Προοπτικές στήριξης με «συνδεδεμένη ενίσχυση» και «de minimis», στους εσπεριδοπαραγωγούς
Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα των εσπεριδοπαραγωγών στη Λακωνία και τις επιπτώσεις τους τόσο στο εισόδημα των οικογενειών τους όσο και στην αγροτική οικονομία που προκάλεσε με ερώτησή της η Φεβρωνία Πατριανάκου..
Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση «οι αγρότες είναι σε απόγνωση και τα πορτοκάλια σαπίζουν πάνω στα δέντρα. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και τα κόστη καλλιέργειας πάρα πολύ υψηλά. Υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης, στις μελλοντικές χρονιές, τόσο του προϊόντος όσο και της στρεμματικής απόδοσης. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες του νομού, λόγω των ασυνήθιστων κλιματολογικών συνθηκών. Ενώ οι εξαγωγές πορτοκαλιών αυξήθηκαν σε 305.000 τόνους (μέχρι τις 16-6-2014), έναντι 275.000 τόνων της προηγούμενης περιόδου, οι τιμές των παραγωγών συνεχώς συμπιέζονται. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, το κόστος δανεισμού, το νερό, τα καύσιμα, η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ προστίθενται και νέα χαράτσια τύπου δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Αυτή τη στιγμή τα πορτοκάλια πουλιούνται στα σούπερ μάρκετ μεταξύ 57 και 77 λεπτών το κιλό, όταν η τιμή στο δέντρο είναι 4 λεπτά το κιλό. Αν στη τιμή αυτή προστεθούν 3 περίπου λεπτά για εργατικά, καθώς και τα κόστη αποθήκευσης, τυποποίησης και μεταφοράς, η τιμή του κιλού φθάνει στη λαχαναγορά στα 21 λεπτά, ενώ στο ράφι του καταναλωτή φθάνει 3 φορές παραπάνω. Αυτό για τον παραγωγό είναι εξόντωση», υπογράμμισε η Φεβρωνία Πατριανάκου και ζήτησε την ενίσχυση των εξαγωγών, την εφαρμογή του Κανονισμού de minimis, την αποκατάσταση των πληγέντων εσπεριδοπαραγωγών, την ισχυροποίηση των ομάδων παραγωγών, καθώς και οργανωμένες παρεμβάσεις για την προώθηση και διανομή εσπεριδοειδών. Επίσης, ζήτησε τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ για τα εσπεριδοειδή, καθώς και τις προθέσεις της Πολιτείας σχετικά με τη «συνδεδεμένη ενίσχυση» στη χυμοποίηση, ενώ επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για τα εισαγόμενα πορτοκάλια από τη Νότιο Αφρική, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας της μαύρης κηλίδας.
Απαντώντας στη Βουλευτή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος αποδέχθηκε το μέγεθος του προβλήματος των εσπεριδοπαραγωγών και ενημέρωσε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής και διάθεσης, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της ενίσχυσης «de minimis», εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Ο Αν. Υπουργός απάντησε ότι η «συνδεδεμένη ενίσχυση» είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο δημόσιο διάλογο, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προοπτικές είναι θετικές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως τα εσπεριδοειδή, από την πλευρά του Υπουργείου, είναι στα προϊόντα, στα οποία θα προτείνεται να κατευθυνθεί η ενίσχυση. Τόνισε ότι ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να κατευθυνθεί στον πρωτογενή τομέα για λόγους και ουσιαστικούς και συμβολικούς.
Σχετικά με την ανάγκη, που είχε επισημάνει η Βουλευτής, για ισχυροποίηση των ομάδων παραγωγών, απάντησε ότι υπάρχουν προβλέψεις στη νέα ΚΑΠ για την ενίσχυσή τους, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη αποτελούν ένα πολύ βασικό εργαλείο, ώστε οι αγρότες να παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους.