Ελαιόλαδο: Σε «τεχνητή κρίση» για να ανέβουν οι τιμές προσανατολίζονται φορείς των αγροτών
Στο 20% βρίσκεται η συγκοµιδή στο Ηράκλειο
ΕΛΛΑΔΑ. Τη χαρά μίας ποιοτικής -όπως φαίνεται- χρονιάς, αν και περιορισμένων ποσοτήτων, αδυνατούν να γευτούν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι τιμές της αγοράς παραμένουν συγκρατημένες και οι πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Συγκράτηση ποσοτήτων σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις τιμές είναι το μήνυμα που έρχεται από την Κρήτη, τη στιγμή που στη Μεσσηνία οι παραγωγοί τρέχουν για τις προθεσμίες της «κορωνοενίσχυσης», ενώ η Λέσβος βλέπει ακόμη πιο μειωμένη τη φετινή σοδειά και πεσμένες τις αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών.
Στα ύψη η ποιότητα, στα Τάρταρα οι τιμές Σε μια χρονιά κατά την οποία το ποιοτικό ελαιόλαδο της Κρήτης θυμίζει εκείνο αρκετών χρόνων πίσω, προτού η κλιματική αλλαγή, η ανομβρία, ο δάκος και το γλοιοσπόριο πλήξουν την παραγωγή του νησιού, οι παραγωγοί της συνεχίζουν τη συλλογή. «Από το 2014 έχουμε να δούμε τόσο καλή χρονιά» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρος Χιλεντζάκης, αναφερόμενος στο ποιοτικό ελαιόλαδο, το οποίο βγαίνει με μία μέση οξύτητα 0,3, αλλά και με μικρότερες από το συνηθισμένο αποδόσεις, για τις οποίες οι παραγωγοί ευελπιστούν να βελτιωθούν το επόμενο διάστημα. Στον Νομό Ηρακλείου, η συγκομιδή βρίσκεται περίπου στο 20%, ωστόσο εκείνο που προβληματίζει παραγωγούς και συνεταιριστές είναι οι χαμηλές τιμές, ενώ οι πράξεις είναι ελάχιστες.
«Οι τιμές είναι στα Τάρταρα για το εξαιρετικό προϊόν που έχουμε φέτος», επεσήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τιμές που δίνουν ιδιώτες, καθώς οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν δώσει ακόμη. Το εύρος τους είναι από 2,40 έως 3 ευρώ για το κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ μία μέση τιμή ορίζεται περίπου στα 2,60. «Αυτές τις τιμές εμείς δεν τις υιοθετούμε» υπογράμμισε, καλώντας τους παραγωγούς σε μία «τεχνητή κρίση», να συγκρατηθούν δηλαδή από τη διάθεση ποσοτήτων, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκράτηση και άνοδο των τιμών.
Ακόμα λιγότερο το ελαιόλαδο της Λέσβου
Ανεβασμένες κατά 30 λεπτά σε σύγκριση με τον προηγούμενο τιμοκατάλογο, αλλά ακόμα χαμηλές, στα 2,50 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,3, είναι και οι τιμές που ανακοινώθηκαν στη Λέσβο πριν από μία εβδομάδα. Στην περιοχή του Πλωμαρίου, από την άλλη, όπου συνήθως κινούνται υψηλότερα λόγω των συνθηκών ανταγωνισμού που επικρατούν, η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 3 ευρώ. «Είναι νωρίς για πωλήσεις στα φετινά λάδια, καθώς στην αρχή οι παραγωγοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ποσότητες για τις οικογενειακές τους ανάγκες», εξηγεί ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου. «Αν αλλάξει το κλίμα γενικότερα, αλλάζει και ο τιμοκατάλογος» ανέφερε, εκτιμώντας ότι πιο ξεκάθαρη θα είναι η εικόνα των τιμών προς τα μέσα του Δεκέμβρη.
Με τους παραγωγούς να βρίσκονται στην ελαιοσυλλογή και τα ελαιοτριβεία να έχουν ξεκινήσει, σημαντικότερα μειωμένη και από τις προηγούμενες εκτιμήσεις φαίνεται η παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Κουτλή, ο οποίος εκτίμησε ότι θα κινηθεί στους 5.000-6.000 τόνους. Ο καύσωνας του Μαΐου «άδειασε» τα δέντρα από τον αναμενόμενο καρπό, αλλά και η μετέπειτα ανομβρία είχε σαν αποτέλεσμα οι ελιές να παραμείνουν ψιλές. «Φέρνουν στα ελαιοτριβεία ελιές που είναι ως στραγάλια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου, οι οποίες περιορίζονται συνήθως στο μισό από τις κανονικές. «Είμαστε ακόμη στην αρχή, γιατί και ορισμένοι που ξεκίνησαν, σταμάτησαν, αφού είναι ασύμφορο να μαζεύουν βλέποντας μικρές αποδόσεις», υποστήριξε.
Στασιμότητα και τιμές στα 2,50 ευρώ στη Μεσσηνία
Στα 2,50 ευρώ για το εξαιρετικά παρθένο και στα 2,60 ευρώ για το ΠΟΠ Καλαμάτας παραμένουν οι τιμές για τους Μεσσήνιους παραγωγούς, με την εικόνα να χαρακτηρίζεται στάσιμη, σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, γεν. διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα δεν σημειώθηκαν πράξεις. «Είναι λογικό, λόγω του lockdown, να υπάρχει μία συστολή» ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τα ποιοτικά ελαιόλαδα της περιόδου.
Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, όμως οι αγρότες τρέχουν για να υποβάλουν τις αιτήσεις για την ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, ερχόμενοι μάλιστα αντιμέτωποι και με κερδοσκοπικά φαινόμενα, υποστήριξε. Πρόκειται για μία διαδικασία που σύμφωνα με τον κ. Πάζιο έχει δημιουργήσει πρόβλημα με καθημερινές ουρές 50-60 ατόμων έξω από τα καταστήματα της Ένωσης, στον πιο ελαιοπαραγωγικό νομό της χώρας, καθώς πέραν του περιορισμένου χρόνου προκαλεί και διαδικαστικά προβλήματα που προκύπτουν και από την απαίτηση της φυσικής παρουσίας των παραγωγών, επισκιάζοντας ένα μεγάλο πρόγραμμα.
Απομακρύνθηκε από τις αρχικές τιμές και η Αργολίδα
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η τιμή του ελαιολάδου στην Επίδαυρο, ενώ μείωση καταγράφεται και στην Ερμιονίδα. Στα 2,40-2,50 ευρώ είναι η τιμή αυτή την περίοδο στην Επίδαυρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και στα 2,20 ευρώ, σύμφωνα με τον γεωπόνο, Τάσο Μπινιάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ποσότητες ξεκίνησαν από τα τρία ευρώ.
«Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα από την αγορά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αποταμιεύουν ελαιόλαδο», υποστήριξε. Επισημαίνοντας ότι η χρονιά χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ποιότητα και αποδόσεις, ο κ. Μπινιάρης αναφέρθηκε και στη συνεργασία των οικογενειών στην ελαιοσυλλογή για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών. Ξεκινώντας από τα 3,80 ευρώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με 2,70 ευρώ/κιλό πραγματοποιήθηκε η τελευταία πώληση ελαιολάδου από τον ΑΣ Θερμασία Δήμητρα, με προορισμό την Ιταλία. «Το ελαιόλαδό μας, επειδή έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης στην αγορά», υποστήριξε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Κωνσταντίνος Μέλλος, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για διάθεση ελαιολάδου στην αμερικανική αγορά με «τιμή εξαιρετική». «Αν όλα πάνε καλά και οι συζητήσεις ολοκληρωθούν όπως περιμένουμε, η τιμή πώλησης θα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ελληνικής αγοράς» υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις.
Πηγή «Υπαιθρος Χώρα»
Συναγερμός! 50 σμηνίτες θετικοί στην 124 Πτέρυγα Bασικής Eκπαίδευσης στην Τρίπολη!