Γράφει η Ασπασία Γκουντούνα*

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δράσεων, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», διοργανώνει την Ημερίδα με τον τίτλο: «Διάλογοι για την Οικογένεια και το Σχολείο». Τα θέματα τα οποία θα διαπραγματευτεί η Ημερίδα αφορούν την Πρόληψη της Εξάρτησης και την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας εν γένει. Πιο αναλυτικά έχουν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν τρία βιωματικά εργαστήρια:

α) Εργαστήριο για γονείς με θέμα «Η σημασία των δεσμών ασφάλειας στην οικογενειακή ζωή». Το εργαστήριο θα υλοποιήσει ο κ. Δημήτρης Πετριλής, Κλινικός Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Εφήβων/Νέων του ΟΚΑΝΑ, «Ατραπός»

β) Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Συνομιλίες για το σχολείο ως χώρο ασφάλειας και συμπερίληψης». Το εργαστήριο θα υλοποιήσει ο κ. Γκότσης Ηλίας, Συγγραφέας, Κοινωνιολόγος και Ψυχοθεραπευτής, Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ

γ) Εργαστήριο για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας με θέμα «Σύνδεση με αποθέματα και αξιοποίησή τους στον επαγγελματικό ρόλο». Το εργαστήριο θα υλοποιήσουν η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης και η κ. Γκουντούνα Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ».

Τα τρία εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν παράλληλα, την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2020 και ώρες 16:00 – 18:00. Το πρώτο εργαστήριο που αφορά στους γονείς θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», Αρχιδάμου 151, ενώ τα δύο επόμενα εργαστήρια που αφορούν σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα πραγματοποιηθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, και συγκεκριμένα στο Αναγνωστήριο του 2ου ορόφου και στο Αναγνωστήριο του Παιδικού Τμήματος στον 1ο όροφο. Σε κάθε εργαστήριο θα μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 20 άτομα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, προγραμματίζουμε μία εκδήλωση ανοικτή στο κοινό με τρεις ομιλίες στην Αίθουσα Φιλιππόπουλου, του Πνευματικού Κέντρου Δ. Σπάρτης, στο ισόγειο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, και ώρες 19:00 – 21:00. Οι ομιλίες αυτές θα έχουν επίσης σχέση με την Πρόληψη της Εξάρτησης και την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας. Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί:

α) Ομιλία με θέμα «Εφηβεία και χρήση ουσιών. Η οικογένεια ως πλαίσιο προστασίας» με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Πετριλή, Κλινικό Ψυχολόγο, Επιστημονικά Υπεύθυνο της Μονάδας Εφήβων/Νέων του ΟΚΑΝΑ, «Ατραπός».

β) Ομιλία με θέμα «Το σχολείο και το νόημα της παιδαγωγικής πράξης στο σύγχρονο κόσμο» με ομιλητή τον κ. Γκότση Ηλία, Συγγραφέα, Κοινωνιολόγο και Ψυχοθεραπευτή, Προϊστάμενο Τμήματος Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ.

γ) Ομιλία με θέμα «Ρωγμές και Δεσμοί: από τη ματαίωση στη μεταμόρφωση» με ομιλήτρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος».
Επίσης, στην είσοδο θα διατίθεται προς πώληση στους παρευρισκόμενους, το βιβλίο του κ. Γκότση Ηλία «Η Γραμματική των Αποθεμάτων» από τις εκδόσεις «Αρμός», το οποίο αφορά στην αξιοποίηση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης στη θεραπεία, την πρόληψη και την εκπαίδευση στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υγείας.

*Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης