ΛΑΚΩΝΙΑ. Αν ο δρόμος σε βγάλει στη Λακωνία τη Μ. Εβδομάδα, να θυμάσαι πως αυτοί οι 3 γευστικοί προορισμοί στη θάλασσα για εκλεκτούς ψαρομεζέδες θα είναι το extra tip αυτού του Πάσχα.

Οι μέρες που διανύουμε πριν από την Ανάσταση είναι ίσως εκείνες για τις οποίες αδημονούμε περισσότερο κι από την ίδια τη γιορτή. Άλλωστε η Μ. Εβδομάδα είναι βαθιά χαραγμένη στην ελληνική κουλτούρα για πολλούς λόγους.

Είναι οι μέρες που οι περισσότεροι ετοιμάζουν βαλίτσες και την «κάνουν» για χωριά, νησιά, βουνά κι εξοχές, εκεί που θα συναντήσουν αγαπημένα πρόσωπα. Επιπλέον είναι μια φάση που παίρνει μορφή κι ένα άλλο ταξίδι αλλιώτικο, εξίσου όμως δελεαστικό. Είναι το γευστικό ταξίδι που στην Ελλάδα τουλάχιστον, θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Οι μέρες αυτές λοιπόν για τους περισσότερους χριστιανούς, αποτελούν μια περίοδο νηστείας που τιμάται με ευλάβεια. Εύλογα λοιπόν την Μεγάλη Εβδομάδα οι ψαρομεζέδες έχουν την τιμητική τους και κλέβουν την παράσταση από τις γαστρονομικές προκλήσεις της Ανάστασης και της Λαμπρής.

Η Λακωνία, σαν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νομούς της Ελλάδας αφού συνδυάζει άψογα βουνό και θάλασσα, ιστορία και μνημεία, φύση και εναλλακτικό τουρισμό, έχει να καμαρώνει για τους νόστιμους, παραθαλάσσιους θησαυρούς της. Εκείνα τα ψαροχώρια που εδώ και χρόνια επιμένουν παραδοσιακά να σερβίρουν θεσπέσιες γεύσεις.

Γέρακας: Ψαροκαταστάσεις στο νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης

Ο Γέρακας που λες, το νοτιότερο φυσικό φιόρδ της Ευρώπης μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένας #top γαστρονομικός προορισμός, απαλλαγμένος από περιττές φιοριτούρες, διατηρώντας αλώβητη στο χρόνο την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου.

Εδώ θα αράξεις στα τραπεζάκια στο λιμάνι, όμορφα και ήσυχα και θα απολαύσεις πλούσια πιάτα με πρωταγωνιστές τα ψαρικά που αλιεύουν καθημερινά τα καΐκια του Γέρακα. Φρέσκα μπαρμπούνια, καλαμαράκια τηγανητά ή ψητά, λαχταριστή σαρδέλα στη σχάρα, τοπικά σαΐτια και γκόγκες και μια μεγάλη γκάμα από ξεχωριστά κρασιά.

Ο χρόνος κάνει μια παύση σε αυτό το μέρος και σε αφήνει να απολαύσεις τη μαγεία του τόπου. Μια αύρα γαλήνης που σπάνια συναντάς σε άλλα μέρη. Μα εκείνο που σε καθηλώνει είναι η αίσθηση πως ο χρόνος σε άρπαξε και σε γύρισε πολύ πίσω στο παρελθόν.

Πόρτο Κάγιο: Εκλεκτές γεύσεις πάνω στο κύμα

Το Πόρτο Κάγιο στη Μάνη, μια ανάσα πριν από το νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων, απαλλαγμένο από τη φρενίτιδα των #famous παραθαλάσσιων προορισμών της περιοχής, έχει να προσφέρει μια εξαιρετικής ποιότητας κουζίνα, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Πιο κυριολεκτικά, δεν έχει. Σε φάση που βγάζεις παπούτσια και τρως με τα πόδια σου να κολυμπάνε στο νερό.

Φρεσκότατα ψαρικά συνδυασμένα άψογα με τοπικές γεύσεις και συνοδεία ούζου ή καλού κρασιού. Εδώ επιλέγεις εσύ τι θα φας από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη γνώμη των ειδικών για να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο μενού ή να δημιουργήσεις τη δική σου ψαροκατάσταση από διαλεχτά πιάτα.

Άλλωστε το Πόρτο Κάγιο δε θεωρείται τυχαία ο πιο #safe γευστικός προορισμός της Μάνης για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Γύθειο: Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην πολύχρωμη πόλη της Μεσογείου

Το αρχοντικό Γύθειο, η μεσογειακή πόλη που συναγωνίζεται στα ίσα τις διάσημες πόλεις της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας, δημιουργεί μια μεγάλη γιορτή γεύσεων και γαστρονομικών απολαύσεων.

Μια πληθώρα από ταβέρνες, ουζερί κι εστιατόρια κατά μήκος του λιμανιού, σερβίρουν από τα πιο παραδοσιακά θαλασσινά πιάτα μέχρι τα πιο «πειραγμένα» αλλά πεντανόστιμα ψαρικά που αποζητούν με τόση ζέση αυτές οι μέρες.

Βέβαια εκείνο που σε δελεάζει να δοκιμάσεις αδιαπραγμάτευτα είναι το χταπόδι που λιάζεται κρεμασμένο στα σκοινιά, πάνω από τις βάρκες. Μια εικόνα που απλώς φωνάζει … Γύθειο!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις