Άσχημη χρονιά για τις Κλημεντίνες. Καλή για τα Νόβα
ΕΛΛΑΔΑ. Άσχημη χρονιά ήταν η φετινή για τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης. Αν και οι τιμές στην χώρα μας ξεκίνησαν από ικανοποιητικά επίπεδα στη συνέχεια και μετά το δεύτερο lockdown μειώθηκε η ζήτηση απότομα και οι εξαγωγές.
Άσχημη χρονιά ήταν η φετινή για τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης. Αν και οι τιμές στην χώρα μας ξεκίνησαν από ικανοποιητικά επίπεδα στη συνέχεια και μετά το δεύτερο lockdown μειώθηκε η ζήτηση απότομα και οι εξαγωγές. Στην ΕΕ οι καταναλωτές στράφηκαν σε φτηνά μικρόκαρπα μανταρίνια. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι τιμές στις Κλημεντίνες να κατρακυλήσουν σε επίπεδα κάτω του κόστους.
Αυτή την εποχή μεγάλο μέρος της παραγωγής Κλημεντίνων παραμένουν απούλητα στα χωράφια. Επίσης λόγω των βροχοπτώσεων τα μανταρίνια που έχουν μείνει στα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα από μονίλια. Τώρα είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιο μέτρο απόσυρσης της παραγωγής σε σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ελπίδες υπάρχουν αν η πολιτεία δώσει κάποια ενίσχυση στους παραγωγούς για να πάνε οι απούλητες Κλημεντίνες προς χυμοποίηση. Βέβαια αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα αλλιώς η απούλητη παραγωγή θα πάει στις χωματερές και η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ακόμη σε μια καλλιέργεια κορονοενίσχυση.
Αντίστοιχα προβλήματα με μεγάλη πτώση τιμών είχαν οι Κλημεντίνες στην Ιταλία. Το περίεργο είναι ότι από το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΑγροΤύπου, είχαμε εισαγωγές στην χώρας μας φορτίων με Κλημεντίνες από Ιταλία (περίπου 260 τόνοι).
Οι Ισπανοί από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενοι της ενισχύσεις λόγω πανδημίας, βγήκαν επιθετικά στην αγορά σε χαμηλές τιμές και πούλησαν τα μικρόκαρπα μανταρίνια τους, κάτι που έφερε προβλήματα στο διεθνές εμπόριο.
Από τις 5 Δεκεμβρίου έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα μανταρίνια ποικιλίας Νόβα. Η ζήτηση φαίνεται λόγω και των εορτών να είναι αυξημένη και οι εξαγωγές έχουν καλύτερες ροές.
Η εικόνα για τα μανταρίνια στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας έχει ως εξής:
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Αναστασιάδης, «κάποια χωράφια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την συγκομιδή. Στην περιοχή περίπου 25% της παραγωγής στα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη παραμένει απούλητο στα δέντρα. Επίσης οι βροχοπτώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν προσβληθεί από μύκητες και να μην είναι εμπορεύσιμα. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στα 23 λεπτά το κιλό επί του φορτηγού (στα 17 λεπτά καθαρά για τον παραγωγό».
Ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «καταστροφική ήταν η φετινή χρονιά για τις Κλημεντίνες, αφού δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση. Αποτέλεσμα στα μέσα Δεκεμβρίου να είναι απούλητο το 50% της παραγωγής στα δέντρα (περίπου 10 με 15 χιλιάδες τόνοι). Οι τιμές στον παραγωγό κυμάνθηκαν κατά 10 - 12 λεπτά μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησαν στην παραγωγή και οι βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε προσβολές από μύκητες.
Για τα μανταρίνια Νόβα αν και η εμπορική ζήτηση υπάρχει οι τιμές είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, κατά 8 με 10 λεπτά μειωμένες σε σχέση με πέρσι.».
Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «για τα μανταρίνια Κλημεντίνες η παραγωγή ποσοτικά ήταν καλή και δεν είχαν πρόβλημα μικροκαρπίας. Όμως αν και οι τιμές ξεκίνησαν από καλά επίπεδα στη συνέχεια δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση από την αγορά. Αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές στα 12 λεπτά το κιλό, που είναι κάτω του κόστους καλλιέργειας.
Από μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι κοπές των μανταρινιών Νόβα στην περιοχή. Πάντα τα Νόβα έχουν καλύτερες τιμές σε σχέση με τις Κλημεντίνες, Μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές κυμαίνονταν στα 30 με 32 λεπτά το κιλό. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ακόμη και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχουν Νόβα στην αγορά».
Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, αναφέρει ότι «η συγκομιδή φέτος για τις Κλημεντίνες στην περιοχή άργησε να ξεκινήσει επειδή είχε μια οψίμιση. Ποσοτικά ήταν καλή. Το ξεκίνημα ήταν καλό με τιμές (μικτές) για την εξαγωγή να κυμαίνονται στα 40-45 λεπτά το κιλό. Από τα μέσα Νοεμβρίου όμως μειώθηκε η ζήτηση και έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. Ήρθαν και οι βροχοπτώσεις και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα λόγω της μονίλιας. Αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες Κλημεντίνων να μείνουν απούλητες στα δέντρα. Οι παραγωγοί περιμένουν από το ΥπΑΑΤ να στηρίξει το εισόδημά τους, όπως έκανε και σε άλλες καλλιέργειες που έπληξε η πανδημία.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή των μανταρινιών Νόβα, που είναι όμως λίγες ποσότητες στην περιοχή. Επειδή είναι πιο ανθεκτικά δεν έχουν μέχρι στιγμής πρόβλημα από την μονίλια. Οι τιμές αγγίζουν τα 38 λεπτά το κιλό και η ζήτηση να είναι ικανοποιητική».
Από την Λακωνία ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας «Sparta Orange», επισημαίνει ότι «φέτος οι Κλημεντίνες είχαν μεγάλα προβλήματα ποιότητας. Υπήρχαν αυξημένες ποσότητες μικρόκαρπων και άργησαν να πάρουν καλό χρωματισμό. Η αγορά είχε βαλτώσει και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 20-23 λεπτά το κιλό.
Αντίθετα τα μανταρίνια Νόβα είχαν πολύ καλή ποιότητα, καλά μεγέθη και σωστό χρωματισμό. Στην περιοχή οι ποσότητες μανταρινιών Νόβα είναι μεγαλύτερες από τις Κλημεντίνες. Η διακίνηση στην αγορά γίνεται με καλύτερους ρυθμούς για τα Νόβα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από 35 μέχρι 37 λεπτά το κιλό στα μέσα Δεκεμβρίου, που είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα».
Ο κορονοϊός εκτόξευσε την ενδοοικογενειακή βία με θύμα τη γυναίκα και στην Πελοπόννησο!
Τον Σεπτέμβριο παραδίδεται η νέα είσοδος – γέφυρα της Σπάρτης! (photos)