Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται και τα επιτεύγματά της επηρεάζουν όλους τους σύγχρονους τομείς. Δε θα μπορούσε συνεπώς, να μείνει ανεπηρέαστος και ο κλάδος της αυτοβιομηχανίας, ο οποίος εκπλήσσει με τις συνεχόμενες αλλαγές και τα αναδυόμενα trends. Η αυτοκίνηση λοιπόν αποκτά ένα νέο πρόσωπο και εντυπωσιάζει τους λάτρεις (και μη!) της οδήγησης.

Ποιες είναι όμως οι τάσεις και οι καινοτομίες που δημιουργούν μία φρέσκια πραγματικότητα στον τρόπο που οδηγούμε; Παρακάτω σας τις αναλύουμε όλες. Δέστε τις ζώνες σας και πάμε να ξεκινήσουμε!

Αλλαγές στις προτιμήσεις των οδηγών

Πριν αναφέρουμε τις τεχνολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν σημαντικά την αυτοκίνηση, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι οδηγοί λοιπόν, επηρεασμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία, αποκτούν νέες συνήθειες και προτιμήσεις. Ιδιαίτερα δε η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε διαφορετικές ανάγκες, οι οποίες απαιτούν ευελιξία και έξτρα ευκολίες.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν βλέπουν την ιδιοκτησία ως τη μοναδική επιλογή για την απόκτηση του αυτοκινήτου που ονειρεύονται. Αντιθέτως, προτιμούν να δοκιμάζουν πολλά μοντέλα μέσω συμφέρουσων μισθώσεων, όπως είναι το leasing myavis, πριν καταλήξουν στην τελική (ή και όχι!) επιλογή τους. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μπορούν να τεστάρουν τη δύναμη και τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών οχημάτων, αλλά έχουν πρόσβαση και στις νέες μορφές ψυχαγωγίας εν κινήσει, όπως είναι η σύνδεση του αυτοκινήτου με το προσωπικό τους Spotify.

Στροφή στα υβριδικά οχήματα

Η προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις μεγάλες αυτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενισχύουν την αγορά με υβριδικά οχήματα. Πιο αναλυτικά, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα διαθέτουν δύο κινητήρες, έναν εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ανάλογα λοιπόν με τις συνθήκες, χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό και των δύο, προσφέροντας έτσι πλήθος πλεονεκτημάτων κατά την οδήγηση.

Πέρα από την αυτονόητη μείωση της εκπομπής των ρύπων, ελαττώνεται σημαντικά και η κατανάλωση καυσίμου. Με πιο απλά λόγια, το κόστος μειώνεται και η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αυξάνεται αισθητά. Τέλος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις γνωρίζοντας τα οφέλη της υβριδικής τεχνολογίας, προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους οδηγούς να τη δοκιμάσουν, δίνοντάς τους φορολογικά κίνητρα.

Ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης

Είμαστε σίγουροι ότι ελάχιστοι οδηγοί γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράχθηκαν την ίδια περίπου περίοδο με τα συμβατικά μοντέλα. Ο πρώτος λοιπόν ηλεκτροκινητήρας μπορεί να μετράει πολλά χρόνια (από το 1828!), αλλά η είσοδος των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους είναι μία πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων.

Τα οφέλη που συνοδεύουν την ηλεκτροκίνηση είναι πραγματικά πολλά, με κυρίαρχο τη μηδενική εκπομπή ρύπων. Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω μοντέλα λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, συνεπώς δεν παράγουν καυσαέρια και δημιουργούν πολύ λιγότερο θόρυβο, διευκολύνοντας σημαντικά την εμπειρία της οδήγησης. Τέλος, αν και τιμολογούνται ακόμα υψηλά, οι μελλοντικές προβλέψεις τα θεωρούν τον απόλυτο νικητή στον κλάδο της αυτοβιομηχανίας.

Πρόσθετες τεχνολογικές λειτουργίες

Τα τεχνολογικά άλματα της τεχνολογίας εντυπωσιάζουν συνεχώς και προσφέρουν στους οδηγούς λειτουργίες που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Από το αυτόματο παρκάρισμα, μέχρι τα “έξυπνα” φώτα και την ειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, η οδήγηση γίνεται όχι μόνο πιο εύκολη, αλλά και ιδιαίτερα ασφαλής.

Το κοντινό μέλλον δε, προβλέπεται αρκετά πιο ενδιαφέρον, καθώς οι τεχνολογικές λειτουργίες συνεχώς ενισχύονται και τα αποτελέσματά τους αναμένεται να διαμορφώσουν μία νέα πραγματικότητα. Έτσι, οι κινητήρες με ενεργειακές κυψέλες τροποποιούνται με στόχο να περιθωριοποιήσουν τα δίκτυα φόρτισης, τα καύσιμα παίρνουν μια συνθετική μορφή και η αυτόνομη οδήγηση στις “έξυπνες” πόλεις είναι προ των πυλών.

Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω, οι αλλαγές στην αυτοκίνηση έφεραν (και φέρνουν!) πλήθος καινοτομιών και τάσεων, που έχουν στόχο τη διευκόλυνση κατά την οδήγηση, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, είναι αρκετά σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τα σύγχρονα trends και να βρίσκουμε τρόπους να τα εντάσσουμε στην οδηγική μας καθημερινότητα! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε! Το μέλλον είναι έτοιμο να μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις