Οι πολίτες της Λακωνίας παρακολουθούν με οδυνηρή έκπληξη όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δημόσιας Υγείας στον τόπο τους.

Καθημερινά παραιτούνται γιατροί από το ΕΣΥ. Κλινικές δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Μια διαφαινόμενη λύση είναι η Λακωνία να χαρακτηριστεί Άγονη Ζώνη βαθμού Α’ ώστε να δίνει περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς που επιλέγουν την Σπάρτη και τους Μολάους. Η Μεσσηνία είναι, από την εποχή του σεισμού..., άγονη. Το είπε η Ντία Τζανετέα σε δημοτικό, ο Ελένη Κιούση σε περιφερειακό και ο Θανάσης Δαβάκης σε εθνικό επίπεδο. Παρ' όλα αυτά κι ενώ έγινε και σύσκεψη υπό τον υπουργό Γεωργιάδη το ΕΣΥ Λακωνίας πάει από το κακό στο χειρότερο. Η Μεσσηνία είναι, από την εποχή του σεισμού..., άγονη.

Ας αντιπαρέλθουμε την αναποτελεσματικότητα, επί σειρά ετών, που στοιχίζει στον Λάκωνα πολίτη υποδεέστερες σε ποσότητα (και όχι σε ποιότητα ακόμα) υπηρεσίες υγείας. Και λέω σε ποσότητα γιατί κάποιοι τολμούν να κατηγορούν τα ΜΜΕ ότι υπονομεύουν όσους δίνουν μάχη μέσα στο ΕΣΥ... όταν δημοσιεύουν τα προβλήματα... που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλουν...

Σήμερα «τρέχει» ένας διαγωνισμός (Υπουργείο Υγείας - 6η ΥΠΕ) για το Νοσοκομείο της Σπάρτης όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον 7 γιατροί. Κι όμως... Δύο βουλευτές λάκωνες, ο κ. Κρητικός και η κ. Γρηγοράκου έχουν χαρακτηρίσει τον διαγωνσιμό άγονο... Δηλαδή θεωρούν, εκτιμούν και προδικάζουν ότι κανένας από τους 7 γιατρούς που έχει υποβάλει αίτηση δεν θα υπηρετήσει στη Σπάρτη και σπεύδουν με δημόσια έγγραφά τους να ενημερώσουν... τη Βουλή ότι ο διαγωνισμός είναι άγονος ενώ είναι γονιμότατος. Τους 7 ενδιαφερόμενους γιατρούς δεν τους λες και λίγους... αν τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πλέον η κοινή λογική παρακάμπτεται. Η στοιχειώδης ευπρέπεια χάνεται. Η πολιτική ευθύτητα είναι προς εξαφάνιση και ο σεβασμός των Λακώνων είναι ζητούμενο.

Με τέτοιο σθένος, αυτή τη γόμωση και με μεθοδολογία που θυμίζει άλλες εποχές ο πολύπαθος τόπος της Λακωνίας δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθει και να ανακάμψει. Ούτε καν το βασικό δημόσιο αγαθό, δωρεάν καλές υπηρεσίες υγείας, δεν απολαμβάνει ο Λάκωνας πολίτης, όταν μάλιστα δεκάδες γιατροί πολιτεύονται, αρκετοί υπουργοί πριμοδοτούνται, στη Λακωνία και αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ονομάζει ακόμα “κάστρο” της.

Κάστρο χωρίς γιατρό, όμως, πέφτει... αργά ή γρήγορα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις