοηθά τους ανθρώπους να δένονται, να αισθάνονται εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία.
Η οξυτοκίνη πήρε τη φήμη της ως ορμόνη της αγάπης επειδή φαίνεται να μας βοηθά να είμαστε πιο ανοιχτοί και συνδεδεμένοι με τους άλλους. Μια συναρπαστική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνδρες φοιτητές έλαβαν μια δόση ωκυτοκίνης με τη μορφή ρινικού σπρέι, ήταν πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τα συναισθήματά με έναν άγνωστο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Η ωκυτοκίνη μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο καλοπροαίρετους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έπαιρναν ένα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης, μοιράζονταν 80% περισσότερα χρήματα με έναν εντελώς άγνωστο από τους ανθρώπους που δεν έπαιρναν το σπρέι!
Ωστόσο, πριν βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, πρέπει να επισημανθεί το εξής: Άλλες αντίστοιχες μελέτες απέτυχαν να οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα, συνεπώς καμία από τις παραπάνω εντυπωσιακές έρευνες δεν μπορεί να μας μιλήσει για τις επιπτώσεις της ωκυτοκίνης στην καθημερινή ζωή ή μακροπρόθεσμα.
Η οξυτοκίνη έχει πολύπλοκες επιδράσεις στη μνήμη.
Παρά τα ζεστά και μπερδεμένα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει, δεν είναι κάθε επίδραση της ωκυτοκίνης θετική. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να βλάψει τη μνήμη. Μια σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έλαβαν μια δόση σπρέι ωκυτοκίνης, είχαν χειρότερη απόδοση σε ένα τεστ μνήμης από τα άτομα που έλαβαν ένα σπρέι εικονικού φαρμάκου.
Αυτό σημαίνει ότι η ωκυτοκίνη μας κάνει πιο ξεχασιάρηδες;
Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό το εφέ ενδέχεται να σχετίζεται με το στυλ προσκόλλησης σας. Αυτό αναφέρεται στο μοτίβο του συσχετισμού σας με άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζετε την εμπιστοσύνη, την αυτονομία και την οικειότητα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι εάν το στυλ προσκόλλησης σας είναι πιο συναισθηματικά ανεξάρτητο (δηλαδή, σας φαίνεται άβολο να εξαρτάστε από τους άλλους), η ωκυτοκίνη βελτιώνει πραγματικά την ικανότητά σας να μαθαίνετε και να ανακαλείτε πληροφορίες. Ωστόσο, είχε επιζήμια επίδραση στις αναμνήσεις εκείνων που ήταν πιο πρόθυμοι να προσκολλώνται στους άλλους.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω μελέτες αφορούσαν μόνο τη βραχυπρόθεσμη μάθηση και ανάκληση. Τι γίνεται όμως μακροπρόθεσμα;
Η ωκυτοκίνη εδώ δικαιώνεται. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το υπερβολικό άγχος είναι επιβλαβές για τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου απαραίτητη για το σχηματισμό της μνήμης. Σε μελέτη σε αρουραίους αποδείχτηκε ότι όταν ένα αγχωμένο ζώο έπαιρνε σπρέι ωκυτοκίνης, τα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπό του προστατεύονταν, γεγονός που βοηθά μακροπρόθεσμα την υγεία της μνήμης.
Η οξυτοκίνη ανακουφίζει από τον πόνο.
Συνεχίζοντας τη λίστα τις θετικές επιδράσεις που έχει η ωκυτοκίνη, πρέπει να αναφερθεί πως πρόκειται για μία ουσία που ανακουφίζει από τον πόνο.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα άτομα με χρόνιο πόνο, όπως αυτά με ινομυαλγία, έχουν εκ φύσεως χαμηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα τους. Όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο ωκυτοκίνης, τόσο υψηλότερα βαθμολογούν οι άνθρωποι τον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη. Ακόμη και υγιείς άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα εμφανίζουν χαμηλότερη ανοχή στον πόνο.
Ένα ακόμη πιο απίστευτο εύρημα είναι ότι η ωκυτοκίνη δυνητικά όχι μόνο λειτουργεί άμεσα στις περιοχές επεξεργασίας του πόνου του εγκεφάλου, αλλά μειώνει επίσης έμμεσα τον πόνο, ανακουφίζοντας την κατάθλιψη και το άγχος που σχετίζεται με τον πόνο. Δεδομένου ότι η ωκυτοκίνη έχει πολλές διαφορετικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενδέχεται να μπορεί να «σπάσει» τον φαύλο κύκλο στον οποίο πέφτουν οι άνθρωποι όταν ο πόνος τους κάνει να αισθάνονται απελπισία και άγχος, που με τη σειρά τους επιδεινώνουν τον πόνο.
Παρότι πολλά σπρέι οκξυτοκίνης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο υπόσχονται να κάνουν θαύματα, υπάρχουν και ορισμένοι φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε την ορμόνη της αγάπης στον οργανισμό σας. Υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη ουσία απελευθερώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, όταν μία γυναίκα γεννήσει ή θηλάζει το μωρό της ή απλούστερα όταν αγκαλιάζουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ή παρακολουθήσουμε μία συγκινητική ταινία. Αν λοιπόν θέλετε να επιβεβαιώσετε το «θαύμα» της συγκεκριμένης ορμόνης στη ζωή σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε κάτι από τα παραπάνω!
Με πληροφορίες από: psychologytoday.com
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις