Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάχνεις την πιο αφράτη και σιροπιαστή λεμονόπιτα, με απαλή κρέμα λεμονιού. Ένα δροσερό κι ελαφρύ γλυκό, που θα γίνει η αγαπημένη #συνταγή της κουζίνας σου.

Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι ολόφρεσκα βιολογικά λεμόνια, για να δώσουν το πιο φίνο άρωμα στο γλυκό. Για όλα τα υπόλοιπα, ακολούθησε βήμα βήμα τη συνταγή!

Αφράτη και σιροπιαστή λεμονόπιτα με απαλή κρέμα λεμονιού

Υλικά για ένα ταψί 20 x 30 εκ:

Για τη βάση:

  • 220 γρ σιμιγδάλι
  • 4 αυγά
  • 70 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ ηλιέλαιο
  • 1 κ. γ. μπέκιν
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • Μερικές σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ νερό
  • 350 γρ ζάχαρη
  • Τη φλούδα από 1 λεμόνι
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • Έναν αστερία γλυκάνισο

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα σε πλήρη λιπαρά
  • 250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • 30 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Μερικές σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας

Για την κρέμα σαντιγί:

  • 400 γρ κρέμα γάλακτος σε πλήρη λιπαρά
  • 50 γρ ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα:

  • Αμύγδαλα φιλέ και ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Προετοιμασία, ψήσιμο και συναρμολόγηση:

  • Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον αστερία γλυκάνισο, τη φλούδα και το χυμό από το λεμόνι. Βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Θέλουμε το σιρόπι να είναι κρύο, όταν θα το ρίξουμε στη ζεστή βάση της λεμονόπιτας.
  • Για τη λεμονόπιτα, χτυπάμε τα αυγά σε μια λεκάνη με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέκιν, το ηλιέλαιο, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό μίγμα.
  • Λαδώνουμε το ταψάκι και το πασπαλίζουμε, με λίγο σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά (ανάλογα πάντα και το φούρνο).
  • Μόλις βγάλουμε τη λεμονόπιτα, τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και πάνω στο ζεστό παντεσπάνι, ρίχνουμε το κρύο (χλιαρό) σιρόπι.
  • Αφήνουμε στην άκρη για περίπου μία ώρα, ώσπου να κρυώσει η βάση της λεμονόπιτας.
  • Για την απαλή κρέμα λεμονιού, ρίχνουμε τα 850 γρ από το γάλα σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα 150 γρ από τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε και βάζουμε να ζεσταθούν, σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα άνετο μπολάκι, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 100 γρ ζάχαρης, τα υπόλοιπα 150 γρ γάλα και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μόλις έχει ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, αδειάζουμε μέσα το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο.
  • Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού πάνω από τη λεμονόπιτα και καλύπτουμε με μεμβράνη, για να μην πιάσει πέτσα. Αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, έως ότου κρυώσει εντελώς η κρέμα.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και μόλις έχουμε μια αφράτη σαντιγί, καλύπτουμε το γλυκό.
  • Στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και αν θέλουμε, στο σερβίρισμα ξύνουμε λίγο λεμόνι.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις