Πλάτανος: Το χωριό του Πάρνωνα που μοιάζει με τεράστιο υπαίθριο μουσείο
Πάρνωνας: Γραφικά χωριά που αντέχουν στο χρόνο
ΑΡΚΑΔΙΑ. Ο Πλάτανος είναι ένας καταπράσινος παράδεισος που θαρρείς ξεφυτρώνει σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, ένα σπάνιο χωριό που μοιάζει με τεράστιο υπαίθριο μουσείο. Σαφώς και όποιος το επισκεφτεί, μαγεύεται!
Μπορεί οι περισσότεροι να αγνοούν την ύπαρξη αυτού του μέρους, άπαξ όμως και φτάσεις μια φορά ως εδώ, θα θυμάσαι για πάντα όσα θα δεις και θα ζήσεις. Γιατί τέτοια μέρη που ο χρόνος δεν τα άγγιξε παρά την φρενίτιδά του, έχουν πολλά να μας δηγηθούν κι ας μην έχουν μιλιά.
Ο Πλάτανος Βόρειας Κυνουρίας είναι αναμφίβολα ένας τέτοιος τόπος. Ένα μέρος που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, μακρινή και ξένη, που όσο περνάνε τα χρόνια χάνεται ολοένα και περισσότερο στη λήθη.
Το όνομα του οικισμού όπως σωστά φαντάζεσαι, καθόλου τυχαίο δεν είναι. Το χωριό βρίσκεται κυριολεκτικά στην αγκαλιά πελώριων πλατανιών.
Πάρνωνας: Το τεράστιο υπαίθριο μουσείου στον Πλάτανο Κυνουρίας
Ο Πλάτανος βρίσκεται χτισμένος στα 440 μ. υψόμετρο. Αθέατος από το δρόμο, καλά κρυμμένος στην πλαγιά, δε σε προϊδεάζει να στρίψεις στην ταμπέλα που θα δεις. Κι εδώ είναι το λάθος σου. Γιατί κάπως έτσι, χάνουμε τα καλύτερα. Διότι στα ταξίδια μας, πλούτος δεν είναι τα ινσταγκραμικά μέρη αλλά όλα εκείνα που δεν αναγράφονται πουθενά.
Ερχόμενος στο χωριό και μόλις αντικρίσεις τα τρεχούμενα νερά, αναγκαστικά θα πρέπει να σταθμεύσεις. Μέσα στον οικισμό δεν υπάρχουν δρόμοι για αυτοκίνητα. Μόνο σοκάκια για τους πεζούς και τα ζώα. Τόσο γραφικό αυτό το μέρος, τόσο παραδοσιακό και αναλλοίωτο στο χρόνο.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως η νεροτριβή χρησιμοποιείται ακόμη από τους κατοίκους. Πράγμα που σπανίζει ολοένα και περισσότερο στην ελληνική ύπαιθρο. Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο κατά την οποία οι νοικοκυρές έπλεναν κουβέρτες, χαλιά, υφαντά και άλλα μεγάλα υφάσματα μόνο με τη δύναμη του νερού. Χωρίς να χρησιμοποιούν καθόλου απορρυπαντικά ή άλλες τεχνικές.
Σε ολόκληρο το χωριό θα δεις ρυάκια να κυλάνε (ειδικά το χειμώνα) σε πολλά σημεία. Ο νερόμυλος έχει αναπαλαιωθεί και μοιάζει να είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά. Μπορείς να βολτάρεις στα δρομάκια, να σταθείς στη νεροτριβή, να ταΐσεις τις πάπιες μέσα στο νερό.
Αν τολμήσεις και σκεφτείς ένα βήμα παραπέρα, θα δεις πως αυτή η βόλτα δεν είναι ένας απλός περίπατος αλλά μια ξενάγηση σε ένα υπαίθριο μουσείο νερού. Σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής!
Πλάτανος: Φυσικά αξιοθέατα, παραδοσιακό φαγητό και σημεία ενδιαφέροντος σε απόσταση αναπνοής
Το πιο εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της περιοχής είναι οι καταρράκτες Λεπίδας ύψους 70 μέτρων στους οποίους μπορείς να φτάσεις οδηγώντας τα 16 χιλιόμετρα της πανέμορφης ορεινής διαδρομής του Πάρνωνα.
Ειδάλλως μπορείς να περπατήσεις περίπου ένα χιλιόμετρο στο μονοπάτι που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο (έξω από τον Πλάτανο) και να φτάσεις ως τον καταρράκτη Μελίσσι ύψους 45 μέτρων.
Αν πάλι δεν είσαι τύπος που περπατάει στα δάση και θέλεις την ησυχία σου τότε στον Πλάτανο θα βρεις το μέρος που σου ταιριάζει. Ο ξενώνας στο κέντρο του χωριού που θυμίζει λίγο από ελβετικές Άλπεις (πολύ μεράκι αυτή δουλειά πραγματικά!) διαθέτει μια νόστιμη, παραδοσιακή κουζίνα που σε προ(σ)καλεί να τη γευτείς. Εξαιρετικά μαγειρευτά που δεν είναι πάντα στάνταρ στον κατάλογο, εκλεκτοί μεζέδες και καλό κρασί συνθέτουν το απόλυτο ελληνικό τραπέζι. Εσύ χρειάζεσαι μόνο καλή παρέα και όρεξη!
Αν πάλι είσαι από εκείνους που δε χορταίνουν να οδηγούν σε ορεινούς (και όχι μόνο) επαρχιακούς δρόμους τότε σημείωσε πως η γραφική Σίταινα βρίσκεται μόνο 8 χλμ νότια του Πλάτανου και η τσακώνικη Καστάνιτσα απέχει μόνο 6 χλμ από τη Σίταινα.