ΛΑΚΩΝΙΑ. Πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν περίμενε πως το ξεχασμένο ορεινό χωριό του Πάρνωνα θα αποκτούσε ξανά ζωή, φτάσαμε όμως στο σήμερα για να καμαρώνουμε τη Βαμβακού Λακωνίας ως top προορισμό!

Απέχει μόνο 37 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη περνώντας από τα ιστορικά Βρέσθενα μέσα από μια διαδρομή από κωνοφόρα και πλατάνια. Από την Τρίπολη η Βαμβακού απέχει 47 χιλιόμετρα διασχίζοντας τις Καρυές και τη Βαρβίτσα η οποία θεωρείται και το ψηλότερο χωριό της Λακωνίας.

Το όραμα της αναβίωσης που γίνεται πραγματικότητα

Φτάνοντας ο επισκέπτης στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς αντικρίζει μια εικόνα που σίγουρα δεν περιμένει. Η παράδοση έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε σοκάκι και γειτονιά. Η εξέλιξη και η φροντίδα του τόπου όμως, ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν μια παρέα από 5 παιδικούς φίλους έβαλαν στοίχημα να δώσουν ξανά ζωή στο χωριό που αγαπούσαν και να το κάνουν ένα μέρος που θα μπορεί κάποιος να κατοικήσει μόνιμα εκεί. Την ιδέα αγκάλιασε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από μια «ρομαντική» ιδέα είδαμε να ξεδιπλώνεται όλη η δημιουργικότητα και η αγάπη των νέων ανθρώπων γι' αυτό τον πετρόχτιστο οικισμό.

Πλέον σήμερα το χωριό έχει αποκτήσει άλλη μορφή. Το δημοτικό σχολείο που παρέμενε κλειστό, λειτουργεί σαν πολυχώρος για ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις ενώ διαθέτει και μια πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη.

Η Βαμβακού δεν είναι μόνο προορισμός, είναι ταξιδιωτική εμπειρία

Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες που προσφέρουν την πιο ζεστή φιλοξενία. Πετρόχτιστες, παλιές οικίες που αναπαλαιώθηκαν και πλέον προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στον επισκέπτη. Φεύγοντας από δω, το λιγότερο που θα νιώσεις είναι αναζωογονημένος.

Στο καφενείο της πλατείας θα γευτείς τα πιο νόστιμα γλυκά. Δοκίμασε οπωσδήποτε παραδοσιακή καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα και γλυκά του κουταλιού! Στο εστιατόριο που είναι ανοιχτό κάθε μέρα, θα βάλεις «πλώρη» σε ένα μεσογειακό ταξίδι γεύσεων με επίκεντρο τα τοπικά υλικά. Ρώτησε οπωσδήποτε για τα πιάτα ημέρας!

Θυμήσου ακόμη πως κάτω από την εκκλησία, ένας μεγάλος χώρος χωρισμένος σε δύο επίπεδα, γίνεται η χαρά του παιδιού (κάθε ηλικίας!)

Είτε επιλέξεις τη Βαμβακού για μια μονοήμερη εκδρομή είτε για ένα διήμερο ή για περισσότερες μέρες (γιατί όχι;) υπάρχει μια πληθώρα από δράσεις που δεν αφήνουν κανέναν να βαρεθεί. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, ανάλογα την εποχή.

Στα μονοπάτια του Πάρνωνα και το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής

Τα μονοπάτια είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το φυσικό πλούτο της περιοχής. Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για μια βόλτα στο δάσος. Οι διαδρομές είναι άριστα σηματοδοτημένες, πράγμα που σημαίνει πως ο πεζοπόρος δεν νιώθει ούτε για μια στιγμή αμφιβολία για το σωστό δρόμο. Το ίδιο ισχύει και όλες τις προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές γύρω από το χωριό.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα που θα συναντήσει κανείς στα μονοπάτια της Βαμβακούς είναι το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά. Μπορεί κανείς να φτάσει ως εδώ από χωματόδρομο αλλά περπατώντας από το μονοπάτι θα δει εικόνες σπάνιες. Γι αυτό και προτείνω αυτό τον τρόπο.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει μονή (δηλαδή πας κι έρχεσαι από τον ίδιο δρόμο) ή συνδυάζεις και άλλο μονοπάτι ώστε να περπατήσεις μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή. Η απόσταση από την πλατεία του χωριού περπατώντας μέχρι το μοναστήρι είναι περίπου μία ώρα.

Φεστιβάλ γαστρονομίας και καρυδιού στο επίκεντρο του φθινοπώρου

Το φεστιβάλ γαστρονομίας και καρυδιού, ένας θεσμός που μετράει 11 χρόνια ζωής, φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τοπική αγορά προϊόντων, γαστρονομικά δρώμενα από την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και την Ελληνική Ακαδημία Γαστρονομίας. Μετά το μεσημέρι ένα παραδοσιακό γλέντι θα σφραγίσει με τον πιο κεφάτο τρόπο αυτό το άκρως ενδιαφέρον φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις