Γράφει η Ελένη Κιούση*

Ο Ευρώτας από πηγή ζωής μετατρέπεται σε ποτάμι οργής από τις έντονες καταιγίδες καλοκαίρι και χειμώνα.

Η στάθμη του συχνά φτάνει στο ύψος της γέφυρας Σκάλας-Βλαχιώτη και κόβει τη Λακωνία στα δύο.

Οι παραπόταμοί του και τα ρέματα, η Ταβέρνιζα και ο Βορβάς, υπερχειλίζουν, πλημμυρίζουν και καταστρέφουν υποδομές, καλλιέργειες, αγροτικές περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο σε μεγάλα τμήματα του κάμπου στο Δήμο Ευρώτα.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Μια επταετία διαπιστώσεων, υποσχέσεων και αδράνειας. Και οι λύσεις ακόμα περιμένουν. Παρόλο που, στις καταιγίδες με ένταση και διάρκεια, ο κάμπος του Ευρώτα γίνεται λίμνη του Ευρώτα.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Ευρώτας. Σήμερα πλημμύρισε ο Ξεριάς στη Νεάπολη και η ευρύτερη περιοχή των Βοιών.

Ωστόσο, η Λακωνία έχει έλλειψη αρδευτικού νερού. Διότι το νερό ούτε ανακόπτεται ούτε αποταμιεύεται. Μόνον τρέχει και, συχνά, καταστρέφει.

Η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι άμεση προτεραιότητα. Απαιτείται ορθολογική διαχείρισή τους με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης, τον συνδυασμό αρδευτικών έργων (λιμενοδεξαμενών) με αντιπλημμυρική προστασία, τη διευθέτηση της κοίτης του Ευρώτα και των χειμάρρων, καθώς και μέτρα για την επάρκεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση και ρεαλιστικός σχεδιασμός χρειάζονται. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα!

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε νέα πρόσωπα.

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε νέες νοοτροπίες.

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε τον συνδυασμό Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούλη.

(*) Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας με τον Δημήτρη Κουτσούλη

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις