Σχέδιο για μονάδα αποθήκευσης με μπαταρίες στην Αρκαδία
Η μονάδα προορίζεται για την περιοχή Δόριζα του Δήμου Τριπόλεως, ενώ θα έχει 250 MW όπως και το πρότζεκτ της Eunice στη Δυτική Μακεδονία
ΤΡΙΠΟΛΗ. Δεύτερο σχέδιο για την υλοποίηση μίας μονάδας αποθήκευσης με μπαταρίες ιόντων λιθίου, αυτή τη φορά στην Αρκαδία, έχει στα σκαριά η Eunice. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία έχει ονομάσει το σχέδιο Arcadia project, ενώ πρόκειται να υποβάλει άμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής της μονάδας.
Όπως και στην περίπτωση του σταθμού αποθήκευσης που προορίζει η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία, η μονάδα θα έχει συνολική ισχύ 250 MW. Επίσης, η χωρητικότητά της θα ανέρχεται σε 1000 ΜWh.
Βασική λειτουργία της θα είναι η απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλευτη. Έτσι, η ενέργεια αυτή πλέον θα αξιοποιείται, αποδιδόμενη στο δίκτυο τα χρονικά διαστήματα υψηλής ζήτησης σε ρεύμα. Μάλιστα, η χρήση μπαταριών σημαίνει ότι η μονάδα θα έχει υψηλό ρυθμό απόκρισης. Έτσι, θα είναι κατάλληλη για προσφορά υπηρεσιών έντασης ισχύος στο σύστημα.
Αδειοδοτική «ωρίμανση»
Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής φαίνεται να έγινε με γνώμονα τις ενισχυμένες τοπικές υποδομές για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Κάτι που αναμένεται να συμβάλει στον ρόλο της μονάδας στην ενίσχυση της ευστάθειας και της ευελιξίας του συστήματος, αλλά και να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Στόχος της εταιρείας είναι και σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσει στην αδειοδοτική «ωρίμανση» του έργου, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εκπόνηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και αποζημίωση συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι, όταν θα είναι έτοιμο το πλαίσιο, θα μπορεί να προχωρήσει σύντομα στην έναρξη υλοποίησής του.
Στις εμβληματικές επενδύσεις το πρότζεκτ στη Δ.Μακεδονία
Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η εταιρεία προορίζει μία «δίδυμη» μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, υποβάλλονται αίτηση για άδεια παραγωγής στη ΡΑΕ στα τέλη Αυγούστου. Το έργο στη Μακεδονία περιλαμβάνεται μάλιστα στις 16 εμβληματικές επενδύσεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Το πρότζεκτ έχει προϋπολογισμό 280 εκατ. ενώ δίνει το παρών στο τελευταίο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYDP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Σκοπός είναι εντός του επόμενου έτους να ενταχθεί και στον κατάλογο των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ώστε να κατασκευασθεί το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι για τον ρόλο των συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης στο εγχώριο σύστημα έχει διενεργηθεί πρόσφατα μελέτη από το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΡΑΕ, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα θέσπισης σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Σύμφωνα με τη μελέτη, για τα προσδοκώμενα επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ το 2030, περί το 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, η συνιστώμενη εγκατεστημένη ισχύς νέων συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης ανέρχεται σε 1500-1750 MW.
Μεγαλόπολη: Συμφωνούν για το βιομηχανικό πάρκο αλλά όχι και για την χωροθέτηση
Ελαιόλαδο Αθηνολιάς: Συμφωνία στα 3,80€ το κιλό για τον ΑΣ Αγίων Αποστόλων
Μάνη: Ήταν ελαιοτριβείο του 1850 κι έγινε πολυτελής βίλα του 2020
Μεσσήνη: Ποιο λεμόνι, ποιο μουλάρι, ποιο νερό; Μπήκαν αποφασισμένοι να κλέψουν!