Η προστασία των αρχείων και των δεδομένων από πιθανή απώλεια ή καταστροφή θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη, ειδικά από επαγγελματίες που διατηρούν όλα τα αρχεία τους ψηφιακά. Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει την εύκολη αποθήκευση των αρχείων, και την εξίσου εύκολη εύρεση τους όταν είναι απαραίτητο. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της ανάκτησης είναι αρκετά εύκολη, σε περίπτωση απώλειας των δεδομένων ή αλλαγής συσκευής. Με την αποθήκευση των αρχείων στο cloud, τη χρήση εσωτερικών ή εξωτερικών δίσκων ή τη χρήση usb θα είστε βέβαιοι ότι δεν θα χάσετε τα αρχεία σας ό,τι και αν συμβεί. Δείτε αναλυτικά παρακάτω όλους τους τρόπους για να εξετάσετε καλύτερα τις επιλογές σας.

Εξωτερικός δίσκος HDD

Οι μονάδες σκληρού δίσκου HDD είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές πολλών χρηστών. Σε περίπτωση που έχετε να διαχειριστείτε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων, ο εξωτερικός δίσκος HDD είναι μια από τις καλύτερες λύσεις backup, και αυτό γιατί συνδέεται εύκολα στον υπολογιστή για τη δημιουργία των αντιγράφων ασφαλείας. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί δίσκοι, με διαφορετική χωρητικότητα, ώστε να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς.

Εσωτερικός δίσκος SSD

Οι εσωτερικοί δίσκοι SSD είναι πιο γρήγοροι και αξιόπιστοι σε σχέση με έναν δίσκο HDD. Για τον λόγο αυτό, το backup ολοκληρώνεται σε αρκετά γρήγορο ρυθμό. Μάλιστα, πολλές φορές, ένας τέτοιος δίσκος μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τον HDD. Όπως και οι HDD, υπάρχουν αρκετοί δίσκοι SSD, με διαφορετικά μεγέθη χωρητικότητας.

Πρόγραμμα αποθήκευσης Cloud

Τα προγράμματα αποθήκευσης Cloud είναι από τις πιο δημοφιλείς λύσεις των εξωτερικών μέσων. Όλο και περισσότεροι είναι οι χρήστες που χρησιμοποιούν το cloud για τη διατήρηση των αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων τους. Η λύση αυτή, προσφέρει μεγάλη ασφάλεια και απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή, όπου κι αν βρίσκεστε. Μερικές γνωστές υπηρεσίες online είναι το Google Drive, το iCloud, προγράμματα της Microsoft και πολλές άλλες.

CD και DVD

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν φάκελο εγγραφής, ο οποίος θα περιέχει όλα τα σημαντικά σας αρχεία. Μόλις γίνει αυτό, δημιουργήστε ένα εφεδρικό αντίγραφο σε ένα CD ή DVD και περάστε τον φάκελο στην εξωτερική αυτή μονάδα αποθήκευσης. Έτσι, θα έχετε τα αρχεία σας και σε μια άλλη συσκευή εκτός από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

USB stick

Ένα usb stick είναι μια εύκολη και λειτουργική λύση για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Ένα usb stick δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, ενώ μπορείτε να το μεταφέρετε εύκολα και γρήγορα μαζί σας. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία μεταφοράς των αρχείων είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη.

Πώς να δημιουργήσετε αποτελεσματικά τα αντίγραφα ασφαλείας

Ο αποθηκευτικός χώρος δρα συμπληρωματικά με τον χώρο που έχετε, για την περίπτωση που χάσετε τα αρχεία στη συσκευή σας. Για να είστε βέβαιοι ότι έχετε αρχεία backup ό,τι κι αν συμβεί, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

  • Συγκεντρώστε τα αρχεία που δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να χάσετε, και όχι όσα θα σας φανούν χρήσιμα στο μέλλον.
  • Αποθηκεύστε τα σε διαφορετικά μέσα αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, να είστε βέβαιοι ότι δε θα τα χάσετε.
  • Ταξινομήστε τα σε φακέλους, για καλύτερη μελλοντική χρήση.
  • Σε περίπτωση εξωτερικού δίσκου, ή άλλης εξωτερικής συσκευής, φυλάξτε τα στο καλύτερο σημείο του γραφείου, μακριά από υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.
  • Κάνετε τακτική ενημέρωση των αρχείων backup σας, ώστε να μην μείνουν αρχεία χωρίς κάποιο αντίγραφο.

Ο εξωτερικός δίσκος HDD, ο εσωτερικός δίσκος SSD και τα προγράμματα αποθήκευσης στο cloud είναι μερικοί αποδοτικοί τρόποι αποθήκευσης των αρχείων σας. Σε περίπτωση όμως βλάβης ή μεγάλης απώλειας των αρχείων, εμπιστευτείτε έναν ειδικό στην ανάκτηση δεδομένων για να επαναφέρει με ασφάλεια τα αρχεία σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις