ΣΚΑΛΑ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ευρώτα με ψήφισμά του επιχειρεί την κινητοποίηση αρμοδίων και φορέων για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών της περιοχής. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η δημοτική παράταξη «Όλοι Μαζί - Νέα Αρχή για τον Ευρώτα» επταμελής επιτροπή με την δημοτική αρχή το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα και τους θεσμικούς φορείς θα εξειδικεύσει τις προτάσεις και θα αποτελέσει τον φορέα διεκδίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα

«Η περιοχή μας αλλά και ο νομός Λακωνίας υφίσταται αυτή την περίοδο μια κρίση στην πώληση των εσπεριδοειδών κυρίως στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.

Η κρίση προέρχεται από την αθρόα και χωρίς έλεγχο εισροή πορτοκαλιών από τρίτες εκτός Ε.Ε χώρες κύρια από την Αίγυπτο.

Είναι γνωστοί οι όροι του κύκλου παραγωγής των εσπεριδοειδών και άλλων αγροτικών προϊόντων τόσο για τις χώρες της Ε.Ε , όσο για τις τρίτες χώρες.

Επιπλέον η νέα ΚΑΠ δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην σχέση άμεσων και έμμεσων φιλοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων.

Αυτή η κρίση που μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών - παραγωγών της περιοχής μας.

Απαιτούνται άμεσα και ριζικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών παραγωγών πορτοκαλιών και μανταρινιών όπως de minimis ανά ποικιλία προϊόντος και άλλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα ανά την Ελλάδα , αλλά και ενισχύσεις που γίνονται στον εύπορο Βορρά της Ε.Ε με χρηματοδοτήσεις των βιομηχανιών τους.

Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι ζητούμενο αλλά μπορεί να προέλθει με την ριζική μείωση του ΕΦΚ αλλά και ελκυστικές πολιτικές για την λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων για φτηνό ρεύμα παραγωγής.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά τα εσπεριδοειδή και την εισαγωγή από την Αίγυπτο και τρίτες χώρες θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν μέτρα όπως εισαγωγές (λόγω Ευρωμεσογειακού Συμφώνου) μόνο αν ανταποκρίνονται στον ανάλογο κύκλο παραγωγής της Ελλάδας και των χωρών της Ε.Ε., αλλιώς ΕΜΠΑΡΓΚΟ.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύγχρονη συνεργατική οργάνωση και αιχμή τους νέους αγρότες. Το Brand Name των προϊόντων ,είτε ως Π.Ο.Π, είτε ως Π.Γ.Ε έχει ως βάση εκκίνησης τους ίδιους τους αγρότες μέσα από συνεργατικά σχήματα και με βοήθειες από την Τ.Α και Επιστημονικούς φορείς.

Σύγχρονα δίκτυα στα μεγάλα κέντρα διανομής και αγροτικής διπλωματίας εξαγωγών για είσοδο των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές (Super market, Delicatessen κλπ).

Άμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ με ελκυστικές πολιτικές προστασίας της παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών.

Επταμελής επιτροπή με την δημοτική αρχή το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα και τους θεσμικούς φορείς θα εξειδικεύσει τις προτάσεις και θα αποτελέσει τον φορέα διεκδίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις