Η Ελένη Κιούση κρούει τον κώδωνα για το ΕΣΥ Λακωνίας: Υπάρχει τρόπος αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος!

Υπάρχει τρόπος αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Παρέμβαση - πρόβλεψη στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Υγεία στη Βουλή, σημειώνει με έμφαση στο Notospress η Ελένη Κιούση
ΛΑΚΩΝΙΑ. Με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Ελένη Κιούση, εκπρόσωπος του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής» με επικεφλαής τον Δημήτρη Κουτσούλη, σημειώνει ότι «προσπάθεια για λύση, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι να προστεθεί η Σπάρτη στις (υγειονομικά) άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας του Προεδρικού Διατάγματος 131/1987… Αρκεί υπουργική ή βουλευτική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Την Πέμπτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της. Μέχρι τότε, υπάρχει χρόνος».
Η δήλωση της Ελένης Κιούση
«Η 7η Απριλίου είναι μέρα ενσυναίσθησης, αφύπνισης και κινητοποίησης για την προαγωγή της δωρεάν και ισότιμης πρόσβασης σε όλο το φάσμα της υγείας (πρόληψη - διάγνωση - θεραπεία). Στην Ελλάδα και στη Σπάρτη η δημόσια υγεία δοκιμάζεται.
Πολύ σύντομα ξεχάστηκαν οι έπαινοι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο βάρος της πανδημίας του Covid 19.
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας επιδεινώνουν καθημερινά τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Μόνον η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρατάει το ΕΣΥ όρθιο. Και οι λειτουργοί του, που ακόμα αντέχουν.
Στη Σπάρτη η κρίση δημόσιας υγείας είναι ορατή. Τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν. Η Παθολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης αναστέλλει τις εφημερίες της κάθε λίγο. Προβληματική, λόγω υποστελέχωσης, είναι η λειτουργία της Πνευμονολογικής και της Παιδιατρικής Κλινικής.
Είναι πλέον άγονη η απαρίθμηση των άγονων προκηρύξεων θέσεων για ιατρικό προσωπικό. Οι πολίτες δεν επηρεάζονται από δικαιολογίες, γιατί βιώνουν, αντιλαμβάνονται, συγκρίνουν και κρίνουν. Επείγουν οι πρωτοβουλίες.
Προσπάθεια για λύση, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι να προστεθεί η Σπάρτη στις (υγειονομικά) άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας του Προεδρικού Διατάγματος 131/1987. Έτσι, θα αναβαθμιστούν, αντίστοιχα, τα οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή των νοσοκομειακών γιατρών.
Αρκεί υπουργική ή βουλευτική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Την Πέμπτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της. Μέχρι τότε, υπάρχει χρόνος.
Μετά - για μια ακόμη φορά - θα είναι αργά για τη Σπάρτη μας».