Το ελληνικό ελαιόλαδο ανακάμπτει στις αγορές αλλά η τσέπη του παραγωγού άδεια κατά 11%
Αύξηση των λιανικών πωλήσεων ελαιολάδου υπήρξε το 2020 στην ΕΕ παρά τα προβλήματα από τα μέτρα κατά της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν αλλά…
ΕΛΛΑΔΑ. Αύξηση των λιανικών πωλήσεων ελαιολάδου υπήρξε το 2020 στην ΕΕ παρά τα προβλήματα από τα μέτρα κατά της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Ωστόσο παρά την αύξηση δεν είχαμε και την αντίστοιχη άνοδο των τιμών παραγωγού. Στην Ελλάδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού σε σταθερά επίπεδα (11% κάτω από το μέσο της τελευταίας πενταετίας).
Για το 2021 η κατανάλωση θα μπορούσε η λιανική πώληση να αυξηθεί κατά 3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η αύξηση αυτή θα αφορά την κατανάλωση στις χώρες της ΕΕ.
Αντίθετα οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, με μια προβλεπόμενη μείωση προς Καναδά, Αυστραλία Ηνωμενο Βασίλειο και Βραζιλία που θα αντισταθμιστούν από μια αύξηση προς Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Από την άλλη οι εισαγωγές στην ΕΕ εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα μειωθούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στην Τυνησία, η οποία στράφηκε το 2020 προς την αγορά των ΗΠΑ (με εξαγωγές το 2020 90.000 τόνων).
Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φέρει μια μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου στις χώρες μέλη της ΕΕ τα οποία θα πέσουν κάτω από 500.000 τόνους.
Πάντως η Κομισιόν αναφέρει ότι η ισορροπημένη προσφορά στην αγορά έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές στην ΕΕ να έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Μόνο στην Ελλάδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού σε σταθερά επίπεδα (11% κάτω από το μέσο της τελευταίας πενταετίας).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, «οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Κυμαίνονται στα 2,85 - 3,05 ευρώ το κιλό. Πάντως έχει μειωθεί η κινητικότητα λόγω Πάσχα Καθολικών (τα τυποποιητήρια στην Ιταλία είναι κλειστά). Επίσης δημοπρασίες αυτή την περίοδο δεν γίνονται για να δούμε το εμπορικό ενδιαφέρον. Ζήτηση υπάρχει για τα ελαιόλαδα της Κρήτης που φέτος έχουν κξαλή ποιότητα. Αρχές Ιουνίου θα έχουμε μια εικόνα για την εξέλιξη της ανθοφορίας στην Μεσόγειο, κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των τιμών. Στην Ελλάδα θα πρέπει να «χτίσουμε» τον ελαιοκομικό κλάδο σύμφωνα με τα μέτρα μας».
Ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή δεν έχουμε εικόνα πως εξελίσσεται η αγορά. Η προσφορά πάντως είναι σε κανονικά επίπεδα. Στην Ελλάδα όμως ο καθένας πουλά μόνος του. Αυτή την εποχή οι τιμές κυμαίνονται από 2,75 μέχρι 2,85 ευρώ το κιλό. Αύξηση τιμής θα υπάρξει μόνο αν έχουμε αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και ελαιοπαραγωγός, Ανδρέας Στρατάκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος το ελαιόλαδο στην Κρήτη είναι καλής ποιότητας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,60 έως 2,80 ευρώ το κιλό. Οι δημοπρασίες δεν δίνουν υψηλές τιμές, κυμαίνονται περίπου στα 2,86 ευρώ το κιλό. Θα πρέπει οι παραγωγοί να τιμολογούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους».