Νέα μελέτη: Ας ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για το πρωινό και την απώλεια βάρους
Κι όμως, η ώρα που προσλαμβάνουμε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας δεν είναι τόσο σημαντική για την απώλεια βάρους, όσο πιστεύαμε μέχρι πρότινος
ΚΟΣΜΟΣ. Οι πιο δημοφιλείς διατροφικές συμβουλές τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στην ιδέα ότι ο προγραμματισμός των ωρών που παίρνουμε τα γεύματά μας ενδέχεται να οδηγήσει σε θεαματική απώλεια βάρους.
Εδώ και καιρό, εφόσον επιθυμούμε να χάσουμε βάρος, προτείνεται να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλούσιο γεύμα και να συνεχίζουμε με μικρότερα και πιο ελαφριά γεύματα.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε την τροφή που προσλαμβάνουμε, ποικίλλει ανά τις διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτό το πεδίο έρευνας ονομάζεται «χρονοδιατροφή» και υπόσχεται να συνδράμει στη βελτίωση της υγείας μας.
Όπως αναφέρει το sciencealert.com, δύο μελέτες του 2013 αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα και λιγότερων θερμίδων το βράδυ, μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, μια σημαντική νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα του πρωινού και του βραδινού επηρεάζει την όρεξη μας, χωρίς ωστόσο να έχει καμία ουσιαστική επίδραση στον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.
Προκειμένου να διερευνήσει την επίδραση του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος στην πείνα, μια ομάδα ερευνητών στα πανεπιστήμια του Aberdeen και του Surrey διεξήγαγε μελέτη με δείγμα υγιείς αλλά υπέρβαρους ανθρώπους.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο δίαιτες, για τέσσερις εβδομάδες την κάθε μια: η μια πρότεινε ένα πλούσιο πρωινό και ένα οριοθετημένο βραδινό, ενώ η δεύτερη ένα ελαφρύ πρωινό και ένα πλούσιο δείπνο. Το μεσημεριανό παρέμεινε το ίδιο.
Μολονότι οι ερευνητές είχαν προβλέψει ότι ένα πλούσιο πρωινό και ένα ελαφρύ δείπνο θα οδηγούσε στην μεγαλύτερη καύση θερμίδων και τη συνακόλουθη απώλεια βάρους, δεν εντόπισαν διαφορές στο ρυθμό απώλειας βάρους, μεταξύ των δύο μοτίβων γευμάτων.
Επίσης, δεν προέκυψαν διαφορές στα ημερήσια επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης ή λιπιδίων στο αίμα, γεγονός κρίσιμο, καθώς οι αλλαγές αυτών των παραγόντων στο αίμα σχετίζονται με τη μεταβολική υγεία.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα καταδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τις θερμίδες το πρωί σε σχέση με το βράδυ, δεν επηρεάζει την απώλεια βάρους με τον τρόπο που έχει αναφερθεί σε άλλες μελέτες.
Στην εν λόγω μελέτη, διαφορά παρατηρήθηκε μόνο στο επίπεδο που σχετίζεται με το αυτοαναφερόμενο αίσθημα πείνας και σε συναφείς παράγοντες, όπως η ποσότητα του φαγητού που ήθελαν να καταναλώσουν οι συμμετέχοντες.
Το μοτίβο γευμάτων με μεγάλο πρωινό και ελαφρύ δείπνο έκανε τους συμμετέχοντες να αναφέρουν λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό ίσως φανεί να χρήσιμο σε άτομα που πασχίζουν να χάσουν βάρος, καθώς ενισχύει την προσπάθειά τους για καλύτερο έλεγχο της όρεξής τους.
Παρ’ όλα αυτά, η πιο πρόσφατη έρευνα δεν παύει να υποστηρίζει ότι η ώρα της ημέρας που τρώμε το μεγαλύτερο γεύμα μας δεν είναι τόσο σημαντική για την απώλεια βάρους όσο πιστεύαμε μέχρι πρότινος.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις