ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Οδυσσέας Ελύτης κάποτε είχε πει: «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Αυτά τα σπουδαία λόγια, ειπωμένα από έναν ακόμα πιο σπουδαίο Έλληνα ποιητή εκφράζουν βαθιά τον πυρήνα της Ελληνικής ταυτότητας.

Όταν όμως αναφερόμαστε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τι πραγματικά εννοούμε με τη λέξη extra; Όσον αφορά τους τύπους ελαιολάδου, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το «καλύτερο όλων». Είναι ο χυμός της ελιάς ο οποίος έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά χωρίς να υποστεί επεξεργασία.

Το πιο εκλεκτό εξαιρετικά παρθένο ελαιολάδο παρασκευάζεται συνδυάζοντας την παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά αλλά και με σύγχρονες μεθόδους και γνώσεις.

Το πρώτο στάδιο είναι το πότε θα μαζευτεί. Είναι ένα σημαντικό στάδιο, καθώς για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, η ελιά πρέπει να συλλεχθεί από το δέντρο στο σωστό χρόνο και άμεσα να πάρει το δρόμο για το ελαιοτριβείο.

Το επόμενο στάδιο είναι το άλεσμα. Μόλις γίνει η διαλογή, δημιουργείται η πάστα της ελιάς και ακολουθεί η εξαγωγή του ελαιολάδου. Σε αυτήν την διαδικασία πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα πρότυπα ελαιοποίησης ώστε να μην αλλοιωθούν τα χημικά αλλά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

Το τελευταίο στάδιο είναι όταν το τελικό προϊόν εμφιαλώνεται και συσκευάζεται.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ο φυσικός χυμός της ελιάς, χωρίς πρόσθετα και χημικά. Για να θεωρηθεί ένα ελαιόλαδο ‘εξαιρετικά παρθένο’, θα πρέπει η οξύτητά του να μην υπερβαίνει το 0,8%, και σε συνδυασμό με τα αρώματα και την γεύση να αποτελούν σαφή ένδειξη ενός φυσικού προϊόντος.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γεύση και το άρωμα του τελικού προϊόντος είναι το οξυγόνο, το φως και η θερμότητα γι’ αυτό πρέπει να διατηρείται σε μακριά από αυτά και ιδανικά στους 12 – 16 βαθμούς κελσίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις