Δούκας σε Μενδώνη: Αξιολόγηση στο έργο στελεχών του Υπουργείου - Καθυστερούν τα έργα στη Σπάρτη

Ο Πέτρος Δούκας, τέως δήμαρχος Σπάρτης και υπουργός απευθύνει έκκληση και τίθεται στη διάθεση της υπουργού Μενδώνη - Κανένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το νέο Μουσείο Σπάρτης - Μεγάλες καθυστερήσεις σε Παλαιό Μουσείο και Παλάτια Μυστρά - Αναξιοποίητη η αποκάλυψη της προσωπογραφίας του Παλαιολόγου
ΣΠΑΡΤΗ. Ο Πέτρος Δούκας, τέως δήμαρχος Σπάρτης και υπουργός απευθύνει έκκληση και τίθεται στη διάθεση της υπουργού Μενδώνη διαπιστώνοντας μεγάλες καθυστερήσεις και υστερήσεις σε έργα και θέματα Πολιτισμού όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Παλάτια του Μυστρά και η Προσωπογραφία του Παλαιολόγου.
Ο Πέτρος Δούκας αναφέρει ότι η έγκριση της δημοπράτησης του έργου «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης», που υπεγράφη στις 27 Μαρτίου 2025, είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα ωστόσο, δεν εμφανίζεται κανένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των επόμενων σταδίων, ούτε εμφανίζονται με κάποια λεπτομέρεια τα επόμενα βήματα και στάδια, ένα προς ένα. Επίσης σημειώνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος σαφώς υπεύθυνος και υπόλογος για τυχόν καθυστερήσεις ή κακοτεχνίες.
Κατά τον Πέτρο Δούκα το ίδιο ισχύει και για την ανακατασκευή /ανακαίνιση του ιστορικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Ποιος παρακολουθεί και είναι υπόλογος για την ομαλή πορεία του έργου; Πότε θα παραδοθεί στο κοινό;» αναρωτιέται ο Πέτρος Δούκας και σημειώνει ότι ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στην αναστήλωση των Ανακτόρων των Παλαιολόγων στον Μυστρά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το… 1982-84!
Σύμφωνα με την Wikipedia, «οι Εργασίες αποκατάστασης του παλατιού ξεκίνησαν το 1984, ενώ περαιτέρω σημαντικές εργασίες αναστήλωσής του πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1995 και της δεκαετίας του 2010.»
Ο κ. Δούκας διαπιστώνει ότι «μπαίνουμε στον Απρίλιο του 2025! Δηλαδή ανεκδιήγητες καθυστερήσεις και κανένας υπεύθυνος και παράλληλα αναφέρει: «Η συγκλονιστική αποκάλυψη, τον Δεκέμβριο του 2024, της προσωπογραφίας του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και διεθνές ενδιαφέρον και εμείς το αφήσαμε ανεκμετάλλευτο».
Οι διαρκείς καθυστερήσεις γεννούν ερωτήματα, τόσο για την πρόοδο του έργου όσο και για την ποιότητα της αποκατάστασης. Όμως, ποιος από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι πραγματικά υπόλογος για την ομαλή και ποιοτική εξέλιξη αυτών των σημαντικών έργων;
Ο πρώην υπουργός καταλήγει προς την κ. Μενδώνη: «Μήπως είναι καιρός να εισάγετε αυστηρά κριτήρια συνεχούς αξιολόγησης της απόδοσης των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και των εργασιών που έχουν αναλάβει;»