ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ. Αν νομίζεις πως οι διακοπές στο νησί Αντικύθηρα της άγονης γραμμής φαντάζουν με εξορία σε βραχονησίδα στη μέση του πελάγους χωρίς παραλίες, αξιοθέατα, πεζοπορίες, γελιέσαι οικτρά. Σε αυτό το μέρος, δε θα βαρεθείς ακόμη κι αν ανήκεις στην κατηγορία των ταξιδευτών που η προοπτική να μείνουν ξαπλωμένοι σε μια παραλία, φαντάζει απείρως πληκτική.

Στα Αντικύθηρα έχεις ένα τριήμερο γεμάτο από φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα, παραλίες και φυσικά πεζοπορίες. Από κει και πέρα είναι ξεκάθαρα επιλογή του καθενός αν θα μείνει παραπάνω για να ζήσει μια εντελώς ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία ή αν θα φύγει με το επόμενο πλοίο. Θυμήσου όμως πως εδώ δεν υπάρχει κάθε μέρα καράβι.

Για να φανταστείς το μέγεθος του νησιού αρκεί να σκεφτείς πως τα δυο μακρύτερα χωριά, έχουν απόσταση μεταξύ τους μόλις 4 χλμ. Στο νησί εκτός από το κεντρικό χωριό Ποταμός με το λιμάνι, θα βρεις αρκετούς οικισμούς με 4 – 5 σπίτια ο καθένας, σαν να λέμε μικρές γειτονιές.

Στον Ποταμό υπάρχουν δυο καφενεία – ταβέρνες που το ένα από αυτά λειτουργεί και σαν παντοπωλείο. Το νησί διαθέτει λιμεναρχείο, αστυνομία και ελικοδρόμιο σε περίπτωση ανάγκης. Τα κινητά λειτουργούν μια χαρά, το ίδιο και το ίντερνετ. Δεν υπάρχει όμως κανένα βενζινάδικο.

Το μικρό νησί με τη θέση κλειδί στο Αιγαίο και η πλούσια ιστορία του

Η γεωγραφική θέση του νησιού είναι κάτι σαν το κλειδί του Αιγαίου μιας και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Επιπλέον, το πέρασμα των πλοίων από τα νότια του νησιού (μεταξύ Αντικύθηρα και Κρήτης) θεωρείται μέχρι σήμερα ασφαλέστερο σε σχέση με το βόρειο πέρασμα (μεταξύ Κυθήρων και Αντικυθήρων).

Τα Αντικύθηρα μπορεί να καταλαμβάνουν μόνο 20 τ. χλμ στην απέραντη θάλασσα της Μεσογείου αλλά πάνω σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, μπόρεσε να χωρέσει μια πολύ πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια με τη μεγάλη του ακμή να συμβαίνει μεταξύ 300 – 400 π. Χ.

Οι κάτοικοι του νησιού υπήρξαν διάσημοι πειρατές περνώντας στην ιστορία σαν «Αιγιλείς ληστές». Ονομασία που προκύπτει από το αρχαίο όνομα του νησιού, Αίγιλα.

Οι παραλίες του νησιού και πως θα φτάσεις σε αυτές

Στο σήμερα λοιπόν τα Αντικύθηρα είναι ένας μέρος ιδανικό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πολυκοσμία των δημοφιλών προορισμών. Εδώ δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, η νυχτερινή ζωή είναι ανύπαρκτη και όλα κυλούν σε νωχελικούς ρυθμούς.

Οι παραλίες του νησιού ανέρχονται στις τρεις και δεν είναι καμία οργανωμένη. Η πρώτη είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το χωριό Ποταμός και μπορείς να φτάσεις είτε κατεβαίνοντας το δρομάκι είτε κολυμπώντας από το μικρό λιμανάκι (πίσω από το κεντρικό).

Η επόμενη παραλία (και ομορφότερη από όλες) είναι αυτή του Ξηροπόταμου κάτω από το αρχαίο κάστρο της Αίγιλας, 2,5 χλμ από τον Ποταμό. Βοτσαλωτή ακρογιαλιά, πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά κάτω από τα βράχια. Η επίσκεψη στο κάστρο προσφέρει εκτός από μια περιήγηση στα αρχαία τείχη της παλιάς πόλης και μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο.

Η παραλία της Καμαρέλας (2 χλ από τον Ποταμό) είναι μια πάρα πολύ μικρή ακτή με πέτρες. Εδώ δεν αξίζει τόσο να βουτήξεις όσο η θέα από ψηλά. Η απόκοσμη αίσθηση μόλις κατέβεις τα σκαλιά και βρεθείς ακριβώς κάτω από τον πελώριο βράχο που το άνοιγμά του μοιάζει με μάτι του πελάγους, είναι απλώς πρωτόγνωρη. Αξίζει λοιπόν να φτάσεις ως εδώ και να απολαύσεις αυτό το φυσικό τοπίο.

Η πεζοπορία στο φάρο Απολυτάρες

Η πεζοπορία μέχρι το φάρο Απολυτάρες είναι η νούμερο ένα δραστηριότητα στα Αντικύθηρα. Αν με ρωτάς, σου λέω πως πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις ως εκεί. Η πορεία από το τελευταίο χωριό που θα συναντήσεις (Γαλανιανά), μέχρι το φάρο είναι 5 χιλιόμετρα ακολουθώντας το χωματόδρομο.

Να θυμάσαι πως τα πρώτα 2,5 χιλιόμετρα του χωματόδρομου είναι βατά ακόμη και για συνηθισμένο αυτοκίνητο. Από κει και πέρα πηγαίνει μόνο αγροτικό αυτοκίνητο. Η πεζοπορία είναι εντυπωσιακή ειδικά από το σημείο που ο φάρος αρχίζει να φαίνεται στο βάθος. Αν είστε παρατηρητικοί, θα βρείτε το παλιό μονοπάτι στα δεξιά σας όπως κατεβαίνετε την πλαγιά. Είναι αρκετά σηματοδοτημένο (στις πέτρες τα σημάδια) κι έτσι γλιτώνετε αρκετό από το χωματόδρομο.

Ο φάρος είναι μνημείο είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και παρά τις φθορές του, παραμένει ένας από τους πιο επιβλητικούς φάρους της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις