ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μελισσοκόμοι στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Αρκαδία και στη Λακωνία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρου Δημάκου: «Η παραγωγή μελιού είναι σε μηδενικά επίπεδα».

Όπως εξηγεί στο ypaithros.gr, «από την πορτοκαλιά δεν πήραμε τίποτα λόγω βροχής, όπως δεν πήραμε από το ανοιξιάτικο πεύκο ούτε γραμμάριο. Φθάσαμε στο τέλος Ιουνίου και δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως με τα έλατα».

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα μελιού με ποσότητες από τη χρονιά που πέρασε, ο Σταύρος Δημάκος τονίζει ότι «σε έλατο δεν υπάρχει καθόλου μέλι. Ό,τι έχει μείνει είναι ελάχιστες ποσότητες σε πεύκο. Το ζήτημα είναι ότι δεν πάει καλά και το θυμάρι που ξεκίνησε τώρα, ενώ η καστανιά, που αρχίζει τώρα, με τις βροχές δεν θα δώσει τίποτα».

Τελευταία ελπίδα αποτελεί το πεύκο, που την περασμένη χρονιά ήταν αυτό που έσωσε την κατάσταση. Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, Γιώργος Λάγιος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνει: «Οι βροχές έχουν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν τα έξοδά μας και να μην πάρουμε τίποτα από τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες. Στα έλατα, εδώ στον Ταΰγετο, αλλά και στο Μαίναλο, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και πάμε για μείωση πάνω από 50%».

Αχτίδα φωτός στη φετινή ταλαιπωρία είναι, όπως αναφέρει ο κ. Λάγιος, τα θυμάρια, καθώς «υπάρχει περίπτωση να δώσουν παραγωγή και ελπίζουμε να δοθεί έτσι έστω μία μικρή ανάσα». Κλείνοντας, ο κ. Λάγιος αποκαλύπτει ότι «ήδη, κάποιοι μελισσοκόμοι πουλάνε τα μελίσσια τους για να μην μπουν στη λογική της χασούρας. Δυστυχώς, φέτος, δεν θα υπάρξει κέρδος».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις