O κορονοϊός κάνει party, στη Σπάρτη!
Γνωρίζουμε όλοι ότι η Κυβέρνηση θέτει αυστηρά μέτρα και περιορισμούς τόσο για την λειτουργία των Σχολείων, σε ένα μήνα, όσο και άλλων τόπων συναθροίσεων όπως είναι οι εκκλησίες, οι πορείας διαμαρτυρίας, τα πανηγύρια, κ.λ.π.
Απ’ ότι φαίνεται όμως δεν κάνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και τo clubbing. Για την ακρίβεια φαίνεται να έχει επιλεκτική αντίδραση αφού υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά που προβληματίζουν τόσο την κοινωνία όσο και την αγορά.
Την Τρίτη το βράδυ, κι έως αργά τη νύκτα, αυτό που έζησαν όσοι κυκλοφόρησαν στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης είναι η «επιτομή της πρόκλησης». Το κατά πόσο, ό,τι εκτυλίχθηκε σε πεζόδρομο της πλατείας, συνιστά και καραμπινάτη παράβαση ή παρανομία ή έκθεση σε κίνδυνο, αυτό καλείται να το ελέγξει ο Εισαγγελέας Σπάρτης με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί αυτό δεν είναι δουλειά ούτε των επαγγελματιών εστίασης ούτε των δημοσιογράφων. Υπάρχουν στοιχεία διάχυτα παντού και μάρτυρες με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.
Πάντως αυτό που σήμερα η Σπάρτη συζητά είναι:
Είναι δυνατόν, στο κέντρο της πόλης, να εξελίσσεται live συναυλία με υπερσυγκέντρωση ατόμων και μάλιστα ηλικίας 13 – 16 χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας και προφύλαξης των θαμώνων;
Πως είναι δυνατόν η κεντρική πλατεία της Σπάρτης να δονείται, σε βαθμό διαλυτικό, από τους ήχους μουσικής ενώ υπάρχουν σχετικές απαγορεύσεις;
Είναι δυνατόν πεζόδρομος της πλατείας να γίνεται απροσπέλαστος για τους πεζούς αλλά και για οχήματα άμεσης επέμβασης;
Είναι δυνατόν το ίδιο το Δημαρχείο να γίνεται θεωρείο των live; Που υπάρχουν τα όρια;
Πως είναι δυνατόν να γίνονται καταγγελίες αλλά οι ελεγκτικές αρχές τελικά να μην εντοπίζουν κάτι παράτυπο;
Πως είναι δυνατόν ανάμεσα στους επαγγελματίες εστίασης και νυκτερινής διασκέδασης να μην υπάρχει συνεννόηση και προσαρμογή στα δεδομένα ώστε όλοι να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, χωρίς προκλήσεις και χωρίς, τελικά, δυσφήμιση του κλάδου τους; Γιατί η πλειοψηφία συμμορφώνεται αλλά μια μικρή μειοψηφία «καταστρέφει».
Επίσης δεν είναι λίγοι οι πολίτες της Σπάρτης που, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού για την λειτουργία της πόλης, ρωτούν:
Ποιος ελέγχει αν υπάρχουν συνθήκες υπερμετάδοσης ανάμεσα στη νεολαία;
Ποιος ελέγχει αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συχνά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν κοριτσάκια αναίσθητα την ώρα της διασκέδασής τους;
Ποιος ελέγχει αν υπάρχει ισονομία και ισότητα στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων;
Γιατί σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνωστισμού οι Αρχές προλαμβάνουν, προελέγχουν ή παρακολουθούν ενώ στην διασκέδαση ενεργούν μόνον κατασταλτικά και συνήθως εκ των υστέρων;
Η αγορά αναμφισβήτητα είναι μια κρίσιμη συνιστώσα της ζωής μιας κοινωνίας. Πρέπει να λειτουργεί ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι ακραία επιβαρυμένες, όπως στην περίοδο της πανδημίας.
Όμως, η αγορά δεν μπορεί να ανοίγει με όρους άνισης λειτουργίας, επιβολής του ισχυρού, τακτικές τσαμπουκά και νοοτροπίες «πληρώνω τη ζημιά». Και πάνω απ’ όλα δεν μπορεί να διαμορφώνονται συνθήκες υπερμετάδοσης του κορονοϊού στο κέντρο της πόλης όταν η κοινωνία σήμερα βιώνει συνθήκες περιορισμού, απομόνωσης αλλά και αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.
Οι Αρχές πλέον είναι εκτεθειμένες όχι μόνον αν αφήσουν ασύδοτη την αγορά αλλά και αν δεν φροντίσουν να εντοπίσουν και να διαχωρίσουν αυτούς που ευθύνονται για τις ακρότητες, τις υπερβολές και τις προκλήσεις.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις