ΛΑΚΩΝΙΑ. Επερώτηση για την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα - και ειδικότερα για τη μελέτη της παράκαμψης Βλαχιώτη - κατέθεσε την Τετάρτη 10/4/24 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» και περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας Δημήτρης Κουτσούλης, με εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης στη Λακωνία Ελένης Κιούση.

Αφορμή για την επερώτηση ήταν το αίτημα προς την Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, για παράταση της προθεσμίας παράδοσης της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη μέχρι τις 31.10.2024, που την Τετάρτη αναβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση της παράταξής «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής».

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη μελέτη αυτή το νέο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου έχει πλήρη άγνοια ενώ ανακύπτουν και θέματα πολιτικής φύσεως. Πρόκειται για μια μελέτη που δεν έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε νέα δέσμευση του υπουργού της ΝΔ Κώστα Καραμανλή για δωρεάν εκπόνησή της από τον παραχωρησιούχο αλλά, απ΄ότι φαίνεται, είχε ήδη δρομολογηθεί η ανάθεσή της από την περιφερειακή αρχή του Παναγιώτη Νίκα χωρίς να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός…

Τι έλεγε τότε ο Κώστας Καραμανλής: «Όσον αφορά στην Παράκαμψη της Σκάλας-Βλαχιώτη, το 2019 ναυάγησε η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να εκπονηθεί η Μελέτη αυτού του έργου από την εταιρεία Μορέας Α.Ε. Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η τότε κυβέρνηση, θα γίνει τώρα, καθώς το Υπουργείο Υποδομών ζήτησε από τον παραχωρησιούχο, όπως είναι υποχρεωμένος, στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων, να εκπονήσει ως αντισταθμιστικό έργο, όλες τις απαραίτητες Μελέτες, έτσι ώστε να κερδηθεί χρόνος, διότι και στις δύο παρακάμψεις είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο».

Σήμερα ο Δημήτρης Πτωχός είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί ένα θέμα που αν μη τι άλλο αποκαλύπτει την ασάφεια και την ανακολουθία των Αρχών και κυρίως επιφέρει ένα επιπλέον κόστος στους πολίτες της Λακωνίας. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η μελέτη έχει ανατεθεί από τον Περιφερειάρχη Νίκα, ο αρμόδιος, τότε, υπουργός, να ψέγει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια και να δεσμεύεται για δωρεάν μελέτη…» αναφέρουν κύκλοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επερώτηση σήμερα του Δημήτρη Κουτσούλη θέτει τα ζητήματα:

  • της αποσύνδεσης της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη από την παράκαμψη Σκάλας, και
  • της ανάθεσής της από την περιφερειακή διοίκηση Νίκα, τον Σεπτέμβριο του 2020, με αρχικό κόστος €372.000, ενώ, το 2021, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, περιλαμβανομένου του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, ο παραχωρησιούχος θα εκπονούσε «χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο» τη μελέτη της παράκαμψης Σκάλας - Βλαχιώτη, με βάση τη σχετική απόφαση Σπίρτζη το 2018!!!

Η παράταξή επερωτά τον κ. Περιφερειάρχη:

  • ποιοι είναι οι όροι εντολής για την εκπόνηση της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη και με ποια διαδικασία ανατέθηκε.
  • αν η περιφερειακή διοίκηση Νίκα είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συγκεκριμένη ανάθεση της μελέτης παράκαμψης Βλαχιώτη, από το έτος 2020 και με αρχικό κόστος €372.000,
  • αν θα διεκδικήσει και θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα της δωρεάν και άνευ ανταλλάγματος μελέτης από τον παραχωρησιούχο για την ενιαία, από βορρά παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη, αντί να επιβαρύνει την Περιφέρεια.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις