ΕΛΛΑΔΑ. Μέσα σε τρία χρόνια, ο Δημήτρης Βιντζηλαίος μέσω του oμίλου Bella Bulgaria και της Impala Invest κατάφερε να επαναφέρει την Creta Farms σε άνοδο πωλήσεων 25% στα 125 εκατ. ευρώ. Τώρα μέσω νέων στρατηγικών επενδύσεων, σκοπεύει να δημιουργήσει έναν όμιλο τροφίμων με ηγετική θέση στην Ελλάδα και σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ήταν πριν από τρία χρόνια όταν o επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος μέσω του oμίλου Bella Bulgaria και της Impala Invest κατάφερε να αποκτήσει το πολύτιμο brand της Creta Farms, που είχε περάσει διά πυρός και σιδήρου στα χέρια του Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Δομαζάκη. Η μάρκα αλλαντικών που ταυτίστηκε με την κρητική διατροφή, βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από ενδοοικογενειακές διαφωνίες, εξώδικα, δυνητικούς επενδυτές - όπως η κυπριακή SCD GROUP LTD και ο ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου από τη Βενεζουέλα-, αλλά και υπουργικές παρεμβάσεις διά στόματος του τότε ΥΠΑΝ Άδωνι Γεωργιάδη. Όλα άλλαξαν όταν η προσφορά του Δημήτρη Βιντζηλαίου έγινε αποδεκτή από τις πιστώτριες τράπεζες, γυρνώντας οριστικά σελίδα στο παρελθόν.

Η ελληνικών συμφερόντων ολλανδική επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV διεκδίκησε με αξιώσει την Creta Farms απέναντι στο ρωσικών συμφερόντων fund Lime Capital Partners, ενώ ο Δημήτρης Βιντζηλαίος είχε προχωρήσει από το 2014 και μετά σε μια σειρά κινήσει στο χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, δεδομένης και της δραστηριότητας που έχει αναπτύξει η εταιρεία στο χώρο παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το χώρο των τροφίμων

Η Impala Ιnvest δραστηριοποιείται μέσω της βιομηχανίας τροφίμων Bella Bulgaria στη γειτονική χώρα, η οποία έχει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια με κύριο αντικείμενο την παραγωγή αλλαντικών. Ενώ είχε εξαγοράσει από το 2015 τη Λακωνική Τροφίμων και το 70% της Σερραϊκής – Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε. (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.). Μάλιστα, τον Nοέμβριο του 2014 ο Δημήτρης Βιντζηλαίος μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν και να καταθέσουν κοινή πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες της Nίκας για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της αλλαντοβιομηχανίας – κίνηση που δεν ευόδωσε. Ενώ είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η οποία τελικά πτώχευσε.

Εκτός του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για το χώρο των αλλαντικών, στο χαρτοφυλάκιο της Impala είχε περάσει νωρίτερα μια βιομηχανία κατεψυγμένων ζυμών στη Mαγνησία ενώ το fund έχει προχωρήσει και στην εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής εταιρείας Χιωτάκης η οποία δραστηριοποιείται σε κατεψυγμένες σφολιάτες και παραδοσιακά κρητικά προϊόντα. Παράλληλα, είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Καλλιμάνης με τα κατεψυγμένα θαλασσινά που τελικά κατέληξε στα χέρια της οικογένειας Ονούν της τουρκικής Dardanel.

Το νέο πρόσωπο της Creta Farms

Τον Οκτώβριο του 2020 είχε ήδη ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της κρητικής εταιρείας, με στόχο την πλήρη ενοποίηση και συγχώνευση με τη Λακωνική Τροφίμων, ενώ ο Δημήτρης Βιντζηλαίος είχε θέσει ως στόχο τριετίας την επέκταση του brand και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να εξελιχθεί σε μια ισχυρή εταιρεία με διευρυμένο portfolio. Τότε η εταιρεία είχε δυνατότητα παραγωγικής ικανότητας 500 τόνων αλλαντικών την εβδομάδα, αλλά μηδενική παραγωγή λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε.

Και όπως αποδεικνύεται εκ τους αποτελέσματος, το σχέδιο ευόδωσε. Χάρη σε νέες επενδύσεις, κατάφερε το διάστημα αυτό να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στο Ρέθυμνο στους 600 τόνους την εβδομάδα και να δουλεύει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Λακωνικής Τροφίμων στη Σπάρτη η οποία όντως απορροφήθηκε από την Creta Farms, ώστε εκτός από σαλάμια αέρος να παράγει και χωριάτικα λουκάνικα. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση, έχει ανέλθει στο 26%.

Το 2022 η Creta Farms έκλεισε με άνοδο πωλήσεων 25% στα 125 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA από 6,8 εκατ. ευρώ το 2021 ανήλθαν στα 7,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 10%. Τα 20 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις προήλθαν από τις αγορές του εξωτερικού.

Νέα σχέδια

Στα σκαριά βρίσκονται οι εξαγορές δύο εταιρειών που μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχήμα με την Creta Farms Τροφίμων, όπως είναι πλέον το όνομα της εταιρείας. Η πρώτη αφορά μια εταιρεία κρεάτων από τη Βόρεια Ελλάδα με την οποία ήδη υπάρχει συνεργασία, ενώ η δεύτερη αφορά το χώρο της κατεψυγμένης ζύμης.

Η επέκταση και σε νέες κατηγορίες τροφίμων δεν θα γίνει μόνο μέσω εξαγορών αλλά και οργανικά. Μετά τη δοκιμαστική παραγωγή στο εργοστάσιο του Ρεθύμνου των vegan προϊόντων, αναμένονται και νέες σειρές προϊόντων με κωδικούς που στηρίζονται στο ελληνικό ελαιόλαδο και τα ντόπια λαχανικά. Σε περίπτωση, μάλιστα, ζήτησης για μεγάλους όγκους, στόχος είναι η παραγωγή των vegan προϊόντων να μεταφερθεί και να γίνεται στο εργοστάσιο της πρώην Λακωνικής Τροφίμων, στη Σπάρτη.

Την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι, στην Αττική, προστέθηκαν και νέα ψυγεία προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της εταιρείας από τρίτους συνεργάτες (3PL).

Τόσο για το 2023 όσο και για την επόμενη χρονιά οι επενδύσεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό θα ξεπεράσουν τα 7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτυχθούν και οι εξαγωγές με βασικό όχημα το Γύρο εν Ελλάδι, αλλά και να δημιουργηθεί ένας όμιλος τροφίμων με ηγετική θέση στην Ελλάδα και σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό. Σημειώνεται πως με βάση της συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms, ο Δημήτρης Βιντζηλαίος μέσω της Bella Bulgaria έχει ολοκληρώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ στην κρητική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις