Αραχωβίτης: «Δεν περπατά η αξιολόγηση των βιολογικών»
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο agronews.gr και στον Πέτρο Αλεξανδρή ο Σταύρος Αραχωβίτης*.
Υποστηρικτής της βιολογικής καλλιέργειας τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, γεωπόνος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για... 48 ώρες, ο Σταύρος Αραχωβίτης προασπίζεται τα συμφέροντα χιλιάδων βιοκαλλιεργητών που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος.
Επιφυλακτικός απέναντι στην άνοδο της τιμής του ελαιολάδου είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης.
Παράλληλα, μας εξηγεί πώς το... Μαρόκο κέρδισε σε ανταγωνιστικότητα τα ελληνικά πορτοκάλια, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής των βαλέντσια, σε συνδυασμό με τις «τριγωνικές» συναλλαγές εμπόρων που προσπαθούν να προστατέψουν τα χρήματά τους. Από τη θέση του προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, αλλά και του υπευθύνου για τα πρατήρια γεωργικών εφοδίων της ΕΑΣ Λακωνίας, έχει ασχοληθεί τόσο με τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕbank στη ρευστότητα των αγροτών και των Ενώσεων, όσο και με τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο αντιπολιτευτικό πόλο και στα αγροτικά.
Πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν για τη βιολογική γεωργία και ποιο είναι το πρόβλημα με την αξιολόγηση;
Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, δεδομένου ότι το πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί την τελευταία φορά το 2006. Παρουσιάστηκαν, όμως, αρκετά προβλήματα. Το πρόγραμμα απέκλειε εντελώς τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το πιο σημαντικό πρόβλημα, όμως, έχει να κάνει με την αξιολόγηση που «τρέχει» αυτές τις μέρες. Φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του υπουργείου, απορρίπτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό παραγωγών. Ο βασικός λόγος είναι η ασυμφωνία μεταξύ αιτούμενης έκτασης, ψηφιοποιημένης έκτασης στο ΟΣΔΕ και έκτασης όπως εμφανίζεται στους τίτλους ιδιοκτησίας.
Γιατί υπάρχουν τόσα «λάθη»;
Είναι λογικό να εμφανίζεται αυτή η διαφοροποίηση, γιατί όπως όλοι ξέρουμε στους τίτλους αναφέρεται η επιφάνεια «ως έγγιστα», δηλαδή στο περίπου. Επίσης, το τοπογραφικό μετρά την πραγματική έκταση του αγροτεμαχίου, ενώ η ψηφιοποίηση μετρά την προβολή του και την καλλιεργούμενη έκταση. Η αίτηση ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δεν είναι κτηματολόγιο. Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα.
Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα;
Οι πληροφορίες μας λένε ότι απορρίπτεται το αγροτεμάχιο έστω και αν υπάρχει ελάχιστη απόκλιση 100 τ.μ. Αυτό οδηγεί αυτομάτως και σε απόρριψη του παραγωγού. Αν δούμε ότι απορρίπτεται το 90% των αιτήσεων, όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Εμείς σαν Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας θα απευθυνθούμε στο υπουργείο, αφού συλλέξουμε τα στοιχεία. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός υποψηφίων να μπει στη χρονοβόρα διαδικασία των εκτάσεων και των διορθώσεων, πράγμα που θα καθυστερήσει και την υλοποίηση του προγράμματος, ενόψει της καλλιεργητικής περίοδου που ξεκινά τον Οκτώβριο.
Ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πώς οργανώνεται το κόμμα στις νέες απαιτήσεις που έχει ο ρόλος του ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή διαθέτει πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα από ό,τι στο παρελθόν, άρα μπορεί να εξειδικευτεί περισσότερο σε επιμέρους θέματα. Με την αγροτική οικονομία και πολιτική ασχολείται ο συνάδελφος και βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, ενώ υπεύθυνος του τομέα και «σκιώδης υπουργός Γεωργίας» έχει αναλάβει, με πολύχρονη εμπειρία, ο Βαγγέλης Αποστόλου. Η τελευταία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή προέδρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της βόρειας Ελλάδας, είχε θέμα τις προσωποκρατήσεις πρώην και νυν προέδρων για χρέη των Ενώσεων, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε γίνει στις 30 Ιουλίου για το ξεπούλημα της ΑΤΕ.
Πού θα επικεντρωθείτε περισσότερο αυτή την περίοδο;
Οι φόβοι μας είναι δύο: α) Η αγροτική πίστη, δηλαδή η συνέχιση της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, που χρειάζεται κάθε χρόνο κεφάλαια κίνησης. Αφού ο παραγωγός έχει την ανάγκη χρημάτων, αναγκάζεται να πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή από την αναμενόμενη. β) Πληροφορούμαστε από το Τμήμα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει τάση για αγορά ελληνικής αγροτικής γης από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει απώλεια γόνιμης αγροτικής γης και θέσεων εργασίας.
Κι αυτό είναι παρενέργεια από την πώληση της ΑΤΕ και την οικονομική κρίση.
Πάψατε να ανησυχείτε για το ελαιόλαδο στη Λακωνία;
Το ότι η τιμή έχει φτάσει στο 2,57 ευρώ το κιλό μας έχει ανακουφίσει, αλλά το κόστος παραγωγής, ειδικά το πετρέλαιο, έχει ανέβει τόσο πολύ που ο παραγωγός δεν κερδίζει κάτι παραπάνω από ένα μεροκάματο. Πιστεύουμε ότι η τιμή αυτή είναι κάτι ευκαιριακό, καλύπτει το τέλος της περιόδου που διανύουμε, αλλά δεν θα έχει διάρκεια. Δηλαδή, ενδεχομένως το Πάσχα να γυρίσουμε στις πρότερες τιμές και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.
Τι συνέβη φέτος και τα βαλέντσια πωλούνται τόσο φτηνά;
Η τιμή κατέρρευσε φέτος στα 5-8 λεπτά το κιλό. Σε μια τοπική σύσκεψη που οργανώσαμε στις αρχές Ιουλίου στη Σκάλα Λακωνίας, μάθαμε ότι συντρέχουν οι εξής παράμετροι: α) Ο παραγωγός πιέζεται να πουλήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα λόγω κρίσης, β) ο έμπορος, μη έχοντας χρηματοδότηση, δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα, γ) οι εξαγωγείς προτιμούν να κρατήσουν τα λεφτά τους σε χώρα του εξωτερικού και να μην τα φέρουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διαθέτουν πολύ μικρό «κονδύλι» για τους Έλληνες καλλιεργητές και να τους πληρώνουν αργότερα, δ) χάθηκαν αγορές του εξωτερικού, είτε γιατί μειώθηκε η κατανάλωση, είτε γιατί βρήκαν αλλού φθηνότερο πορτοκάλι, για παράδειγμα από το Μαρόκο.
*O Σταύρος Αραχωβίτης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1972 και σπούδασε στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής ΓΠΑ. Στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε ως ελεγκτής σε οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης, είχε δικό του κατάστημα γεωργικών εφοδίων και πλέον διαθέτει γραφείο μελετών. Ταυτόχρονα εργάζεται στην ΕΑΣ Λακωνίας ως υπεύθυνος πρατηρίων εμπορίας γεωργικών εφοδίων. Έχει δραστηριοποιηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2001 και στις εκλογές του Μαΐου εξελέγη βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ για 48 ώρες. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας.