Γιουβέτσι μοσχάρι

Υλικά
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1.200 γρ. μοσχάρι, μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.
- 2 στικ κανέλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 ml κρασί κόκκινο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 λίτρο νερό
- 2 κ.σ. κοφτές νοστιμιά
- 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 1/2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
Για το σερβίρισμα
- φέτα
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- πιπέρι
Ας μαγειρέψουμε...
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα λαχανικά, και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Όταν πάρουν καλό χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και προσθέτουμε την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και το κύμινο.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά, μέχρι να χάσει την πικρή του γεύση.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
- Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, το μέλι, τα 250 ml νερό και τη νοστιμιά.
- Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 1½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
- Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το κριθαράκι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε το κριθαράκι στο πυρίμαχο σκεύος με το κρέας και προσθέτουμε τα 750 ml νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
- Σκεπάζουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό ξύσμα από 1 λεμόνι και πιπέρι.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις