ΚΟΣΜΟΣ. Αποτέλεσμα αυτής της ενδοσκόπησης είναι η καταρχήν σταθεροποίηση των τιμών σε ένα εύρος μεταξύ 6,5 και 7 ευρώ για τις κοινές παρτίδες έξτρα παρθένου σε Ισπανία, Ελλάδα και Τυνησία με μόνη εξαίρεση την Ιταλία, όπου τα ανεπαρκή αποθέματα (<600 τόνους στον Τάραντα, 650 τόνοι στη Λέτσε, 2.900 τόνοι στη Φότζια και 2.700 στο Μπρίντιζι) και η ενόχληση για την επερχόμενη μικρή σοδειά των 250.000 τόνων επιτρέπουν στους παραγωγούς να ζητούν για τα ελαιόλαδα αυτά από 8,50 έως 11 ευρώ ακατέβατα, δίχως όμως να υπάρχουν πολλοί που να ενδιαφέρονται για αγορά στα επίπεδα αυτά.

Αντιθέτως, θα υπάρξει ενδιαφέρον που μεταφράζεται σε καθαρή τιμή (δίχως ΦΠΑ) μεγαλύτερη των 7 ευρώ για τα ποιοτικά ελαιόλαδα της Λακωνίας, όπως έδειξε η πώληση δύο βυτίων εξαιρετικού παρθένου και ελεγμένου ελαιολάδου στα 7,40 ευρώ το κιλό αρχές της εβδομάδας από τον ΑΕΣ Ασωπού, παρά τον μικροπανικό σε Μεσσηνία και Κρήτη όπου η αγορά ακόμη ψάχνει να βρει τα πατήματά της. Σημειώνεται το «θα υπάρξει» καθώς το εμπόριο ελαιόλαδου (προς Ιταλία) μπαίνει σε παύση από Δευτέρα 5 έως Κυριακή 25 Αυγούστου, με αποτέλεσμα το αγοραστικό ενδιαφέρον να μεταφέρεται για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του elaiaskarpos.gr, τα εγχώρια αποθέματα ελαιολάδου βρίσκονται σε λογικά χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας και τους δήμους Μονεμβασιάς και Ευρώτα στη Λακωνία, που εντοπίζονται επίπεδα ανάλογα με άλλες χρονιές, παρά την πετσοκομμένη παραγωγή.

Στο μεταξύ, ο Αύγουστος επιφυλάσσει εκπλήξεις καθώς η επικαιροποίηση του ισοζυγίου της Ισπανίας 11 Αυγούστου θα δώσει μία σαφή εικόνα για την κατάσταση της αγοράς λίγο πριν την έναρξη της περιόδου σύνδεσης των εκστρατειών 2023/24 και 2024/25, αφού τα μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης έχουν μεν δράσει θετικά για τη ροή στο ράφι αλλά πιέζουν τα οριακά επαρκή αποθέματα των ελαιοτριβείων σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα, κάτι που δεν βοηθάει την λειτουργία της αγοράς. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς το απόθεμα που διατηρεί η ισπανική βιομηχανία τυποποίησης και πόσο μικρό ή μεγάλο θα είναι αυτό.

Μετά τις πρώτες βδομάδες διόρθωσης, άρχισε να φαίνεται πως η σπέκουλα με τις τιμές επικεντρώνεται κυρίως στο παρθένο ελαιόλαδο και όχι στο έξτρα, καθώς αποτελεί την ποιοτική κατηγορία με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στην Ισπανία αυτή τη στιγμή και επηρεάζεται περισσότερο από τις κακές πρακτικές της αγοράς. Ενδεικτικά, αυτές τις μέρες στην Ισπανία το λαμπάντε με το παρθένο έχουν πάνω κάτω ίδια τιμολόγηση, γύρω στο 5,80 με 6,20 για το λαμπάντε και στο 6,20 με 6,40 για το παρθένο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις