Γιορτάζουν το κρεμμύδι τους στα Βάτικα
ΝΕΑΠΟΛΗ. Tην «3η Γιορτή Βατικιώτικου Κρεμμυδιού», συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μονεμβασίας και οι: Σύνδεσμος Νεαπολιτών "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ", Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων και Ένωση Βατικιωτών Επιστημόνων, το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Αυγούστου του 2016, στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.
Πρόκειται για ένα διήμερο πλούσιο σε πληροφόρηση, εδέσματα με βάση το γνήσιο βατικιώτικο κρεμμύδι και γλέντι!
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
20:30 Έναρξη 3ης Γιορτής Βατικιώτικου Κρεμμυδιού – χαιρετισμοί επισήμων
20:45 Ομιλία των Νίκου Κουβουτσάκη (γεωπόνου) και Στάθη Βελιώτη (παραγωγού) με τίτλο: «Γνωριμία με το βατικιώτικο κρεμμύδι – η δυναμική του βατικιώτικου κρεμμυδιού στο χθες, το σήμερα και το αύριο».
21:15 Ομιλία του κ. Μηνά Αναστασάκη με τίτλο «Το κρεμμύδι κατά τις παραδόσεις στα Βάτικα».
21:30 Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «ΧΑ.ΣΤΑ.ΣΑ.ΛΕΤΟ»
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016
21:00 «Κρεμμυδομαγειρέματα»: μπουφές με στιφάδο, παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα και πλήθος εδεσμάτων με βάση το βατικιώτικο κρεμμύδι
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ
Το Βατικιώτικο Κρεμμύδι
Το κρεμμύδι είναι αναμφισβήτητα το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής των Βοιών (Βατίκων). Το ντόπιο, Βατικιώτικό, κρεμμύδι είναι γευστικότατο και ιδιαίτερα καυτερό. Θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα, αφού δίνει ιδιαίτερη γλυκιά γεύση.
Ο βολβός του βατικιώτικου κρεμμυδιού είναι σφαιρικού σχήματος, ελαφρώς επιμήκης με διάμετρο μεταξύ 35 και 80 mm. Ο εξωτερικός χιτώνας, χρώματος ορειχάλκου, είναι στιλπνός και ανθεκτικός, αποτελούμενος από πολλά στρώματα με στενή αλληλεπικάλυψη, που προστατεύουν τους εσωτερικούς χιτώνες. Η σάρκα του είναι κοκκινωπού χρώματος, σφικτή και συμπαγής. Χάρη στην τεχνική παραγωγής και στο ξηρό κλίμα που χαρακτηρίζουν την περιοχή των Βοιών, η περιεκτικότητά του σε ξηρά ουσία είναι υψηλή. Ετσι, το προϊόν αποθηκεύεται εύκολα, διατηρείται επί μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να χάνει τη διατροφική του αξία, καθώς η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υγρασία το προστατεύει από τη σήψη.
Η συγκομιδή του γίνεται στις αρχές Μαϊου, ενώ οι συνολική έκταση που καλλιεργείται φθάνει τα 1200 στρέμματα.