ΜΑΝΗ. Στην καρδιά ενός παραδοσιακού χωριού της Μάνης, βρίσκεται ένα ελαιοτριβείο του 1850, που μετατράπηκε σε μια μοναδική βίλα, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η επιτομή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Σχεδιασμένη για τους λάτρεις της φύσης και για όσους επιζητούν την ιδιωτικότητα, αυτή η μοναδική βίλα συνδυάζει τα υψηλότερα αρχιτεκτονικά πρότυπα με τις σύγχρονες ανέσεις, για έναν χαλαρό αλλά πολυτελή τρόπο ζωής. Ο εκτεταμένος σχεδιασμός ανοιχτού σχεδιασμού, δίνει μια αίσθηση χώρου και άνεσης, σε συνδυασμό με την κομψή αλλά υπερσύγχρονη απλότητα και λειτουργικότητα.

Ποια η ιστορία της βίλας και που βρίσκεται

Ειδικότερα, στον παραδοσιακό οικισμό Καλύβες, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την Καλαμάτα και μόλις πέντε χιλιομέτρων από την κοσμοπολίτικη Καρδαμύλη, βρίσκεται η εξοχική αυτή κατοικία με το όνομα Rusted Mill House, που συνδυάζει τις πολύτιμες παραδόσεις της Μάνης, με την πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική και διακοσμητική αντίληψη.

Το παραδοσιακό αυτό πέτρινο συγκρότημα που αναπτύχθηκε γύρω από τον μύλο ενός ελαιοτριβείου του 1850 και ανακαινίστηκε προκειμένου να μετατραπεί σε μια state of the art βίλα, περιλαμβάνεται αποκλειστικά στο portfolio της Engel & Völkers Greece και διατίθεται προς ενοικίαση, αποτελώντας έναν ονειρικό προορισμό.

Μια μίνι ξενάγηση στην εντυπωσιακή βίλα

Το επονομαζόμενο λοιπό Rusted Mill House, είναι ένα project που γεννήθηκε από την μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης. Αυτό που ήθελαν, ήταν να μετατρέψουν σε εξοχική κατοικία την ακατοίκητη αγροικία του 1850 που είχαν, αξιοποιώντας όμως και τα τρία αυτόνομα κτίσματα που την αποτελούσαν

Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή το πέτρινο συγκρότημα περιλάμβανε τους στάβλους και την αποθήκη του ισογείου, την κατοικία που απλωνόταν στον πρώτο όροφο και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο που διασώζεται σχεδόν άθικτο μέχρι σήμερα, μαζί με τον αυθεντικό εξοπλισμό του, που συντηρήθηκε με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη και ενσωματώθηκε στον διάκοσμο του σύγχρονου σπιτιού.

Ο στόχος δίχως άλλο επετεύχθη, αφού από την αρχή η επιδίωξη ήταν να συνδυαστεί αρμονικά και με σεβασμό στην ιστορία του, ο αγροτικός χαρακτήρας των κτιρίων, με τη σύγχρονη οικιστική και αρχιτεκτονική οπτική, δημιουργώντας μια συγχώνευση του παλιού με το σύγχρονο και καθιστώντας το ίδιο το σπίτι ένα ταξίδι εξερεύνησης.

Ετσι, η κύρια είσοδος και χώρος ορίζεται τώρα στον επάνω όροφο μέσω μιας εξωτερικής σκάλας που οδηγεί στη βεράντα και βλέπει τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου, ενώ συνδέεται με το ισόγειο μέσω μιας πρόσθετης σκάλας.

Όλα τα πέτρινα υλικά αποκαταστάθηκαν με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές. Παράλληλα, το τσιμέντο στους τοίχους αφαιρέθηκε, ενώ η οροφή ανακατασκευάστηκε με ξύλο καστανιάς. Όσον αφορά τη σύνδεση των αρχικά τριών αυτόνομων κτιρίων και τις επεκτάσεις, χρησιμοποιήθηκε ατσάλι COR-TEN – μια τεχνοτροπία που δίνει στον χάλυβα την όψη οξείδωσης, ενώ παράλληλα προσφέρει μέγιστη αντοχή.

Οι γυάλινες και ατσάλινες επιφάνειες, που διακρίνονται, διαχωρίζουν το νέο από το αυθεντικό, τονίζοντας τις διαφορετικές περιόδους κατασκευής αλλά λειτουργούν και ως γέφυρα και ως συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο.

Η διακόσμηση είναι καθαρά μινιμαλιστική, με τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, να πρωταγωνιστούν σε όλο το σπίτι: ψηλά ταβάνια με τα στιβαρά ξύλινα δοκάρια, εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα, κομψή τραπεζαρία, υπέροχα ξύλινα πατώματα, καθιστικό με τζάκι και τρία υπνοδωμάτια, όλα με ιδιωτικό μπάνιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως το Rusted Mill House έχει κερδίσει το βραβείο Special Mention στα γερμανικά Βραβεία Design, στην κατηγορία Άριστη Αρχιτεκτονική και βρίσκεται επί του παρόντος στη λίστα των φιναλίστ του διαγωνισμό των Dezeen Awards στην κατηγορία Αγροτικές Κατοικίες.

Πηγή: iefimerida.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Covid-19: Μέσα σε μια εβδομάδα 133 κρούσματα στην Πελοπόννησο!

Μεγαλόπολη: Συμφωνούν για το βιομηχανικό πάρκο αλλά όχι και για την χωροθέτηση

Ελαιόλαδο Αθηνολιάς: Συμφωνία στα 3,80€ το κιλό για τον ΑΣ Αγίων Αποστόλων

«Ζωή μαρτύριο» στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας. Τρόμος από τις καθημερινές διαρρήξεις!

Δείτε που θα χτυπήσει το απόγευμα το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας