ΕΛΛΑΔΑ. Για τον Νοέµβριο του 2024, δηλαδή σε 15 µήνες, µετατίθεται οποιαδήποτε πιθανή διορθωτική κίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου κι αυτό µε την προϋπόθεση ότι την επόµενη άνοιξη θα υπάρχουν στους ελαιώνες ενδείξεις για µια καλύτερη παραγωγή.

Όσο όµως για τους επόµενους µήνες συνδυαστικά οι παραγωγές της ΕΕ µετα βίας πιάνουν αυτήν µιας φυσιολογικής χρονιάς στην Ισπανία, δηλαδή τους 1,5 εκατ. τόνους περίπου, τότε η άνοδος θα έχει το πάνω χέρι.

Το ζητούµενο, τη δεδοµένη στιγµή, είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, σε ένα εµπορικό περιβάλλον πρωτόγνωρο, το οποίο διαµορφώνεται αποκλειστικά από την προσφορά και όχι από τη ζήτηση στο ράφι. Μια ασφαλής εκτίµηση θέλει τις τιµές για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα νέας εσοδείας να συνεχίζουν από εκεί που θα κλείσει η τρέχουσα εµπορική περίοδος σε περίπου ένα µήνα, ήτοι σε τιµές πέριξ των 9 ευρώ το κιλό, ωστόσο δεν αποκλείεται, αρχής γενοµένης στην Ιταλία, να διαµορφωθούν νέα ιστορικά υψηλά κοντά στα 11 ευρώ, ειδικά αν οι τωρινές εκτιµήσεις παραγωγής αποδειχθούν στην πράξη…υπεραισιόδοξες.

Καλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, πάντως, δύσκολα προκύπτουν έπειτα από τέτοια καιρικά µοτίβα σαν και αυτά που αναπτύχθηκαν τους προηγούµενους µήνες, κάτι που έρχεται να ενισχύσει την αγωνία της αγοράς να εξασφαλίσει προϊόν µε άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Εν τω µεταξύ, µέχρι τον Οκτώβριο η καλλιέργεια παραµένει σηµαντικά εκτεθειµένη στα καιρικά φαινόµενα.

Πάντως, είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέµβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιµη ωρίµανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά µέσα ενηµέρωσης, µε το ειδικευµένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηµατορούς για την εξέλιξη των τιµών. Σύµφωνα µε αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαµορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε οι τιµές αναµένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό µε ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024. Σε περίπτωση που η παραγωγή κυµανθεί µεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναµώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα µπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σηµερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ. Μόνο µια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα µπορούσε να αποκλιµακώσει τις τιµές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση, η επίδραση θα είναι µικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Μικρή η υποχώρηση της κατανάλωσης έξτρα

Παρά την υποχώρηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, που στην Ισπανία υπολογίζεται στο 35% από έτος σε έτος, ειδικά στα έξτρα παρθένα, τα θεµελιώδη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποχώρησης των τιµών από τα σηµερινά επίπεδα, αφού η µείωση της κατανάλωσης είναι µικρότερη (5% στην Ισπανία) και οι διαθεσιµότητες είναι ακόµα λιγότερες. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ δεν έχει υποστεί κανένα αξιόλογο πλήγµα, µε τη διαρκώς διευρυνόµενη τα τελευταία χρόνια αµερικανική αγορά, να αναζητά ποσότητες σε χώρες όπως το Μαρόκο ή η Τουρκία.

Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις