ΚΟΣΜΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας καθιερώθηκε το 2018, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συμμαχίας των Οργανώσεων των Δερματολογικών Ασθενών (IADPO), μιας οργάνωσης που εδρεύει στον Καναδά και δραστηριοποιείται σε 62 χώρες του κόσμου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα ιατρικής και κοινωνικής φύσεως που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ατοπική δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα (είναι γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα) αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και υποτροπιάζουσες εκζεματικές βλάβες. Στην αιτιολογία περιλαμβάνονται τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Αν και συνήθως ξεκινά στη βρεφική ηλικία, επηρεάζοντας περίπου δύο στα δέκα παιδιά, η πάθηση παραμένει αρκετά συχνή και στους ενήλικες. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, κάνοντάς τη μία από τις συνηθέστερες χρόνιες ασθένειες. Στην Ελλάδα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την περιοχή της Κρήτης δείχνουν ότι το 10% των παιδιών ηλικίας 4 ετών πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.

Όμως ο κνησμός και οι δερματικές βλάβες αποτελούν μόνο ένα μέρος του προβλήματος, καθώς το νόσημα μπορεί να ασκήσει βαθύτερες επιδράσεις. Τα συμπτώματα, οι διαταραχές του ύπνου και η κοινωνική επιβάρυνση λόγω αμηχανίας από τις εμφανείς δερματικές βλάβες επηρεάζουν σημαντικά την ψυχοκοινωνική ευεξία, τόσο των ασθενών, όσο και των οικογενειών τους.

Ατοπική δερματίτιδα, πως θεραπεύεται

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και καθημερινά, από τους εκατομμύρια πόρους που διαθέτει, αναπνέει και απορροφά διάφορα συστατικά, μέσω του αέρα ή με όποια επιφάνεια έρθει σε επαφή. Οι δερματικές παθήσεις αποτελούν πολύ συχνά ευρήματα του παιδιατρικού πληθυσμού, με την ατοπική δερματίτιδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε συχνότητα, με τάση αύξησης τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως κατά το πρώτο έτος ζωής. Τα παιδιά, ως αγνοί οργανισμοί με αρνητικό ιστορικό λήψης χημικών φαρμάκων, επιστρατεύουν ως άμυνα απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα την πρώτη ασπίδα που διαθέτουν, το δέρμα.

Αίτια

Στην εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας καθοριστικό ρόλο παίζει τόσο η κληρονομικότητα, όσο και παράγοντες, όπως αλλεργιογόνα (π.χ. τροφικά, αεροαλλεργιογόνα), ερεθιστικές ουσίες (π.χ. καλλυντικά, συνθετικά και πολυεστερικά ρούχα κακής ποιότητας, που αποτελούν προϊόντα της πετρελαιοβιομηχανίας και όχι της κλασικής κλωστοϋφαντουργίας), μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας, λοιμώξεις και ψυχολογικά ερεθίσματα (π.χ. θυμός, απογοήτευση, άγχος). Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των επεισοδίων έξαρσης με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού. Η Κλασσική Ιατρική, σε περιόδους εξάρσεων, καταφεύγει σε περαιτέρω ενίσχυση της ενυδάτωσης του δέρματος και στην εφαρμογή κορτιζονούχας αγωγής τοπικά. Επίσης, επί εντόνου κνησμού, συνιστάται η χορήγηση αντιισταμινικής αγωγής, ενώ επί μικροβιακής επιμόλυνσης των βλαβών προτείνεται η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η Ομοιοπαθητική αγωγή δονώντας τον οργανισμό σε κατάλληλες συχνότητες, τον ενισχύει συνολικά, με αποτέλεσμα οι δερματικές βλάβες σταδιακά να βελτιώνονται έως και να επιλύνονται. Επίσης, με τη χρήση της ομοιοπαθητικής αγωγής, αναχαιτίζεται η «ατοπική πορεία», κατά την οποία το 30-50% των παιδιών με έκζεμα θα εμφανίσει στο μέλλον νοσήματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, άσθμα κτλ.

Επιπλέον, όταν η Ομοιοπαθητική αγωγή εφαρμοστεί προληπτικά στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης ή στους γονείς πριν ακόμα τη στιγμή της σύλληψης, βοηθά στο να αποβληθούν οι χρόνιες προδιαθέσεις των γονέων, με αποτέλεσμα το παιδί να έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο, λόγω κληρονομικότητας, να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα. Συμπερασματικά, η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα αποτελεί την πιο συχνή δερματοπάθεια κατά την παιδική ηλικία.

Παρά το ότι δεν εγκυμονεί άμεσους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ο έντονος κνησμός, που τη συνοδεύει, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του παιδιού και καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον ύπνο και το παιχνίδι τους χωρίς ενοχλήσεις. Θεραπεύοντας αποτελεσματικά και ουσιαστικά την ατοπική δερματίτιδα, θα αποφευχθεί η εξέλιξή της σε αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργικό άσθμα, με μακροχρόνιες και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των μικρών ασθενών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις