ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Πλύτρα μπορεί να μη φιγουράρει στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και στα #hashtags των social media είναι όμως ένας πολύ ιδιαίτερος και αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός της Λακωνίας για πραγματικά αξέχαστες διακοπές.

Απέχει μόνο 38 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη και 52 χιλιόμετρα από το Γύθειο ενώ η Μονεμβασιά είναι μόλις 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Πλύτρας. Στην πραγματικότητα, αυτός ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός βρίσκεται ακριβώς στη μέση του της ανατολικής πλευράς του λακωνικού κόλπου.

Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως έχουμε ένας μέρος στην καρδιά των #must προορισμών της Λακωνίας αλλά και σε απόσταση αναπνοής από μικρά ψαροχώρια και πανέμορφες παραλίες. Είναι ξεκάθαρα προσωπική επιλογή αν θα επιλέξεις να χαθείς μέσα σε πολύβουα μέρη ή αν θα αράξεις στην ηρεμία του απέραντου γαλάζιου.

Ενδεικτικά σημείωσε πως ο γαλάζιος Αρχάγγελος, η αρχοντική Ελιά αλλά και η μεγαλύτερη ακτή της Λακωνίας την οποία μπορείς να περπατήσεις (φοβερή εμπειρία στ’ αλήθεια!) βρίσκονται όλα πολύ κοντά στην Πλύτρα.

Ένας ιδανικός οικογενειακός προορισμός (και όχι μόνο)

Σήμα κατατεθέν της Πλύτρας αλλά και το μεγαλύτερο «μυστήριό» της είναι το μισογκρεμισμένο κτίριο σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι πως αυτό το αρχοντικό ήταν το πρώτο σπίτι στην περιοχή, σαν να λέμε ο θεμέλιος λίθος ενός ολόκληρου χωριού. Χτίστηκε το 17ο αιώνα και ανήκε στην οικογένεια Βενετσανάκη. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φιλοξενήθηκε από αυτό το σπίτι κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης καθώς τον συνέδεε στενή φιλία με την οικογένεια.

Το επόμενο που χαρακτηρίζει την Πλύτρα και την βάζει στις υψηλότερες θέσεις των προτιμήσεων από τους κάτοικους της Λακωνίας (και όχι μόνο!) για παραθερισμό τα καλοκαίρια, είναι οι καθαρές και ρηχές θάλασσές της.

Η μικρή παραλία που βρίσκεται εντός του οικισμού αλλά και η μεγάλη (Παχιά Άμμος) στο τέλος αυτού, χαρακτηρίζονται από τα διαυγή και πεντακάθαρα νερά τους. Είναι τέτοια η καθαρότητα της θάλασσας που αν παρατηρήσεις θα δεις κοχύλια, ακόμα και μικρά ψάρια να μέσα στο νερό.

Τα καλοκαίρια ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στην Πλύτρα. Εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίας, ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες δεν αφήνουν κανέναν να βαρεθεί.

Εδώ ο επισκέπτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή του, όλα κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Επιλογές για όλα τα γούστα και φυσικά για όλα τα βαλάντια. Οι παραλίες διαθέτουν οργανωμένα τμήματα αλλά και ελεύθερα. Είναι όλες ιδανικές για παιδιά αφού είναι ρηχές γι αυτό και η Πλύτρα θεωρείται ένας ιδανικός οικογενειακός προορισμός.

Το βράδυ, η περιοχή γύρω από το λιμάνι απομονώνεται από αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα και μετατρέπεται σε έναν πεζόδρομο με καφετέριες, μπαρ κι εστιατόρια.

Ο οικισμός Καραβοστάσι και η βυθισμένη πόλη του Ασωπού σε απόσταση αναπνοής από την Πλύτρα

Πριν από το ακρωτήρι Ξυλί (απέναντι ακριβώς από την Πλύτρα) βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι. Χαρακτηριστικό είναι πως η παραλία μπροστά από τον οικισμό είναι η συνέχεια της Παχιάς Άμμου στην Πλύτρα. Πολλοί παραθεριστές πηγαίνουν με τα πόδια από τον έναν οικισμό στον άλλο περπατώντας στη χρυσή άμμο.

Η καφετέρια εξυπηρετεί τους λουόμενους διαθέτοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ τα μικρά ταβερνάκια προσφέρουν εκλεκτούς ψαρομεζέδες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Για τους λάτρεις της ιστορίας μια επίσκεψη στην αρχαία βυθισμένη πόλη του Ασωπού (περιοχή Κοκκινιά) πίσω από το μεγάλο λιμάνι κρίνεται απαραίτητη. Τα ερείπια της κατεστραμμένης πολιτείας είναι ορατά με γυμνό μάτι μέσα και έξω από τη θάλασσα κατά μήκος της ακτής.

Η πόλη η οποία ιδρύθηκε την προϊστορική εποχή (πολύ πριν την Κάθοδο των Δωριέων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών) και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες της Ελλάδας, βυθίστηκε από το μεγάλο σεισμό του 365 μ. Χ. όπως και πολλές άλλες του λακωνικού κόλπου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις