Γράφει η Νικολέτα Παπαδοπούλου*

Όλα τα παιδιά εμπλέκονται καθημερινά σε συμπεριφορές που προκαλούν ανησυχίες στους γονείς, όπως συχνές αντιπαραθέσεις, συναισθηματικές εκρήξεις, αδυναμία επικοινωνίας, καθώς και παραβίαση ορίων και κανόνων.

Πότε όμως οι συμπεριφορές αυτές ξεπερνάνε τα όρια του «χαριτωμένου» και του λογικού της ηλικίας και έγκειται πλέον σε προβλήματα συμπεριφοράς; Το κλειδί για τον διαχωρισμό μιας τέτοιας συμπεριφοράς από μια πραγματικά προβληματική συμπεριφορά έγκειται στην συχνότητα, την ένταση και την διάρκεια. Όταν το παιδί εκδηλώνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε καθημερινή βάση με μεγάλη ένταση, σε πολλά περιβάλλοντα και η συμπεριφορά αυτή αποτελεί συχνά εμπόδιο στη σχολική του εξέλιξη και τις κοινωνικές τους σχέσεις, τότε συνίσταται περεταίρω διερεύνηση από τους γονείς.

Παραδείγματα μη φυσιολογικής συμπεριφοράς στην ανάπτυξη του παιδιού:

Αναρωτηθείτε:
• Μήπως το παιδί σας διασπάται εύκολα, δεν συγκεντρώνεται σε ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα;
• Μήπως το παιδί σας βρίσκεται σε μια συνεχή κίνηση, δείχνει ακούραστο και αρνείται να ολοκληρώσει οτιδήποτε του ζητηθεί;
• Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται να ελέγχει τα συναισθήματα του; Έχει συχνές συναισθηματικές εκρήξεις και μοιάζει να αδιαφορεί για τα συναισθήματα των άλλων;
• Μήπως το παιδί σας παίζει συνεχώς μόνο του και δεν επιθυμεί καμία είδος επαφή με τους ανθρώπους που το περιβάλλουν;
• Μήπως η επικοινωνία με το παιδί σας παρουσιάζεται δύσκολη; Δυσκολεύεται να εκφράσει αυτό που θέλει, δεν κατανοεί πολλές φορές αυτό που του λέτε και δεν απαντά σε αυτό που το ρωτάται;
• Μήπως το παιδί σας επαναλαμβάνει συνεχώς κινήσεις με τα χέρια του, τα πόδια ή το σώμα του;
• Μήπως το παιδί σας παρουσιάζει υπερευαισθησίες σε ήχους, αγγίγματα ή αντικείμενα;

Το επόμενο βήμα:
Προκειμένου να καταλάβετε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού σας πρέπει να την παρατηρήσετε για ένα χρονικό διάστημα και να συλλέξετε πληροφορίες γύρω από αυτή. Σκεφτείτε που, πότε και τι προηγείται της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Ίσως με τον τρόπο αυτό κατανοήσετε την πηγή της συμπεριφοράς. Πολλές φορές η ίδια σας η συμπεριφορά, κάποια κατάσταση στο σχολείο ή κάποιο άλλο γεγονός που μέχρι τότε αγνοούσατε, αποτελούν οι αιτίες της δύσκολης συμπεριφοράς του παιδιού σας.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η συμπεριφορά αυτή είναι μόνιμη, και δύσκολη να αλλαχθεί από εσάς, τότε μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στη συμπεριφορά μπορεί να χρειαστεί.
• Επικοινωνήστε με το παιδίατρο και τον δάσκαλο του παιδιού σας και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας μαζί του.
• Αναζητείστε μαζί έναν εκπαιδευμένο ειδικό, ο οποίος θα αξιολογήσει τις αιτίες της προβληματικής συμπεριφοράς του παιδιού και θα οργανώσει ένα κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα για τις ανάγκες του.

Το Κέντρο Λογοθεραπείας «Νόησις» είναι ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο, που στελεχώνεται από μια άρτια καταρτισμένη διεπιστημονική ομάδα, γεγονός που εξασφαλίζει και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στο χώρο μας.
Το Κέντρο Λογοθεραπείας «Νόησις» συνεργάζεται με έμπειρο ιατρικό προσωπικό (παιδιάτρους, αναπτυξιολόγους, παιδονευρολόγους, ψυχολόγους, κ.λπ.) με εκπαιδευτικούς, και φυσικά με την οικογένεια του θεραπευόμενου, με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια ολιστική προσέγγιση ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

*Λογοθεραπεύτρια, MSc
Υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις