Έρευνα: Η συχνή επαφή με τη φύση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την ψυχοσωματική υγεία
Updated on:
Οι άνθρωποι που περνούν αρκετό χρόνο στη φύση έχουν μειωμένη ανάγκη να πάρουν φάρμακα για το άγχος και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη
ΚΟΣΜΟΣ: Δεν είναι νέο πως η επαφή με την φύση αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Ένα δυσάρεστο περιβάλλον, είτε εργασιακό, είτε σχολικό, είτε οικογενειακό, μπορεί να «ξυπνήσει» συναισθήματα άγχους, θλίψης και απόγνωσης. Όλα αυτά με τη σειρά τους ενδέχεται να σταθούν αφορμή για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, η μυϊκή ένταση και η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στον αντίποδα των παραπάνω βρίσκεται η ευεργετική επίδραση της φύσης. Γιατί ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον πολιτισμό, η επαφή με ένα φυσικό περιβάλλον καταστέλλει τα αρνητικά συναισθήματα, μειώνει τον θυμό, τον φόβο και το άγχος και αυξάνει την ευημερία. Η έκθεση στη φύση όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε συναισθηματικά, αλλά συμβάλλει και στη σωματική ευεξία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών και την παραγωγή ορμονών του στρες.
Μάλιστα, μία νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η τακτική επαφή με τη φύση αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» για την ψυχοσωματική υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που περνούν αρκετό χρόνο στη φύση, κοντά σε δέντρα, νερά και βουνά, έχουν μειωμένη ανάγκη να πάρουν φάρμακα για το άγχος, την υπέρταση, το άσθμα και άλλες παθήσεις.
Τα ευρήματα της έρευνας
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Άνου Τουρούνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευημερία στο Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 7.321 ανθρώπους που ζουν σε μεγάλες πόλεις. Αξιολογήθηκε πόσο συχνή, εύκολη ή κοντινή πρόσβαση είχαν σε χώρους πρασίνου και νερού (σε απόσταση έως ένα χιλιόμετρο από το σπίτι τους), όπως μεγάλους κήπους, πάρκα, δάση, ποτάμια και λίμνες και πώς αυτό σχετιζόταν με τα φάρμακα που έπαιρναν.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι απολάμβαναν τη φύση έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν γενικά μειωμένη πιθανότητα κατά 33% να παίρνουν διαφόρων ειδών ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά), καθώς επίσης 36% μικρότερη πιθανότητα να παίρνουν φάρμακα κατά της υπέρτασης και 26% κατά του άσθματος.
Η μελέτη συμπέρανε ότι «η έκθεση στα φυσικά περιβάλλοντα θεωρείται πως είναι ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία». Όσο συχνότερη είναι η επίσκεψη σε χώρους πρασίνου και νερού μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτήν, τόσο μειώνεται η ανάγκη για χρήση διαφόρων φαρμάκων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις