ΕΛΛΑΔΑ. Αρχίζει να µετρά την στάθµη των δεξαµενών η αγορά ελαιολάδου το αµέσως επόµενο διάστηµα, καθώς δύο στις τρεις ελιές έχουν ήδη µαζευτεί και ελαιοποιηθεί, µε την παγκόσµια προσφορά να παίζει σε ιστορικά φυσιολογικά και την καταναλωτική ζήτηση να µαζεύει σιγά σιγά όσα κοµµάτια της έλειψαν έπειτα από δύο ελλειµµατικές χρονιές.

Για την ώρα, η ισπανική αγορά ανέκτησε µέσα Ιανουαρίου µε µαθηµατική ακρίβεια τα 4,50 ευρώ το κιλό σε µέσους όρους, ενώ κάποιες παρτίδες καλών έξτρα φεύγουν απ’ τα χέρια παραγωγών µε 5,00 και 5,20 ευρώ το κιλό. Η εµπορική δραστηριότητα έχει εµφανώς επανεκκινήσει, δείγµα πως οι σχετικά έντονες ανοδικές µεταβολές του αµέσως προηγούµενου χρονικού διαστήµατος δεν θα συνεχιστούν στον βραχυπρόθεσµο ορίζοντα, αφού βρέθηκε ένα επίπεδο τιµής που φαίνεται πως ικανοποιεί µερίδα των ελαιοπαραγωγών. Τα 4,50 µε 5,00 ευρώ το κιλό της Ανδαλουσίας µπορεί να ακούγονται άσχηµα στα αυτιά των παραγωγών σε Μεσσηνία, Αχαΐα, Κρήτη και Λακωνία, όµως πρόκειται για µια τιµολόγηση που επιτρέπει σχεδόν 1,5 ευρώ το κιλό κέρδος στις εντατικές φυτεύσεις, εξού και εκεί, ο κόσµος πουλάει.

Βέβαια, το κοστολόγιο του Ισπανού δεν είναι εφάµιλλο του Έλληνα παραγωγού και γι’ αυτό το λόγο, ελάχιστοι κατ’ επάγγελµα ελαιοπαραγωγοί και συνεταιρισµοί ενδιαφέρονται για τις προσφορές του εµπορίου, οι οποίες ακόµα παίζουν λίγο πιο κάτω από 5,00 ευρώ το κιλό. «Είναι εν µέρη και ψυχολογικός ο λόγος. Τα 20-30 λεπτά πάνω δεν θα βοηθήσουν να βγάλω τα έξοδα της χρονιάς, όµως το σοκ από τα 7,50 ευρώ πέρυσι στα 4,50 ευρώ φέτος είναι µεγάλο. Μόλις πιάσει η αγορά ξανά τα 5,00 ευρώ σε Μεσσηνία και Κρήτη, αρκετός κόσµος πιστεύω θα πουλήσει», εξηγεί συνοµιλητής της Agrenda από την Τριφυλία. Στη Λακωνία βέβαια, τα πράγµατα είναι σαφώς καλύτερα από άποψη τιµής αν και ακόµη δεν έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον που αναµενόταν από µεριάς Ιταλών αγοραστών. Μεσοβδόµαδα, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Eλαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς πούλησε σε Έλληνα έµπορο στα 5,61 ευρώ το κιλό ένα βυτίο έξτρα παρθένο, οξύτητας 0.2. Πάντως, τα 6 ευρώ δεν πέφτουν µακριά.

Αυτό που επίσης ενοχλεί σηµαντικά τους ελαιοπαραγωγούς και αγγίζει κάποιες ευαίσθητες χορδές, είναι η τιµή του τυποποιηµένου στο ράφι. «Έχουµε καλύτερη σοδειά, µισή τιµή σε σχέση µε τα υψηλά του 2024 και στο ράφι ακόµα τα καρτελάκια γράφουν 12 και 14 ευρώ το λίτρο. Πότε θα δούµε να πέφτουν στα 8 και τα 9 ευρώ το λίτρο; Στο 40ήµερο της νηστείας;» διερωτάται παραγωγός από τα Χανιά. Από την πλευρά τους, γνώστες της αγοράς εξηγούν στην Agrenda πως µέσα στον Φεβρουάριο ο καταναλωτής θα δει µια δεύτερη µείωση στις τιµές του τυποποιηµένου, που θα φέρει τον µέσο όρο κοντά στα 10 ευρώ το λίτρο.

Xωρίς στοκ µπήκε στη νέα χρονιά η Ιταλία

Tα στοιχεία τώρα από τα ιταλικά ελαιοτριβεία επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο πολύ είχε ήδη γίνει γνωστό από τον Σεπτέµβριο, δηλαδή πως η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου θα παίξει γύρω στους 200.000 τόνους, µειωµένη κατά σχεδόν 40% από έτος σε έτος. Οι ελαιοπεριεκτικότητες σε αρκετές περιοχές έπαιξαν περίπου στο 5 µε 8%, εν συγκρίσει µε 15% άλλα έτη.

Η εικόνα από τα ισοζύγια ∆εκεµβρίου σε Ισπανία και Ιταλία είναι κάπως σαν τη µέρα µε τη νύχτα. Απ’ τη µία λοιπόν η Ισπανία σηµείωσε παραγωγή 600.000 τόνων τον τελευταίο µήνα του 2024 και µαζεύει ικανοποιητικά αποθέµατα για τη συνέχεια, µε εκτιµώµενη πλέον παραγωγή 1,4 εκατ. τόνων, ενώ απ’ την άλλη η Ιταλία θα αναζητά σχεδόν 600.000 τόνους ελαιολάδου για να βγάλει τη χρονιά µέχρι και τον Οκτώβριο. Να σηµειωθεί πως η κάνουλα της Τυνησίας σε λίγο καιρό θα κλείσει λόγω ποσοστώσεων και οι Ιταλοί µεσίτες θα κληθούν να εξασφαλίσουν ποσότητες, πολύ πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος. Σίγουρα μέρος των προμηθειών θα τα καλύψει η Ελλάδα.

Πηγή: elaiaskarpos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις