Σχετικά με τη χούντα του ‘67
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
«Το Σύνταγμα του 1968 είναι ένας μοναδικός στο είδος του καταστατικός χάρτης, που παραχωρεί απόλυτη εξουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε τμήματα των υψηλότερων βαθμίδων της ελληνικής γραφειοκρατίας».
Ανδρέας Παπανδρέου
«Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπότακτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας. Και αν η Εξουσία, που τη συμφέρει να έχει παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πει ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Και θυμίστε της ό,τι ο Περικλής είχε πει στον “Επιτάφιο”: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι όχι φιλήσυχος, αλλ’ άχρηστος, “αχρείος” πολίτης. Και μην ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή και θέλω μ’ αυτά να σας αποχαιρετήσω: “Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία”».
Αριστόβουλος Μάνεσης
(Από το τελευταίο του μάθημα στο ΑΠΘ, λίγο πριν συλληφθεί από τη δικτατορία)
«Ο φόβος του τυράννου πλησιάζει απειλητικά τη δημοκρατική ζωή: για να του δώσουν εικόνα και έκφραση, στο να ορίσουν όλο και καλύτερα τον χαρακτήρα του, προστρέχουν καθηγητές, ρήτορες, ιστορικοί, φιλόσοφοι, δημοσιογράφοι. Ιστορικό πρόσωπο ο τύραννος, μεταμορφώνεται σε ιδεολογική φιγούρα με το να προσθέτει στον εαυτό του κάθε φόρμα απόκλισης από την κοινωνική νόρμα και καταλήγει σύμβολο καταπίεσης, της αντικοινωνικότητας, της απανθρωπιάς».
Φοίβος Γκικόπουλος
«Έτσι, για να μην ξεχνάμε τη σημερινή 21η μαύρη μέρα κάποιου φωτεινού Απρίλη. Και το ιλαροτραγικό “μυαλό” που μας κυβέρνησε 7 ολόκληρα χρόνια! “Πάλι θα αποτολμήσω επαφήν με τους γιατρούς. Ασθενήν έχομεν, εις τον γύψον τον βάλαμε, δοκιμάζομεν αν μπορεί να περπατάει με τον γύψον. Σπάζομεν τον αρχικόν γύψον και ενδεχομένως περιορίζομεν τον καινούργιον γύψον εκεί που χρειάζεται, ενδεχομένως το δημοψήφισμα να είναι μια γενική θεώρησις των δυνατοτήτων του ασθενούς. Και ας προσευχηθούμε να μην χρειάζεται ξανά γύψον, αν χρειαστεί, άλλωστε, θα του τον βάλομεν και το μόνον που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι να σας καλέσω να δείτε το πόδι δίχως γύψον”».
Στέφανος Ληναίος
«…Τους στοίβαξαν ασφυκτικά σαν σαρδέλες στον θάλαμο του 1ου ορόφου. Οι κρατούμενοι ήταν ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να μένει ούτε μια σπιθαμή άδειος τόπος. Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, φαντάρος από το ισόγειο πυροβόλησε “κατά λάθος” με το τουφέκι του, σύμφωνα με την εκδοχή του διευθυντή της φυλακής. Η σφαίρα τρύπησε το ξύλινο πάτωμα, πέρασε ανάμεσα από τα πόδια ενός κρατούμενου και σφηνώθηκε στο ταβάνι χωρίς να σκοτώσει ή να τραυματίσει κάποιον από τους 200 φυλακισμένους».
Περικλής Καπετανόπουλος (Από τη μαρτυρία του πατέρα του, που ήταν ένας από τους κρατούμενους).
Ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1969 και οδηγείται στην απομόνωση και τα βασανιστήρια. Τον Απρίλιο του 1972 αποφυλακίζεται για λόγους υγείας, καταφεύγει στο εξωτερικό και διδάσκει σε ξένα Πανεπιστήμια. Μετά την πτώση της δικτατορίας (1974) επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει ξανά τις παραδόσεις του στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Την έναρξη των παραδόσεών του ξεκίνησε με τη φράση: «Κύριοι, και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν». Επί 15 λεπτά οι φοιτητές/τριες όρθιοι τον χειροκροτούσαν, με τον ίδιο να μην μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του. Θυμάμαι έναν φοιτητή της Νομικής που τον είχε καθηγητή πριν από τη σύλληψή του, που έλεγε: «Τα καθάρματα χτυπάνε στον τοίχο το κεφάλι του Μαγκάκη, που είναι γεμάτο γράμματα».
Την 21η Απριλίου 1967 άρχισε η επί εφτά χρόνια βαθιά νύχτα για τον λαό και τους δημοκρατικούς πολίτες, που συλλαμβάνονταν και μεταφέρονταν στους χώρους κράτησης και στη συνέχεια στους τόπους εξορίας και απομόνωσης, τα γνωστά βραχονήσια και ξερονήσια. Οι χουντικοί επεξεργάστηκαν και εφάρμοσαν συστήματα καταπίεσης και καταστολής, ιδεολογικού μηδενισμού, εξόντωσης και αφανισμού των απείθαρχων και των ανυπότακτων, που τόλμησαν να τους αμφισβητήσουν ή να αντιδράσουν. Στηριγμένοι και καθοδηγούμενοι από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντά τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επέβαλαν ένα φρικτό καθεστώς στερώντας από τον λαό την ελευθερία του και τα ατομικά του δικαιώματα.
Σήμερα, με σύνεση, σοβαρότητα και συλλογισμό πρέπει να σταθούμε στις νέες προκλήσεις. Με ώριμη σκέψη και μελετημένες αποφάσεις να πάρουμε θέση για τη μελλοντική πορεία της χώρας και να συμπορευθούμε με τις δυνάμεις της προόδου, που θα επιδιώξουν και θα αγωνιστούν για το παραπέρα πλάτεμα και βάθεμα της δημοκρατίας και θα σταθούν απέναντι σε εκείνους που εποφθαλμιούν τη συρρίκνωση ή και την κατάλυσή της. Τα νεογνά που εκκολάφθηκαν εκείνη την περίοδο βρίσκονται σε αποφασιστικές κυβερνητικές θέσεις και δεν χάνουν την ευκαιρία να μας θυμίζουν την παιδεία τους και τη διαμόρφωσή τους.
Το επιτελικό κράτος και η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πρόσωπο και μια μικρή ομάδα, μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Ο λαός, πιστός στους δημοκρατικούς θεσμούς ουδέποτε συμβιβάστηκε, ούτε αποδέχθηκε τις μεθόδους του ολοκληρωτισμού και του φασισμού και από την πρώτη στιγμή παρά τη στρατοκρατία ομάδες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με όποιον τρόπο και μέσο μπορούσαν πολέμησαν τη δικτατορία, η οποία μετά τη Νομική, το Πολυτεχνείο, το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή του Αττίλα στο νησί κατέρρευσε.
Υποκλινόμαστε στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης στον άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις