Τα χρώματα των στολών των νοσηλευτών αποτελούν έναν κώδικα επικοινωνίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε χρώμα έχει μια διαφορετική σημασία και λειτουργεί ως ένδειξη για τους ασθενείς, τους άλλους νοσηλευτές και το κοινό. Οι γιατροί συνήθως φοράνε λευκές στολές, οι χειρουργοί πράσινες και οι νοσοκόμοι μπλε. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα διαφορετικά χρώματα των στολών των νοσηλευτών και τον ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητα του νοσοκομείου.

Λευκό

Το λευκό χρώμα στις στολές των νοσηλευτών δίνει ένα αίσθημα αγνότητας, επαγγελματισμού και επισημότητας. Επίσης αυτό το επίσημο χρώμα ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του νοσοκομείου. Συνήθως είναι το χρώμα της στολής των γενικών ιατρών. Αυτοί θα συζητήσουν με τους ασθενείς και τις οικογένεές τους και το άσπρο χρώμα αποπνέει ένα κύρος. Βοηθάει δηλαδή στο να δωθεί προσοχή στις οδηγίες του γιατρού και να διατηρηθεί το ιατρικό στάτους. Επίσης λευκές στολές φοράνε και οι γιατροί που εργάζονται σε εργαστήρια και δεν έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Εκεί το λευκό χρώμα συμβολίζει την καθαρότητα και την αποστείρωση. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια στροφή, και όλο και περισσότεροι ιατροί επιλέγουν λευκές στολές με σχέδια ή στολές σε άλλο χρώμα.

Μπλε

Οι νοσοκόμοι φοράνε μπλε στολές κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Όταν κάποιος εισέρχεται στο νοσοκομείο, αρχικά θα συναναστραφεί με τους νοσοκόμους. Ο ασθενής συνήθως είναι νευρικός και αγχωμένος. Το μπλε χρώμα προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και εμπιστοσύνης σε όλο αυτό το συσσωρευμένο αίσθημα ανασφάλειας και έντασης, που συνοδεύει την είσοδο στο νοσκομείο. Είναι ένα χρώμα που επιλέγεται αφενός για τη χαλάρωση του ασθενή, και αφετέρου για αισθητικούς λόγους. Δίνει ένα έντονο χρώμα και σπάει την ομοιομορφία του νοσοκομείου. Δίνει λοιπόν μία αίσθηση φροντίδας και χαλαρώνει το μάτι του ασθενή και των συγγενών.

Πράσινο

Στα χρώματα των στολών των νοσηλευτών, το πράσινο είναι το χρώμα του χειρουργού. Αυτό επιλέγεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είνα ότι ξεκουράζει το οπτικό του πεδίο. Σε μία επέμβαση, ο χειρουργός κοιτάζει για ώρες σε ιστούς. Εκεί το χρώμα που επικρατεί είναι το κόκκινο. Το μάτι του χειρουργού κουράζεται κι εξασθενεί το κόκκινο σήμα στον εγγέφαλο, κι έτσι δυσκολεύεται να διακρίνει τις αποχρώσεις των άλλων ιστών. Με το να κοιτάζει κάτι πράσινο ανανεώνεται η όρασή του. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να γίνει κάποιο σφάλμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ο δεύτερος λόγος που έχει επιλεγεί το πράσινο είναι, πως σε περίπτωση που υπάρχουν κηλίδες αίματος πάνω στη στολή του, δε φαίνονται τόσο έντονα, όσο σε κάποιο άλλο χρώματα, όπως το λευκό. Έτσι αν αντικρίσουν τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους, δεν θα έχουν τόσο δυσάρεστη όψη.

Κόκκινο

Οι γιατροί που φοράνε κόκκινες στολές είναι αυτοί που παρέχουν επείγουσες θεραπείες. Το κόκκινο συμβολίζει το κατεπείγον και τη δράση. Δεν είναι τόσο συνηθισμένο όπως το λευκό, το πράσινο ή το μπλε, αλλά οι νοσηλευτές με κόκκινη στολή είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον αυτό το έντονο χρώμα, και τα παρεμφερή του χρώματα, όπως το μπορντώ, το μωβ, κ.ά., “τραβάνε” το μάτι.

Ροζ

Το ροζ είναι το χρώμα της ηρεμίας και της ασφάλειας. Τα ροζ χρώματα των στολών των νοσηλευτών χρησιμοποιούνται κυρίως σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι οι παιδιατρικές κλινκές. Εκεί αυτό το χρώμα βοηθά στη δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου περιβάλλοντος. Ο δεύτερος τομέας είναι τα μαιευτήρια, για να δημιουργήσουν μια ήρεμη και προσιτή ατμόσφαιρα για τους ασθενείς. Επομένως το ροζ χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στα παιδιά και τις μέλλουσες μητέρες.

Κίτρινο

Οι κίτρινες στολές χρησιμοποιούνται συνήθως για εργαστηριακό και ακτινολογικό προσωπικό. Το κίτρινο υποδηλώνει την προσοχή. Αυτό όμως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κλινική ή το νοσοκομείο. Ορισμένες φορές, η κίτρινη ρόμπα χρησιμοποιείται από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο παιδιατρικό τμήμα, καθώς θεωρείται ένα χρώμα φιλικό προς τα παιδιά.

Συμπερασματικά τα χρώματα στολών των νοσηλευτών αλλά και τα χρώματα στις Ιατρικές στολές, σχετίζονται με τον ρόλο τους μέσα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί φοράνε λευκές στολές, ή κόκκινες αν βρίσκονται σε μια επείγουσα κατάσταση. Οι χειρουργοί φοράνε πράσινα, ενώ στις παιδιατρικές κλινικές προτιμάται το ροζ ή το κίτρινο. Τέλος οι νοσοκόμοι φοράνε μπλε στολές. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει ένα καθολικό σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων. Αυτό σημαίνει πως η σημασία των χρωμάτων των στολών μπορεί να διαφέρει ανάμεσα σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις