ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Συνεχίζεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας διευκρινίζει ότι το Σάββατο 16 του μήνα θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Καλυβίων, Σιάμου, Νεοχωρίου Αριστομένους, Μηλιώτη, Βλάση, Πελεκανάδας και Μεσοχωρίου, ενώ θα συνεχιστεί και στις περιοχές Βουναρίων, Κόμπων, Φαλάνθης, Χαραυγής, Ηλέκτρας, Μάνδρας, Βέργας, στην ΔΚ Καλαμάτας (Γιαννιτσάνικα έως οδό Σφακιανάκη, Αγιος Κωνσταντίνος, από Λακωνικής έως οδό Περιβολακίων, σκουπιδότοπος, Αγιος Δημήτριος, Αγιοι Πάντες) και στην ΔΚ Πύλου (Σχινόλακκα).

Ακόμα, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Κορώνης, Χαρακοπιού και Μελιγαλά, ενώ θα συνεχιστεί η εφαρμογή του στις περιοχές Καλυβίων, Σιάμου, Νεοχωρίου Αριστομένους, Μηλιώτη, Βλάση, Πελεκανάδας, στην ΔΚ Καλαμάτας (βορείως της οδού Περιβολακίων, Μενινά, δρόμος Αλαγονίας, Κουτιβέικα, Καλλιθέα, στρατόπεδο, Αγιοι Ανάργυροι, Βρυωνέικα, Κατσέικα, Παπαδοπούλειο) και στην ΔΚ Πύλου (Σχινόλακκα).

Στην ανακοίνωσή της, η πιο πάνω υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας επισημαίνει, ακόμα:

“1. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί. Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.

Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.

Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ανάλογα με το ύψος του δακοπληθυσμού και τα κλιματολογικά και λοιπά δεδομένα, θα ανακοινώνεται στον τοπικό Τύπο και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών. Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ της Π.Ε, Μεσσηνίας (τηλέφωνα 272 13 66524 και 272 13 66522 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου akrassakopoulos@pe-messinias.gr και ekarioti@pe-messinias.gr”.

Δολωματικοί ψεκασμοί στην Αρκαδία στις 18 Σεπτεμβρίου

ΑΡΚΑΔΙΑ. Συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας και στην Αρκαδία, όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας. Συγκεκριμένα, η ΔΑΟΚ ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός για το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Δημοτική Κοινότητα Αστρους (περιοχές Ζάβιτσα, Συκιά, Αγιος Ιωάννης). Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών είναι το DECIS PROFI 25WG (δραστική ουσία deltamethrin) και το Dacus Bait 100.

Με την ίδια ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Αρκαδίας επισημαίνει ακόμα: “Καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στις ανωτέρω Κοινότητες να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους κατά τη διάρκεια των ψεκασμών (περίπου 7.15 το πρωί με 12.30 το μεσημέρι) και να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα κτήματα, ώστε να μην μένουν εστίες αψέκαστων περιοχών.

Για την ασφάλεια των συνεργείων οι παραγωγοί οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα κτήματά τους από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι ευδιάκριτο το έδαφος του ελαιώνα.Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων. Στους βιοκαλλιεργητές επισημαίνεται ότι θα πρέπει να σημάνουν κατάλληλα τα κτήματά τους, για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση τους. Σε περίπτωση αλλαγής του προγράμματος για οποιοδήποτε λόγο θα υπάρξει ενημέρωση. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 271 0 226946, 275 50 29121, 275 70 22212”.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις